menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Οι μαγικές λέξεις της ομάδας

Οι μαγικές λέξεις της ομάδας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Υλοποίηση- Δραστηριότητες:

1)Παιχνίδια γνωριμίας με όλη την ομάδα (ιστός της αράχνης) ή σε ζευγάρια (βρίσκω την άλλη μισή καρδιά του φίλου μου με το ίδιο χρώμα, την ενώνουμε , ζωγραφίζουμε μέσα κάτι ο ένας για τον άλλον και λέει μια ευχή για τον φίλο του).

2)Ανάγνωση παραμυθιών. Δραματοποίηση των ιστοριών και εικαστικές εργασίες είτε ατομικά είτε ομαδικά.

3) Αναπαραγωγή των ιστοριών από τα παιδιά με επιτυχία, εύρεση νοήματος τους καθώς και της κεντρικής ιδέας του συγγραφέα που το ονομάσαμε το μυστικό του βιβλίου.

4)Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το «Φιλαράκι»

5) Κατασκευή  του δένδρου με κλαδιά από  αποτύπωμα των χεριών των παιδιών και επάνω κρεμάσαμε τις μαγικές λέξεις της τάξης.

6)Και φυσικά συμφωνήσαμε μετά από προτάσεις των παιδιών αυτά που μας κάνουν χαρούμενους και αυτά που μας κάνουν λυπημένους  για την καλή λειτουργία της τάξης και της ομάδας , δηλαδή τους κανόνες.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι στόχοι υλοποιήθηκαν και επετεύχθησαν στο μέγιστο βαθμό, μέσα από συνεχή ανατροφοδότηση.

Τα παιδιά έχουν δεθεί σαν ομάδα , συνεργάζονται μεταξύ τους με αγάπη , σεβασμό , ευγένεια, καλλιέργησαν την κρίση τους και αναπτύσσουν ιδέες εύστοχες και δημιουργικές. Φροντίζουν να βοηθούν ο ένας τον άλλον , λύνουν τις διαφορές τους με ευγενικό τρόπο χωρίς εντάσεις (αυτορύθμιση).

Η ομάδα λειτουργεί μέσα σε κλίμα ισορροπίας και σύμπνοιας καθώς έχουν καταφέρει τα πιο δυναμικά και ζωηρά παιδιά να ελέγχουν την ένταση τους και να χρησιμοποιούν τη δυναμικότητα τους συλλογικά ώστε να δίνουν ευκαιρία στα μικρότερα ή πιο διστακτικά να συμμετέχουν ισότιμα και αρμονικά .

Η υιοθέτηση των αξιών ζωής που καλλιεργήθηκαν στην ομάδα διαφαίνεται στο γεγονός ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δεξιότητες που απέκτησαν σε κάθε εμπλοκή τους , όπως στις τρυφερές ευχές που δίνουν στους φίλους τους όταν γιορτάζουν αλλά και στις εκλογές που διενεργήθηκαν μέσα στην τάξη. Οι προτάσεις των υποψήφιων αρχηγών κινήθηκαν «στην αγάπη χωρίς τσακωμούς» «τη βοήθεια μεταξύ τους» , «τη συνεργασία», «την καθαριότητα του χώρου και κυρίως της αυλής», «τη δημιουργία ωραίων κατασκευών», «τη φροντίδα της ασφάλειας χωρίς κινδύνους της υγείας τους».

Αυτό αποτελεί τελικά τη μεταγνώση που χρησιμοποίησαν  τα παιδιά  από το εργαστήριο και αποδεικνύει την επιτυχία του.Συνεργασίες

Δεν υπήρξαν


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μακρή Άννα Μακρή Παγώνα Καλαϊτζή Σταυρούλα Λαμπριανίδου Κυριακή

Στόχος δράσης

Στόχοι: Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν τα παιδιά αξίες ζωής , τόσο όσον αφορά τον εαυτό τους αλλά και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Στη σχολική τάξη όπου λειτουργεί πνεύμα αξιών τα παιδιά μαθαίνουν: -Ν’ αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και την προσωπική τους αξία καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση τους - Να οικοδομούν τις σχέσεις τους με αγάπη ,σεβασμό, ευγένεια, φιλία, κατανόηση, συνεργασία -Να αποκτούν συναισθηματική αποδοχή , ενσυναίσθηση και ευαισθησία, δεξιότητες διαχείρισης των συναισθημάτων , των διαφωνιών και συγκρούσεων - Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων με επικοινωνία και διάλογο - Να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους - Να φροντίζουν για την αυτομέριμνα και να ενισχύουν την αυθεντικότητα τους.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος Οκτώβριος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας