Ο ΠΑΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΛΙΩΝΕΙ;

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
3θεσιο δημόσιο Νηπιαγωγείο, με Τμήμα ένταξης, σε ημιαστική περιοχή.
Γεωργία Γούλα
Επικοινωνία με σχολείοΈνα ηχηρό μήνυμα από μια πολική αρκούδα.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την καθημερινή μας ζωή.
Τα παιδιά γνώρισαν το θέμα μέσω παραμυθιών, βίντεο και συζητήσεων για το κρύο κλίμα και τη ζωή στους πόλους.
Επικεντρωθήκαμε στη ζωή της πολικής αρκούδας,το υπέροχο αυτό ζώο,το κατεξοχήν σύμβολο της ρώμης και της ελευθερίας με την μεγάλη συμβολική και πολιτιστική σημασία για τους ντόπιους πληθυσμούς της Αρκτικής,που στέλνει απεγνωσμένα σήματα κινδύνου και αγωνίας.Το σπίτι της είναι ο πάγος και οι πάγοι λιώνουν.Λίγότερος πάγος σημαίνει έλλειψη τροφής για την πολική αρκούδα που δεν μπορεί να κυνηγήσει στην στεριά.Οι πάγοι λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας.Αντανακλούν το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα.Όσο λιώνουν οι πάγοι το φως του ήλιου απορροφάται από τη θάλασσα με συνέπεια να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο νερό και στον αέρα.
Χρησιμοποιήθηκαν εποπτικό υλικό, βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα ζώων για την αναγνώριση και κατανόηση των χαρακτηριστικών τους.
Για να κατανοήσουν καλύτερα το ζήτημα, οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις βασικές αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τον πλανήτη και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων,τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Ταυτόχρονα, εντοπίζουν πρακτικούς τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου. Από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της χρήσης πλαστικού, μέχρι τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της φύτευσης δένδρυλλίων, οι μαθητές καταγράφουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή.
Τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες, ζωγραφιές, βιβλία,ένα ψηφιακό βιβλίο με την εφαρμογή book creator και κατασκευές, όπως ιγκλού από κουτιά, ενώ αποτύπωσαν τις σκέψεις τους για την προστασία των πάγων σε αφίσα με το μήνυμα μιας πολικής αρκούδας:
Ο ΠΑΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤI ΣΟΥ ΝΑ ΛΙΩΝΕΙ;
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε το υπέροχο αυτό ζώο και να του υποσχεθούμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσει να μεγαλώνει ξέγνοιαστο στον τόπο του.
Δημιουργήσαμε επίσης, με την εφαρμογή canva, μια επιπλέον αφίσα στην οποία απεικονίζεται μια αρκούδα που κοιμάται σε ένα κομμάτι πάγου, όπου αποτυπώσαμε σκέψεις και ποιήματα για την κλιματική αλλαγή.
Τελικό μας συμπέρασμα:
Ας σώσουμε τον πλανήτη μας για να επιβιώσουν όλα τα πλάσματα που τον κατοικούν.
Τα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματός μας ήταν άκρως θετικά και ενθαρρυντικά καθώς καταφέραμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές οικολογική συνείδηση.
Οι μαθητές κατανόησαν βαθύτερα τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανέπτυξαν κριτική σκέψη και πρότειναν λύσεις. Απέκτησαν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, άλλαξαν συνήθειες στην καθημερινή τους ζωή και ενισχύθηκε η αίσθηση ευθύνης απέναντι στην προστασία του πλανήτη.
Επίσης με τις συνεργασίες και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας το σχολείο κατάφερε να υλοποιήσει το όραμά του, που βασίζεται σε τρεις πυλώνες της Καινοτομίας, της Βιωσιμότητας, και της Εξωστρέφειας.
Το μήνυμα για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως προωθήθηκε από τους μαθητές,κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Σχολείου, σε κοινωνικά δίκτυα συναδέλφων και σε ψηφιακό βιβλίο.
https://blogs.sch.gr/3nipanat/2025/02/19/klimatiki-allagi/
https://blogs.sch.gr/3nipanat/2025/03/11/o-thymos-tis-gis-klimatiki/
Συνεργασία με μαθητές,γονείς,τοπική κοινότητα.
Συνεργασία με το Δ.Ιωαννιτών(Τμήμα Πράσινου) και συμμετοχή στο πρόγραμμα Follow Green.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα "Climate Dedectives" ESA.
Συμμετοχή σε Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,''Οικολογικά Σχολεία".
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]