menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Ο μητρικός θηλασμός μέσα από τα μάτια των παιδιών

Ο μητρικός θηλασμός μέσα από τα μάτια των παιδιών
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η προσέγγιση του έργου του Νικολάου Γύζη με τίτλο «Ψυχομάνα», έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αντίληψη, να προάγουν τη λεκτική τους έκφραση, να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, να κεντρίσουν τη φαντασία τους και τη διάθεσή τους για δημιουργία. Μετά την παρουσίαση του  πίνακα, τα παιδιά κλήθηκαν να τον παρατηρήσουν προσεκτικά για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, χωρίς την παρουσία του πίνακα, ζητήθηκε από τα παιδιά να θυμηθούν λεπτομέρειες του πίνακα. Αρχικά τα παιδιά μίλησαν για όσα παρατήρησαν στον πίνακα. Όταν ολοκλήρωσαν, όσα είχαν να πουν, τότε τέθηκαν ερωτήματα όπως αυτά:

  • Ποια είναι τα πρόσωπα του πίνακα και ποια μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ τους;
  • Ποια είναι τα χρώματα του πίνακα;
  • Τι κάνει εκείνη τη στιγμή η τροφός; Μπορείς να την περιγράψεις; (στάση σώματος, τι φοράει, πώς έχει χτενισμένα τα μαλλιά της).
  • Αν φαίνεται το πρόσωπο του μωρού, αν είναι τυλιγμένο με κουβέρτα, τι φοράει. Να υποθέσουν γιατί φοράει μαύρο ρούχο; Υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που είναι μαυροφορεμένο;
  • Τι έπιπλα υπάρχουν;

Εντοπίστηκε ο τόπος (σε ποιο χώρο του σπιτιού;), ο χρόνος (μας θυμίζει τη σημερινή εποχή;), τα συναισθήματα που απεικονίζονται στα πρόσωπα του πίνακα (αγάπη, στοργή, τρυφερότητα χαρά, ηρεμία, γαλήνη, περιέργεια, λύπη). Ακολούθησε αναζήτηση βιογραφικών στοιχείων για τον καλλιτέχνη και αφήγηση της ιστορίας του πίνακα. «Μια καλοσυνάτη νέα γυναίκα θηλάζει ένα ορφανό παιδί, ενώ το δικό της έχει ανέβει σε ένα καρεκλάκι και παρακολουθεί τη σκηνή. Στο αριστερό τμήμα της εικόνας, κάθεται δίπλα στην πόρτα μαυροφορεμένη η μεγάλη ορφανή αδελφή με λυπημένη έκφραση». Έγινε αναφορά στο σημαντικό ρόλο της «ψυχομάνας» ή «καλομάνας», όπως αποκαλούνταν οι γυναίκες που αναλάμβαναν τη σίτιση άλλων βρεφών την παλιά εποχή. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να δώσουν το δικό τους τίτλο στον πίνακα και να τον αποδώσουν κατά ομάδες με διάφορες τεχνικές (κολάζ, ψηφιδωτού, πουααντιγισμού). Η ενασχόληση με τον πίνακα ολοκληρώθηκε με το «ζωντάνεμά» του. Τα παιδιά επέλεξαν ρούχα ή υφάσματα που ταίριαζαν με τα ρούχα του πίνακα. Επίσης επέλεξαν μια κούκλα και την τύλιξαν με ένα ύφασμα που να μοιάζει με  κουβέρτα.  Δόθηκε η οδηγία να προσπαθήσουν να αποδώσουν την έκφραση του προσώπου της μητέρας-τροφού. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να ταΐσουν το μωρό, να το κοιμίσουν, να το χαϊδέψουν, να πουν στο μωρό μια γλυκιά κουβέντα, ένα τραγουδάκι ή ένα νανούρισμα. Όσον αφορά στα αγόρια  αναφέρθηκε ότι και οι μπαμπάδες δείχνουν αγάπη και τρυφερότητα στο μωρό τους. Ακολούθησε η εκμάθηση των στίχων ενός νανουρίσματος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές επιδιώξαμε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες για να προάγουν την υγεία τους. Η σημασία του μητρικού θηλασμού ήταν ιδιαίτερα σημαντική σε παλαιότερες εποχές ανέχειας αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας  γιατί αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα στον υποσιτισμό. Επίσης είναι η καταλληλότερη τροφή για το βρέφος αφού προφυλάσσει από πολλές ασθένειες και λοιμώξεις.

Η ερμηνεία των συναισθημάτων, που αποτυπώνονται στην έκφραση της μητέρας που θηλάζει το μωρό (αγάπη, στοργή, τρυφερότητα), στο έργο τέχνης που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά και κοινωνικά και στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας και προβληματικών συμπεριφορών. Συζητήσαμε για την επίδραση του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας - τροφού και μωρού. Τα βρέφη που θηλάζουν κατά κανόνα είναι ασφαλή και ανεξάρτητα. Τα νήπια ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν για συναισθηματικές εμπειρίες τους  και να εξασκηθούν σε στρατηγικές για αυτοέλεγχο  (π.χ. διαχείριση θυμού και άλλων αρνητικών συναισθημάτων).



Συνεργασίες

Η συνεργασία που πραγματοποιήθηκε με τον Σύλλογο Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας και Κύπρου «Γαλαξίας», αφορούσε στην επιμόρφωση των συναδέλφων του Νηπιαγωγείου και στην συμμετοχή στην έκθεση των εικαστικών έργων των μαθητών, με θέμα τον μητρικό θηλασμό, όλων των τάξεων, που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του Συνεδρίου.
 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζαλοκώστα Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια του 13ου ετήσιου συνεδρίου για τον μητρικό θηλασμό που  διοργάνωσε  ο Σύλλογος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας και Κύπρου «Γαλαξίας», από 25 έως 27 Μαρτίου, στα Ιωάννινα, και στο ξενοδοχείο Du Lac, ήταν εκτεθειμένα στο κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες, τα  έργα που φιλοτεχνήθηκαν από τους μικρούς μαθητές των σχολείων της πόλης μας. H οργανωτική επιτροπή  θέλοντας να  φέρει το κοινό ακόμη πιο κοντά στην αξία και την αναγκαιότητα του θηλασμού απηύθυνε κάλεσμα στη μελλοντική γενιά γονέων. Μας ζητήθηκε μέσω της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου της περιφέρειάς μας,  να ξεκινήσει μια ενημερωτική δράση στο πλαίσιο προγραμμάτων  σχολικών δραστηριοτήτων και των εργαστηρίων δεξιοτήτων των σχολείων της πόλης μας. Γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία διαδικτυακά να ενημερωθούν για το μητρικό θηλασμό και την αξία του. Σε αναρτήσεις  της οργανωτικής επιτροπής αναφέρεται «Με χαρά λοιπόν σας «παραδίδουμε» τον μητρικό θηλασμό μέσα από τα μάτια των παιδιών της πόλης μας και μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας. Καλή σας απόλαυση!!!!».


Στόχος δράσης

Οι μαθητές επιδιώξαμε: -Να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής, για την επιβίωση και την ανάπτυξη. -Nα αντλήσουν πληροφορίες αναφορικά με τη σχέση των διατροφικών επιλογών με την υγεία. -Να αναπτυχθούν συναισθηματικά και κοινωνικά με απώτερο στόχο την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας και προβληματικών συμπεριφορών. -Να εξασκηθούν στην παρατήρηση και ερμηνεία έργων τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. -Να έρθουν σε επαφή με το χρώμα, την κίνηση, την έκφραση, τις μορφές ενός πίνακα. -Να εξασκηθούν στη δημιουργική έκφραση και να αισθανθούν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του λόγου και των χειροτεχνικών κατασκευών. -Να καλλιεργήσουν τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

Πέντε διδακτικές ώρες.

Τόπος Δράσης

Ο χώρος της τάξης του Νηπιαγωγείου και ο χώρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο.

Δίκτυο

Δεν ενταχθήκαμε σε κάποιο Δίκτυο, απλά συνάψαμε συνεργασία με τη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της περιφέρειάς μας, κυρία Κατερίνα Νταμάνη και τον Σύλλογο Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας και Κύπρου «Γαλαξίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας