menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ο κανόνας των εσωρούχων

Ο κανόνας των εσωρούχων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η επίτευξη των μαθησιακών/διδακτικών στόχων επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαιδευτική χρήση συγκεκριμένων ενημερωτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη:

α) τη διάδοση όλων των χρήσιμων μηνυμάτων και

β) την παιδαγωγική καταλληλόλητα για τις ηλικίες νηπιαγωγείου.

Όλα τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», που περιλαμβάνονται στο παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως διδακτικά εργαλεία, σχεδιάστηκαν για να διδάξουν με τρόπο άμεσο, απλό και κατανοητό ως προς το περιεχόμενο και τη διατύπωση, όλα τα σημαντικά μηνύματα του «Κανόνα των Εσωρούχων» που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά, ώστε να είναι ασφαλή. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίησή τους πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών νηπιακής και παιδικής ηλικίας.

 

Τα εργαλεία αυτά συνοπτικά είναι:

 

  1. Το τηλεοπτικό σποτ 30΄΄ «Κίκο και το Χέρι»
  2. Το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το Χέρι»
  3. Το ενημερωτικό έντυπο για ενήλικες «Ο Κανόνας των Εσωρούχων»
  4. Το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας»
  5. Η ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το Μυστικό της Νίκης»
  6. Η δεύτερη ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης 2 - Η περιπέτεια του Βίκτωρα»
  7. Αφίσες και banners

 

Όλα τα εργαλεία έχουν αναρτηθεί και περιλαμβάνονται στο site της καμπάνιας enastapente.gr. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά:

κατανόησαν τον κανόνα των εσωρούχων, έμαθαν ότι το σώμα τους τούς ανήκει (ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους), γνώρισαν ότι μπορούν να αρνηθούν ένα φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν, έμαθαν να λένε όχι, αμέσως και κάθετα, σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς, έμαθαν να κάνουν σωστή χρήση των όρων που αφορούν όλα τα σημεία του σώματός τους καθώς και να συμμετέχουν σε έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τα προσωπικά (απόκρυφα) σημεία του σώματος, γνώρισαν τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και το ότι πρέπει να ενημερώνουν έναν ενήλικα που εμπιστεύονται σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς, έμαθαν ποιο άγγιγμα επιτρέπεται και ποιο όχι (διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό άγγιγμα), γνώρισαν ότι δεν επιτρέπεται να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ότι δεν επιτρέπεται να τους ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν τα απόκρυφα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου γνώρισαν το εμφανές όριο για το κακό άγγιγμα: τα εσώρουχα, αντιλήφθηκαν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό και ότι οποιοδήποτε μυστικό τους δημιουργεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και άρα δεν θα πρέπει να το κρατούν μυστικό, έμαθαν ότι καλό είναι να ενημερώνουν έναν ενήλικα που εμπιστεύονται (γονιό, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό) σε περίπτωση που κάποιος τους ζητήσει να κρατήσουν ένα κακό μυστικό, γνώρισαν ότι η μυστικότητα αποτελεί τακτική των δραστών, κατάλαβαν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται μπορεί να τα βλάψει (γνωστός δράστης), ενδεχομένως και κάποιο άλλο παιδί, έμαθαν να ενημερώνουν όταν κάποιος τους προσφέρει δώρα τακτικά ζητώντας ανταλλάγματα και όταν κάποιος προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί τους, έμαθαν ότι κάποιος που δεν γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει (άγνωστος δράστης). Γνώρισαν κάποιους απλούς κανόνες σχετικά με την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους. ηλεκτρονικά φωτογραφίες που προκαλούν άγχος, αμηχανία ή φόβο. Έφτιαξαν το δίκτυο ασφάλειάς τους, επιλέγοντας ενήλικες που μπορούν να εμπιστευτούν και να τα βοηθήσουν. Γνώρισαν ότι μόνο ένα από τα μέλη του δικτύου ασφάλειάς τους μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι μαζί τους. Γνώρισαν ότι υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών, οι οποίες μπορούν να τα βοηθήσουν (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία). Γνώρισαν ότι υπάρχουν ειδικά κέντρα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και ποια είναι αυτά. Έμαθαν ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να καλέσουν, ώστε να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια και ποιες είναι αυτές. Κατανόησαν το δικαίωμα τους να είναι ασφαλή και προστατευμένα από κάθε μορφής σεξουαλική βία.



Συνεργασίες

Καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αργυρούδη Ευγενία

Στόχος δράσης

Παιδαγωγικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας. Αυτό επιτυγχάνεται διδάσκοντας τον «Κανόνα των Εσωρούχων». Ο «Κανόνας των Εσωρούχων» περιλαμβάνει και διατυπώνει με απλότητα και σαφήνεια όλα τα σημαντικά μηνύματα που χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά για να είναι ασφαλή. Μαθαίνει στα παιδιά: α) ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματός τους στα οποία δεν επιτρέπεται να τα αγγίζουν, β) πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς και γ) πού να στραφούν για βοήθεια ώστε να είναι ασφαλή. Τι ορίζει ο Κανόνας: «Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία». Βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τους παρακάτω κανόνες αυτοπροστασίας: -ότι το σώμα τους τούς ανήκει -τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα ή χάδι -τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό -πότε ένα δώρο αποτελεί προσφορά αγάπης και πότε δωροδοκία -ποιος μπορεί να προσπαθήσει να τα βλάψει (προφίλ του δράστη) -πότε η συμπεριφορά ενός ενήλικα είναι αποδεκτή ή όχι -να ενημερώνουν όταν βιώνουν συναισθήματα άγχους, αμηχανίας, στενοχώριας ή φόβου -να λένε όχι σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς -ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να συζητήσουν με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται -πού να αποταθούν για βοήθεια (οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον, ειδικοί, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, αστυνομία)

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας