menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Οι θησαυροί του τόπου μου

Οι θησαυροί του τόπου μου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα "Οι Θησαυροί του Τόπου μου" υλοποιήθηκε από το 2ο Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου το σχολικό έτος 2024-25 με σκοπό την ενίσχυση της βιωματικής μάθησης και της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος ήταν η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (συνεργασία, ενσυναίσθηση, επικοινωνία) καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου τους σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Οι δραστηριότητες του έργου ενσωμάτωσαν την εκπαιδευτική καινοτομία μέσα από επισκέψεις σε πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους, εικαστικές και ψηφιακές δημιουργίες, καθώς και την εισαγωγή στις τεχνολογίες STEM και ρομποτικής.

Καινοτομία & Εκπαιδευτική προσέγγιση

Το πρόγραμμα βασίστηκε στη διαθεματική και βιωματική μάθηση, όπου τα παιδιά, μέσω της ενεργού συμμετοχής τους, ως Πειρατές της Γνώσης διερεύνησαν τον πολιτισμό και το περιβάλλον της περιοχής τους. Μέσω ενός εικονικού "κυνηγιού θησαυρού", οι μαθητές ανακάλυψαν και αποτύπωσαν τα μνημεία του τόπου τους, δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη με τις επισκέψεις τους. Οι δράσεις συνδυάστηκαν με την τεχνολογία, ενισχύοντας την κατανόηση των παιδιών για τις φυσικές επιστήμες και τις τέχνες.

Δράσεις και δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Τα παιδιά επισκέφθηκαν το δάσος της περιοχής τους, τον Λευκό Πύργο, το Πλωτό Μουσείο "Βέλος" και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντας τη γνώση τους για την ιστορία και τον πολιτισμό. Έπειτα από κάθε επίσκεψη, ακολουθούσαν βιωματικές δραστηριότητες STEM με την εισαγωγή του Διαδικτύου των Πραγμάτων και των «Έξυπνων» Συσκευών. Πιο συγκεκριμένα,

Κατά την επίσκεψη στο δάσος της περιοχής, τα παιδιά κατασκεύασαν φωλιές για τα πουλιά καθώς και δενδροστολίδια με σπόρους τα οποία κρέμασαν στα κλαδιά των δένδρων, συμμετέχοντας στη Δράση «Δέντρο – λιχουδιά για ζωάκια και πουλιά» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης «Μαθαίνω για τα Οικοσυστήματα και τα Δάση». Στη συνέχεια, οργανώθηκε δενδροφύτευση στην αυλή του Νηπιαγωγείου. Με τη βοήθεια της Τεχνολογίας, κατασκευάσαμε μια «έξυπνη» συσκευή με αισθητήρα υγρασίας και Microbit, η οποία μετρά τα ποσοστά υγρασίας του εδάφους και ειδοποιεί τους μαθητές όταν τα φυτά χρειάζονται πότισμα. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές παρακολουθούσαν και φρόντιζαν τα δενδράκια τους.

Στο Λευκό Πύργο, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με το ψηλό κοντάρι της σημαίας και τα αρχαία νομίσματα. Βασισμένοι στις εντυπώσεις τους, με την επιστροφή μας, κατασκευάσαμε μια ρομποτική συσκευή με Microbit, η οποία φροντίζει για την αυτόματη έπαρση της σημαίας, ώστε να μη χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, και αποσπάσαμε Πιστοποιητικό Αριστείας. Επίσης, κατασκευάσαμε πήλινα νομίσματα τα οποία εκθέσαμε στο Μουσείο των Πειρατών που οργανώσαμε στην τάξη, αλλά και νομίσματα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου κάθε παιδί σε αλληλεπίδραση με το chatbox  δημιουργούσε  το δικό του μοναδικό ψηφιακό νόμισμα.

Κατά την επίσκεψή μας στο Πολεμικό Μουσείο, τα παιδιά ξεχώρισαν ως αγαπημένο έκθεμα,  το αεροπλάνο που εκτίθεται στην αυλή. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της κατασκευής ενός «έξυπνου» αεροπλάνου, το οποίο διέθετε αισθητήρα υπερήχων και Microbit και λειτουργούσε αυτόματα μόλις εντόπιζε κίνηση. Μόλις πλησίαζε κάποιος, ο έλικας αυτόματα ξεκινούσε τη λειτουργία του και ήταν έτσι έτοιμο το αεροπλάνο προς απογείωση.

Τέλος, το Πλωτό Μουσείο Βέλος, μας έδωσε το έναυσμα για να δημιουργήσουμε τα δικά μας καράβια, να μελετήσουμε την επίπλευση και τη βύθιση, να κάνουμε πειράματα και να ασχοληθούμε  με τη θάλασσα και τους πειρατές.

Ως διάχυση του έργου μας δημιουργήσαμε ένα Podcast όπου τα παιδιά περιέγραφαν το ταξίδι για την ανακάλυψη των αληθινών θησαυρών. Με το συγκεκριμένο podcast συμμετείχαμε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάντο να ακουστεί 2025» και βραβεύτηκε ως το καλύτερο Podcast Νηπιαγωγείου. Το Νηπιαγωγείο μας ήταν το  μοναδικό Νηπιαγωγείο που βραβεύθηκε ανάμεσα σε 205 συμμετοχές.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε μια ρομποτική πίστα με μακέτες από όλα τα μνημεία τα οποία είχαμε επισκεφθεί, στα οποία προσαρτήσαμε «έξυπνες» συσκευές. Με την πίστα αυτή συμμετείχαμε στο 10o Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, poy διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου βραβευθήκαμε με Βραβείο Τεχνολογικής Αρτιότητας.

Τέλος, παρουσιάσαμε το πρότζεκτ στους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα μέσα από μια έκθεση – Μουσείο το οποίο οργανώσαμε στο Νηπιαγωγείο μας, αλλά και από τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κατασκευές και καλλιτεχνική έκφραση: Οι μαθητές δημιούργησαν μακέτες, έξυπνες συσκευές, ψηφιακές πινακοθήκες και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα τοπικά μνημεία.

Ρομποτική & STEM: Ενσωμάτωσαν την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατασκευάζοντας αυτόματες «έξυπνες» συσκευές με Microbit, αναπαριστώντας ιστορικά γεγονότα μέσω προγραμματισμού και αυτοματοποιημένων μοντέλων.

Φιλανθρωπικές δράσεις: Υλοποίησαν Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση των παιδιών με ανίατες ασθένειες.

Ψηφιακές εφαρμογές και πολυμέσα: Δημιούργησαν ραδιοφωνικές εκπομπές και podcasts, όπου μίλησαν για τις εμπειρίες και τις ανακαλύψεις τους. Το Podcast που αναφερόταν στους Αληθινούς θηαυρούς, βραβεύτηκε στον ΠανευρωπαΙκό Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου Κάντο να ακουστεί 2025. Επίσης, παρουσίασαν τις δραστηριότητες Ρομποτικής και τις έξυπνες συσκευές που κατασκεύασαν στο Φεστιβάλ Ρομποτικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Αποτελέσματα / επίδραση

Αποτελέσματα & αντίκτυπος

Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, ενισχύοντας τις ήπιες αλλά και ψηφιακές τους δεξιότητες. Δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές μιας φτωχής και αγροτικής περιοχής να αποκτήσουν ποικίλα ερεθίσματα, να συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκές δράσεις, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να ασχοληθούν με την τεχνολογία και να μάθουν μέσα από το παιχνίδι.

Η σχολική μας μονάδα απέκτησε μια πρωτοφανή αναγνώριση μέσα από τις διακρίσεις που πέτυχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα απέσπασε

  • Βραβείο Μαθητικού Podcast στο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου
  • Βραβείο Τεχνολογικής Αρτιότητας στο Φεστιβάλ Ρομποτικής
  • Πιστοποιητικό Αριστείας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού EU CodeWeek.

Γενικότερα όμως, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και τα ερεθίσματα τα οποία απέκτησαν οι μαθητές μας μέσα από βιωματικές παιγνιώδεις δραστηριότητες αποτελεί την καλύτερη διάκριση.

 



Συνεργασίες

Το νηπιαγωγείο συνεργάστηκε με τους γονείς, την τοπική κοινωνία αλλά και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμάτων των μουσείων τα οποία επισκεψθήκαμε. Επίσης σημαντική ήταν η βοήθεια του Δήμου Λαγκαδά και της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθμιας Εκπαίδευσης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρίνα Ζαχαρία - Ελένη Κυριακίδου - Ειρήνη Ιγνατίου

Στόχος δράσης

Βασικός στόχος ήταν η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (συνεργασία, ενσυναίσθηση, επικοινωνία) καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου τους σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Οι δραστηριότητες του έργου ενσωμάτωσαν την εκπαιδευτική καινοτομία μέσα από επισκέψεις σε πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους, εικαστικές και ψηφιακές δημιουργίες, καθώς και την εισαγωγή στις τεχνολογίες STEM και ρομποτικής.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος - Απρίλιος 2024-25

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας