menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Οι μαθητές (συν)εργάζονται και (συν)δημιουργούν…

Οι μαθητές (συν)εργάζονται και (συν)δημιουργούν…
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Το Γυμνάσιο Νεάπολης κτίστηκε την εποχή του Αδοσίδη Πασά και αρχικά προοριζόταν για νοσοκομείο , στέγασε όμως το γυμνάσιο που λειτούργησε από το 1876. Η πρώτη γυμνασιακή τάξη , που συστάθηκε τότε από τη δημογεροντία Λασιθίου, λειτούργησε ως το 1981 προσαρτημένη στο Σχολαρχείο της Νεάπολης. Στη μακραίωνη ιστορία του δέχθηκε αρκετές αλλαγές τόσο ως προς τον αριθμό των τάξεων , από τις οποίες αποτελούνταν όσο και ως προς την ονομασία του. Το σχολείο βρίσκεται σε μια κωμόπολη, τη Νεάπολη, κοντά (15 km) στον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. έχει 10 τμήματα γενικής παιδείας, τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη και ΕΔΕΑΥ. Το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από μαθητές-τριες διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Όραμα του σχολείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά , να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Διευθυντής Σχολείου

Χαβάκης Γεώργιος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Την προηγουμένη σχολική χρονιά, ο  5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Ποντιακός Ελληνισμός : Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» 2020-2021, αποτέλεσε την αφορμή, να συνεργαστεί και να συμπράξει το σχολείο μας  με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας. Απότοκος υπήρξαν δυο ξεχωριστά σχολικά έντυπα.

Έτσι, αφενός  δημιουργήθηκε μια συνεργατική σχολική εφημερίδα, με θεματολογία που οδηγούσε σε έναν «Διάλογο» των μαθητών αναφορικά με τις περιοχές του Πόντου, της Ημαθίας και της Κρήτης και αφετέρου ένα διήγημα που η συγγραφή και η εικονογράφησή του, επίσης ανέκυψαν μέσω της συνεργασίας των τριών σχολείων. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εργάστηκαν με  υπευθυνότητα, ενθουσιασμό και το πνεύμα ομαδικότητας, παρά το γεγονός πως τα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης ήταν σε αναστολή και η εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν μέσω τηλεκπαίδευσης


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών σχολείων είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν πλήθος δεξιοτήτων (αναγνωστική, γραπτού λόγου, επικοινωνίας) και να ασχοληθούν-εκφραστούν μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων(συγγραφή διηγήματος, σύνταξη άρθρων, ζωγραφική-εικονογράφηση) ενώ ασκήθηκαν ιδιαίτερα και στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών. Διανύοντας μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η μαθησιακή διαδικασία πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό, η συγκεκριμένη δράση εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης, φέρνοντας σε επικοινωνία μαθητές οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν οι παιδαγωγικές αρχές της συμπερίληψης με αποτέλεσμα μια όμορφη συνεργασία, εδραιωμένη στις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, τουσεβασμού και της ανεκτικότητας. Η διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία της Νεάπολης, του Αγίου Νικολάου και της Νάουσας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστότοπων των τριών σχολικών μονάδων προκάλεσε ενθουσιασμό και επικρότηση για την προσπάθεια και την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης συνεργασίας.



Συνεργασίες

Γυμνάσιο Νεάπολης  

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου 

το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας

Διεύθυνση Π.Ε. Σερρών

Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) 

Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

κ. Γαλανάκη Αικατερίνη Γυμνάσιο Νεάπολης, κ. Μαυροειδής Γιώργος από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Νικολάου, κ. Όλγα Παυλίδου και Σμαρώ Φραγγοπούλου από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νάουσας

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Nα γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Στόχος της σύμπραξης των τριών σχολείων ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και των τριών σχολείων να υλοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης, την αλληλεπίδρασή τους έστω και διαδικτυακά και την ανάδυση του συναισθήματός τους.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος 2020 - Μάιος 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας