menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Οι Αειφοράκηδες είναι Earth Lovers

Οι Αειφοράκηδες είναι Earth Lovers
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Είμαστε ένα πιστοποιημένο Αειφόρο και Οικολογικό Σχολείο που εντάσσεται στο δίκτυο ASPnet της Unesco. Έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές στη συνεργασία με τους γονείς αλλά και την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και επιδιώκουμε τον πειραματισμό και την προσέγγιση νέων διδακτικών πρακτικών. Τα επίκαιρα παγκόσμια ζητήματα μας αφορούν άμεσα καθώς ο ετήσιος προγραμματισμός μας έχει ως βασικό του σκοπό την ανάλυση και εμβάθυνση στους 17ΣΒΑ. Μαθαίνουμε όλοι από όλους, σεβόμαστε όλοι όλους και προσπαθούμε για το καλύτερο του πλανήτη όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο...


Διευθυντής Σχολείου

ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΚΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αειφοράκηδες είναι το όνομα της ομάδας των μαθητών του Αειφόρου Νηπιαγωγείου Ταυρωνίτη, καθώς η κουλτούρα του σχολείου έχει αειφόρο κατεύθυνση από το σχολικό έτος 2016-17 όταν έλαβε για πρώτη φορά το σήμα Αειφόρου σχολείου από την http://www.aeiforum.eu/index.php/el/ και έκτοτε κατέχει την πιστοποίηση Αειφόρου Σχολείου έως και σήμερα και έχει σκοπό να συνεχίσει τον αγώνα για έναν κόσμο που θα σκέφτεται όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Η σκέψη αυτή οδήγησε στη συμμετοχή μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.

Στο σχολείο μας φοιτούν παιδιά που είτε έχουν συγγενικές σχέσεις με τα παιδιά του δημοτικού, είτε φιλικές και επομένως γνωρίζουν τις δράσεις που έχουν συμμετάσχει οι μαθητές του δημοτικού. Η πρόκληση λοιπόν να αφηγηθούμε την ιστορία του σχολείου μας τα τελευταία 5 χρόνια μέσα από το παιχνίδι στέφθηκε με χαρά και ενθουσιασμό από τους μαθητές. Να επισημάνουμε ότι βρισκόμασταν ήδη στο τέλος της σχολικής χρονιάς 20-21 και οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είχαν ήδη διδαχθεί. Επομένως γνωρίζαμε όλοι το περιεχόμενό τους. Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι το σχολείο διαθέτει επικαιροποιημένο ιστολόγιο από το σχολικό έτος 2014-15 και όλη μας η πορεία είναι καταγεγραμμένη εκεί (http://niptavronitischan.blogspot.com/)  Επομένως εύκολα μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτό και να θυμηθούμε τί κάναμε και γιατί συνδέοντάς το με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους.

 Στα παιδιά δόθηκε η οδηγία ότι το παιχνίδι μας χρειάζεται να περιέχει και τα ρομπότ μας, είτε όλα είτε ένα από τα τρία. Φυσικά τα παιδιά επέλεξαν όλα τα ρομπότ που διαθέτει το σχολείο. Το μόνο πρόβλημα ήταν τί μορφή θα έχει το παιχνίδι μας ώστε τα ρομπότ να κινούνται πάνω του. Μετά από πολλές σκέψεις καταλήξαμε στην ιδέα του βιβλίου που δημιουργείται εύκολα με χαρτόκουτα, υλικό που είναι πολυαγαπημένο μας στο νηπιαγωγείο. Το επόμενο βήμα ήταν να κατηγοριοποιήσουμε τους στόχους σύμφωνα με τα επίπεδα του βιβλίου μας. Έτσι χωρίσαμε τη μακέτα-βιβλίο σε τρία επίπεδα, τη στεριά, το νερό και τους ανθρώπους και αντιστοιχήσαμε τους στόχους σε κάθε ένα από αυτά. Επόμενο στάδιο στον προγραμματισμό μας ήταν να αποφασίσουμε πώς θα είναι αισθητικά κάθε επίπεδο και αυτό ήταν πολύ εύκολο καθώς η φαντασία των παιδιών είχε ήδη καλλιεργηθεί: «Η στεριά θα είναι πράσινη και θα έχει τους στόχους σε λουλούδια, το νερό θα είναι  μπλε γεμάτο πολύχρωμα ζώα και θα έχει ένα διάφανο κουτί με νερό για να φαίνονται τα ζώα και πάνω στο δοχείο θα βάλουμε σημαίες με τους στόχους και οι άνθρωποι θα είναι πάνω στη γη και παιδιά από όλο τον κόσμο θα κρατάνε βιβλία με τους στόχους. Το βιβλίο μας θα μοιάζει με ουρανό και θα έχει και πολλά αστέρια». Οι αποφάσεις πάρθηκαν όλες, ή σχεδόν όλες… η σχολική χρονιά έφτανε στο τέλος της και αφήσαμε τις τελευταίες αποφάσεις να ληφθούν από τους νέους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιά (2021-22) καθώς το παραδοτέο προϊόν είχε χρονικό όριο τον Σεπτέμβριο αλλά έλαβε παράταση για τον Οκτώβριο. Ωστόσο ο βασικός σκελετός του έργου είχε χτιστεί και ξεκινήσαμε πυρετωδώς τις εργασίες. Χαρτόκουτα, χρώματα, εφημερίδες, ζωγραφιές και πολλή αγάπη μας οδήγησαν στην κατασκευή της μακέτας και των επιμέρους χαρακτηριστικών της.

Λίγο μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και αφού έγινε ανάλυση από τους περσινούς μαθητές για το είδος και το περιεχόμενο του υπό δημιουργία παιχνδιού τέθηκαν και οι λοιποί προβληματισμοί: Πώς θα δείχνουμε πού οδηγεί κάθε στόχος; «Όπως κάναμε με τους κώδικες όταν γίναμε ειρηνοποιοί της γης, με κώδικα QrCode». Πράγματι, τα παιδιά ανακάλεσαν στη μνήμη τους προηγούμενη δραστηριότητα ως ειρηνοποιοί της φύσης (http://niptavronitischan.blogspot.com/2021/09/blog-post_25.html και καθώς η δημιουργία κωδικών ήταν ευχάριστη πολύ αποφασίσαμε να το εφαρμόσουμε και εδώ.

Ο τελευταίος προβληματισμός ήταν πώς θα δημιουργηθούν τα βίντεο με τα παιδιά του δημοτικού τώρα που οι υγειονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Αυτό το ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους υπέροχους γονείς που απέστειλαν το ηχογραφημένο υλικό και οι εκπαιδευτικοί το συνέθεσαν στα βίντεο. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι για κάποιους στόχους υπήρχαν ήδη βίντεο του σχολείου που χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια. Τα υπόλοιπα τα οφείλουμε στους πρώην μαθητές μας που με χαρά δέχτηκαν να συνεργαστούν αλλά και στους γονείς τους που με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τους ευχαριστούμε θερμά.

Στο τέλος έγινε η σύνθεση όλων και κάθε τμήμα ανέλαβε την παρουσίαση κάθε επιπέδου ώστε να δημιουργηθεί το τελικό βίντεο που υποβάλαμε στον διαγωνισμό (https://openedtech.ellak.gr/robotics2021/earth-lovers/)

Τα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκαν είναι:

  • Υβριδικό ρομπότ: Στόχος να περάσει τη διαδρομή ανοίγοντας όλους τους κώδικες που αφορούν στους στόχους που σχετίζονται με το υδάτινο περιβάλλον. Ο χρήστης χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να ενεργοποιήσει το ρομπότ που διασχίζει το νερό περνώντας δύο σημαίες που στη μία μεριά έχουν τον οπτικοποιημένο στόχο και στην άλλη εμφανίζουν τους κώδικες τους οποίους σκανάρει με κινητό ή tablet.
  • Χειροκίνητο ρομπότ: Στόχος να περάσει τη διαδρομή πατώντας πάνω στις καρδιές που αντιστοιχούν σε κάθε στόχο. Μόλις φτάνει σε μία καρδιά κάνει στάση ώστε να σκανάρει ο χρήστης κάθε φορά τους κώδικες που αφορούν στους στόχους σχετικά με την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Ο χρήστης χρειάζεται να οδηγήσει το ρομπότ χειροκίνητα σε κάθε ανθρώπινη φιγούρα (από όλο τον κόσμο ώστε να προαχθεί η πολυπολιτισμικότητα).
  • Bee-bot ρομπότ: Στόχος να δημιουργήσει ο ίδιος ο χρήστης τη διαδρομή τοποθετώντας τα λουλούδια, που στη γύρη έχουν τον στόχο και στο φύλλο τον QR κώδικα, όπως επιθυμεί. Στη συνέχεια ζωγραφίζει με το μαρκαδόρο και τον οδηγό-βέλος την διαδρομή και το ταξίδι ξεκινάει. Σε κάθε στάση (όπου δηλαδή έχουν τοποθετηθεί τα λουλούδια) ο χρήστης σκανάρει τον κώδικα που αφορά σε στόχους σχετικούς με το κλίμα και τη ζωή στη στεριά.

 Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης που επιθυμεί ή και όλων μέσα από τα τρία είδη ρομπότ. Το παιχνίδι συνοδεύεται από οδηγίες και είναι κατάλληλο για όλους όσους αγαπούν τη φύση, τον άνθρωπο, τη ζωή…

Το παιχνίδι αυτό προέκυψε μέσα από συνεργασίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε μια δύσκολη εποχή… αυτό είναι που το κάνει σημαντικό. 

Αειφορία θα πει αγαπώ εμένα, εσένα, τη ζωή και φροντίζω για το αύριο που θα ‘ρθει!


Αποτελέσματα / επίδραση

Το έργο αυτό διακρίθηκε στον διαγωνισμό μαζί με αλλα του Νομού Χανίων και φιλοξενήθηκε ως αφιέρωμα στις σελίδες τοπικής εφημερίδας ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ



Συνεργασίες

Συνεργασία με παιδιά δημοτικού, πρώην μαθητές νηπιαγωγείου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΟΥ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΚΗ

Στόχος δράσης

Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη μέσα από το παιχνίδι

Χρόνος δράσης

4 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας