menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Πάρου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Οι πατούσες μας και η Γη μας φωνάζουν... Προσοχή!!!

Οι πατούσες μας και η Γη μας φωνάζουν... Προσοχή!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Πάρου

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Πάρου είναι το πρώτο σχολείο ειδικής αγωγής στο νησί της Πάρου. Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 και το σύνθημα μας είναι: "Είμαστε τα παιδιά που μπορούν να πετάξουν ψηλά!!!"


Διευθυντής Σχολείου

Κεφάλας Φραγκίσκος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα πεδίο το οποίο διαπραγματεύεται σε σημαντικό βαθμό στην εκπαίδευση. Η διατροφή ωστόσο εμφανίζει και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού για την παραγωγή της τροφής και για την εφοδιαστική της αλυσίδα απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας, νερού και υλικών. Η σύνδεση των πυραμίδων της υγιεινής διατροφής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης δείχνει ότι  διατροφή εκτός από σημαντική παράμετρος για την υγεία του ατόμου, αποτελεί και σημαντική παράμετρο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Στο πρόγραμμα γίνεται μία προσπάθεια να γίνει αντιληπτό από τα παιδιά ότι με το να τρεφόμαστε υγιεινά συμβάλλει και στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος καθώς και στη μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. 

Η προσέγγιση του θέματος επιλέχθηκε να γίνει μέσα από ιστοεξερεύνησεις, αναζήτηση πληροφοριών και δραστηριοτήτων με φύλλα εργασίας. Παράλληλα με την θεωρητική προσέγγιση υλοποιήθηκαν και βιωματικές δραστηριότητες στο σχολείο (καλλιέργεια στο λαχανόκηπο, μαγείρεμα με τα υλικά αυτά στην κουζίνα του σχολείου). 

Για την παρουσίαση και την διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους μαθητές διαμόρφωσαν ένα σενάριο για παράσταση κουκλοθεάτρου, ενώ δημιούργησαν χρησιμοποιώντας υλικά δεύτερης χρήσης τη σκηνή αλλά και τις κούκλες της παράστασης.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η επιλογή των βιωματικών δραστηριοτήτων  βοήθησε ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στις έννοιες με τις οποίες διαπρατευτήκαμε. 

Για την παρουσίαση και την διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους μαθητές διαμόρφωσαν ένα σενάριο για παράσταση κουκλοθεάτρου, ενώ δημιούργησαν χρησιμοποιώντας υλικά δεύτερης χρήσης τη σκηνή αλλά και τις κούκλες της παράστασης. Στα πλαίσια του σεναρίου και της υλοποίησης παράστασης χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό καταγραφής απαντήσεων κοινου “plickers”. Με αυτόν τον τρόπο κατα την διάρκεια της παράστασης υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων και του κοινού, αφού οι χαρακτήρες ρωτάνε το κοινό και με βάση την καταγραφή των απαντήσεων, διερευνώνται οι απόψεις του κοινού αλλά και η κατανόηση των πληροφοριών σχετικά  με το θέμα του προγράμματος.

Έγινε παρουσίαση του κουκλοθέατρου στα παιδιά από τρία Δημοτικά Σχολεία, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια τελική παρουσίαση ανοιχτή προς την τοπική κοινωνία. 

Παράλληλα για την διάχυση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια της δράσης στην Ιστοσελίδα, την σελίδα του σχολείου στο fecebook

Ιστολόγιο ΕΝΕΕΓΥΛ Πάρου

Σελίδα Facebook ΕΝΕΕΓΥΛ Πάρου



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σαν πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Κυκλαδων.

Συνεργαστήκαμε και με τα Δημοτικά Σχολεία : Λευκών - Κώστου Πάρου,Αρχιλόχου - Μάρπησσας Πάρου, Νάουσας Πάρου, στα οποία παρουσιάσαμε και την διαδραστική μας παράσταση.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σουέρεφ Ροζαλία Ιωάννα ΠΕ86 - Κεφάλας Φραγκίσκος ΠΕ 04.02 - Μαργαρίτη Μαρία ΠΕ86 - Σιγαλού Βασιλική ΠΕ23

Στόχος δράσης

Να αναγνωρίζουν οι μαθητές ότι η διατροφή των ανθρώπων απαιτεί σημαντικές ποσότητες σε ενέργεια νερό και υλικά και δημιουργεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Να αναγνωρίζουν και να εξηγούν σε ποια στάδια της παραγωγής και φανταστικής αλυσίδας στροφής χρησιμοποιείται νερό ενέργεια και υλικά.. Να διαμορφώσουν οι μαθητές την πυραμίδα διατροφικής επιβάρυνσης δηλαδή να κατατάξουν τα διάφορα τρόφιμα σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν. Να συνδέουν την πυραμίδα υγιεινής διατροφής με την πυραμίδα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Να προτείνουν τρόπους μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής μέσω συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών. Να δραματοποιήσουν τα συμπεράσματα του προγράμματος μέσα από τη δημιουργία σεναρίου κουκλοθέατρου. Να δημιουργήσουν κατασκευές από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά για την παρουσίαση της παράστασης κουκλοθεάτρου. Να παρουσιάσουν την παράσταση που δημιούργησαν σε μαθητές άλλων σχολείων αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022- Ιούνιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 9


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας