menu

Σύνδεση | Εγγραφή

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Οι Θεοί κατεβαίνουν στη γη

Οι Θεοί κατεβαίνουν στη γη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Οκταθέσιο δημοτικό σχολείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στο σχολείο μας οι μαθητές μαθαίνουν να μαθαίνουν, να παίζουν, να αυτοβελτιώνονται, να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και αγάπη για τους συμμαθητές τους και όλους τους ανθρώπους σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να νοιάζονται και να δρουν.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννα Σαρρούδη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή το θεατρικό έργο για παιδιά "Η κρουαζιέρα των θεών" και με δύο βασικούς θεματικούς άξονες, το περιβάλλον και την πανδημία, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πέρσι στο μάθημα της ευέλικτης ζώνης με την εκπαιδευτικό της θεατρικής αγωγής του σχολείου μας, Στεφανία Παπαμιχαήλ, έγραψαν το δικό τους θεατρικό έργο. Οι θεοί κατεβαίνουν στη γη με πολύ χιούμορ, με καυστικά πολιτικά σχόλια, αλλά και με μεγάλη αγωνία για όσα ζουν εν μέσω πανδημίας. Τα ζευγάρια των θεών και των ανθρώπων, οι διάλογοι και ο τίτλος είναι όλα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.
Βασικός σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την προστασία του κλίματος καθώς και αυτές από το μάθημα της Μυθολογίας και να γράψουν μια σύχρονη επιθεώρηση που θα ευαισθητοποιεί τους συμμαθητές τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία για την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και το κλίμα.
Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου θορυβούνται από τις ξαφνικές αλλαγές των καιρικών συνθηκών καθώς και από τον μεγάλο αριθμό νεκρών που καταφτάνουν στον Άδη και μετά από συνεδρίαση αποφασίζουν να κατέβουν στην Ελλάδα του 2021 για να συναντήσουν τους θνητούς και να μάθουν τι συμβαίνει. Κάθε θεός συναντάει τον αντίστοιχό του θνητό και μέσα από μια σύντομη γνωριμία παρουσιάζεται η διαφορά του σήμερα με το χθες, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η διαφορά των προτύπων ομορφιάς και δύναμης, η διαφορά των καθημερινών συνηθειών που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Ο Δίας συναντάει τον κ.Μητσοτάκη , η Ήρα την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία μαθαίνει ότι υπάρχουν πλέον νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον, η Αθηνά την κα Κεραμέως, ο Ποσειδώνας δύο ψαράδες που τον ενημερώνουν για τα μεταλλαγμένα ψάρια και τη μόλυνση της θάλασσας, ο Άρης έναν στρατιώτη, με τον οποίο προσπαθεί να σώσει το στρατό από την πανδημία του κορονοϊού, η Άρτεμις έναν κυνηγό που θέλει να σκοτώνει ζώα και να φωτογραφίζεται μαζί τους για να μαζεύει likes στο facebook. Ο Ερμής μαθαίνει από έναν ταχυδρόμο ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν καθημερινά τόνους χαρτιού που δεν ανακυκλώνουν και η Αφροδίτη μαθαίνει από το διάσημο μοντέλο Βίκυ Καγιά ότι οι γυναίκες για να γίνουν όμορφες χρησιμοποιούν προϊόντα που δοκιμάζονται πρώτα σε ζώα και δεν παράγονται από φυσικά υλικά. Ο Ήφαιστος συναντάει έναν σιδερά που προσπαθεί να κατασκευάσει ένα ρομπότ που θα βάζει αντισηπτικό στους ανθρώπους, η Δήμητρα μια αγρότισισσα και ο Απόλλωνας την Ελένη Φουρέιραμε την οποία έρχεται σε καλλιτεχνική αντιπαράθεση. Τέλος, ο Διόνυσος γίνεται φίλος με έναν μπαρίστα που του μαθαίνει τι είναι η βότκα και ο Άδης γνωρίζει έναν νεκροθάφτη.
Μετά από τις ενδιαφέρουσες αυτές συναντήσεις οι θεοί συνεδριάζουν ξανά και αποφασίζουν για τα μέτρα τα οποία θα πάρουν προκειμένου να βοηθήσουν τους θνητούς να ξεπεράσουν την πανδημία, αλλά και για τα μέτρα που θα προτείνουν για να σωθεί το περιβάλλον.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να : Να αποκτήσουν δεξιότητες μάθησης, όπως κριτική σκέψη για να αναλύουν και να δίνουν λύσεις σε προβλήματα, δημιουργικότητα για να συνδυάζουν γνώσεις και πληροφορίες για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, συνεργασία για να επωφεληθούν από το συνδυασμό και το μοίρασμα των γνώσεων και των δεξιοτήτων όλων καθώς και δεξιότητες επικοινωνίας ώστε η συνεργασία και η έκφραση των ικανοτήτων των μελών να είναι επιτυχής. Να διαμορφώσουν αξίες, στάσεις και δεξιότητες ενεργού πολίτη. Να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τις οικογένειές τους και την κοινωνία για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο περιβάλλον και το κλίμα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση καθώς και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας