menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o Νηπιαγωγείο Κρεμαστής

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Οι μικροί Εξερευνητές

Οι μικροί Εξερευνητές
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o Νηπιαγωγείο Κρεμαστής

Το 1ο Νηπιαγωγείο Κρεμαστής βρίσκεται στην κοινότητα Κρεμαστής στο νησί της Ρόδου. Είναι συστεγαζόμενο με το 2ο νηπιαγωγείο και μαζί είναι από τα μεγαλύτερα σε αριθμό μαθητών του νησιού. Λειτουργούν 4 τμήματα, 2 πρωινά και 2 ολοήμερα και 6 εκπαιδευτικοί (4 νηπιαγωγοί, 1 νηπιαγωγός ειδικής αγωγής και 1 εκπαιδευτικός ειδικότητας Αγγλικών) εργάζονται σε αυτό.


Διευθυντής Σχολείου

Παπά Χριστίνα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Οι Μικροί Εξερευνητές» υλοποιήθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων καλλιέργειας δεξιοτήτων, στη Θεματική 4. Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία, STEM/Eκπαιδευτική Ρομποτική.

Oι «Μικροί Εξερευνητές» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM-STE(Α)M (Science, Technology, Engineering, το Α αναφέρεται σε όλα τα αντικείμενα συμπεριλαμβανόμενης και της τέχνης-Art, Mathematics) και αποσκοπεί στο να προετοιμάσει τους μαθητές της προσχολικής  να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για το μελλοντικό ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται με τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές εξερευνούν, ανακαλύπτουν, οικοδομούν τη γνώση με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων, οι οποίες σχετίζονται με τα βιώματά τους ( «Μικροί Εξερευνητές»-αποθετήριο προγραμμάτων καλλιέργειας δεξιοτήτων ΙΕΠ).

Το πρόγραμμα αξιοποιεί βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις της μάθησης, όπως είναι η διαθεματική, μέσω της υλοποίησης ενός project, γιατί επιδιώκεται η πολύπλευρη διερεύνηση και μελέτη ενός θέματος, όπως είναι η εξερεύνηση και η ανακάλυψη μνημείων της Ευρώπης, που άπτεται πολλών γνωστικών αντικειμένων σε μια ανοιχτή διαδικασία μάθησης, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον των παιδιών.

Οι μαθητές εργάζονται βιωματικά και εμπλέκονται στην υλοποίηση ερευνητικών σχεδίων, εργαστηρίων κατασκευής των μνημείων, παρουσιάσεων των δεδομένων της αναζήτησής τους, διάχυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ανατροφοδότησης και επανασχεδιασμού, μέσα από ανακαλυπτικές και διερευνητικές διαδικασίες.

Οι Επιστήμες των Μηχανικών συνδέονται με τη διαδικασία της κατασκευής ενός μνημείου, όπου οι ομάδες των μαθητών θα πρέπει να επιλέξουν υλικά, να συγκρίνουν, να συνδυάσουν, να σχεδιάσουν, να μετρήσουν και να πειραματιστούν μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα, στην προκειμένη περίπτωση στην κατασκευή της Ακρόπολης, του Κάστρου της Ρόδου (Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου) και του Πύργου του Άιφελ.


Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, βοηθά τα παιδιά να:  εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν μνημεία του τόπου τους και της Ευρώπης  εξοικειωθούν με την πολιτιστική μας κληρονομιά  συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας και της διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς  σέβονται την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου τους και των άλλων λαών. Ειδικότερα: Οι μαθητές να είναι σε θέση: -να διατυπώνουν ερωτήματα, τα οποία μπορούν να απαντηθούν μέσω της διερεύνησης δεδομένων -να εξοικειωθούν με βασικές ενέργειες της διαδικασίας ανεύρεσης πηγών για ένα συγκεκριμένο σκοπό σε μηχανές αναζήτησης -να συλλέγουν πληροφορίες και να τις ταξινομούν -να παράγουν υλικό πολυμεσικής μορφής για την αξιοποίησή του σε παρουσιάσεις (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχο) -να συνεργάζονται στην ομάδα για την παρουσίαση μιας κοινής εργασίας-να συνεργάζονται σε ομάδες για την παραγωγή κάποιου έργου και να σέβονται τις απόψεις και την εργασία των άλλων -να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μια τρισδιάστατη κατασκευή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας