menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο Δ.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ο οικουμενικός Καβάφης απευθύνει παραινέσεις στους μαθητές της Ε' τάξης για την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση!

Ο οικουμενικός Καβάφης απευθύνει παραινέσεις στους μαθητές της Ε τάξης για την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

10ο Δ.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το σχολείο μας είναι ένα 6θέσιο σχολείο στη Λιβαδειά, πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Το σχολείο μας από την στιγμή της ίδρυσής του, προσπαθεί εντατικά να παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενο τις ποικίλες πτυχές που διαθέτει και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που προσφέρονται από το κράτος. Πέρα από τη διδασκαλία στην αίθουσα τάξης, οι εκπαιδευτικοί μας υλοποιούν καινοτόμα προγράμματα , εφαρμόζουν εθελοντικές πρωτοβουλίες και διάφορες δράσεις που στοχεύουν στην αυξημένη ευαισθητοποίηση έναντι σε διάφορα θέματα, και στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική, ευρύτερη και ακόμη και ευρωπαϊκή κοινότητα. Επιπλέον, συμμετέχουν με τους μαθητές τους σε διάφορους διαγωνισμούς αποσπώντας μάλιστα διακρίσεις και βραβεία.


Διευθυντής Σχολείου

Γεωργιτζίκη Ναταλία Θεόκλεια

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το παραινετικό ποίημα του Καβάφη "Όσο μπορείς" αποτέλεσε το έναυσμα για μια διαφορετική διδακτική πρόταση έξω από τα συνηθισμένα και παραδοσιακά μαθήματα. Κινητοποιώντας τις προσληπτικές και παραγωγικές δεξιότητες μέσα από  φύλλα εργασίας, από οπτικοακουστικά μέσα και ψηφιακά εργαλεία αποτύπωσαν τη δημιουργικότητά τους και την ευαισθησία τους πάνω στις αρχές της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης. Προσέγγισαν αισθητικά, νοηματικά, τεχνικά το ποίημα "Όσο μπορείς" για να ανακαλύψουν μέσω μιας ποιοτικής εκπαίδευσης, τη δύναμη της αυτοεκτίμησης και της αξιοπρέπειας στη ζωή ως θετικές στάσεις βίου.

Το ποίημα προσεγγίστηκε ολιστικά. Το άκουσαν, το απήγγειλαν. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη σημασία του τίτλου. Ο τίτλος αναλύθηκε δομικά, λειτουργικά και ως προς το περιεχόμενο. Ιδιαίτερη προσοχή έδειχναν στα ρήματα του ποιήματος και τη σημασία τους, αλλά και τη λειτουργία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι δεν ξέφυγε της προσοχής τους το ρηματικό πρόσωπο που κυριαρχεί το οποίο δηλώνει τις συμβουλές του ποιητή. Ξεχώρισαν τους τρόπους, που δείχνει ο ποιητής, επίτευξης διαφύλαξης της αξιοπρέπειας σε συσχετισμό με την καταβολή των δυνάμεων που υποδηλώνει ο τίτλος. Η πρώτη στροφή περιλαμβάνει τη λέξη "εξευτελίζεις" στην οποία ύστερα από έρευνα σε ηλεκτρονικό λεξικό δόθηκε η σημασία της. Στη β' στροφή αναλύθηκαν συντακτικά, λειτουργικά, αλλά και νοηματικά οι ενεργητικές μετοχές που δείχνουν τον τρόπο που ο άνθρωπος υποβιβάζει τη ζωή του και οι λαθεμένες επιλογές του στερούν τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση. Τέλος, ο τελευταίος στίχος κατά την ανάλυση παρουσιάζει την απομάκρυνση από τις πνευματικές αξίες και την αποξένωση από τις προσωπικές επιλογές.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές/τριες συνειδητοποίησαν σε συνδυασμό με το μάθημα της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής ότι η αξιοπρέπεια είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και αυτή η αξιοπρέπεια σου χαρίζει και την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό. Για αυτό η λογοτεχνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για μια ποιοτική εκπαίδευση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες. Μέσα από τη λογοτεχνία λύνονται πολλά κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, οι μαθητές αξιοποιώντας ένα κειμενικό είδος αυτό του ημερολογίου σε ηλεκτρονική μορφή έγραψαν τις δικές τους παραινέσεις σαν ποιητές σε όλα τα παιδιά του κόσμου.



Συνεργασίες

Οι μαθητές/τριες καθόλη τη διάρκεια αυτής της διδακτικής πρότασης βρίσκονταν σε μια συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς. Συζητούσαν, παρατηρούσαν, σχολίαζαν όλα τα χαρακτηριστικά του ποιήματος και κατέγραφαν τις παρατηρήσεις τους.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

1. Αικατερίνη Μαρτιναίου 2. Βασιλική Μίχου

Στόχος δράσης

Σύμφωνα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών η ανάγνωση της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση διευρύνει τον πολιτισμικό πλούτο των μαθητών/τριών, καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, αναπτύσσει επικοινωνιακές δυνατότητες και ασκεί την κριτική σκέψη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας