menu

Σύνδεση | Εγγραφή

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Ο καιρός αύριο ..... από τους μετεωρολόγους του σχολείου μας

Ο καιρός αύριο ..... από τους μετεωρολόγους του σχολείου μας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

9 τμήματα Α' (3), Β' (3), Γ' (3) 195 μαθητές 25 εκπαιδευτικοί


Διευθυντής Σχολείου

Παπαδάκη Ελευθερία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η γη περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα την ατμόσφαιρα, η οποία συμμετέχει στις κινήσεις της. Μέσα στην ατμόσφαιρα συμβαίνουν φυσικά φαινόμενα που ονομάζονται μετεωρολογικά φαινόμενα (από την αρχαία ελληνική λέξη μετέωρα: βροχή, το χιόνι, το χαλάζι, τους κεραυνούς, τις αστραπές κ.λ.π.). Ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος ασχολείται με τα φαινόμενα αυτά ονομάζεται Μετεωρολογία.
Ο άνθρωπος από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής του έμαθε να παρατηρεί τον ουρανό και να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για τη ζέστη, τη δύναμη του ανέμου κ.τ.λ. για να αντιληφθεί τις παρούσες καιρικές συνθήκες και για ενδείξεις επικείμενων καιρικών μεταβολών.

Όλοι σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να προβλέψουμε τον καιρό, όπως όταν κοιτάζουμε το σχήμα και το χρώμα των νεφών στον ουρανό, αισθανόμαστε πόσο ζεστός ή δροσερός είναι ο αέρας ή παρακολουθούμε τα φύλλα των δέντρων που ταλαντεύονται με τον αέρα. Η σύγχρονη πρόγνωση του καιρού όμως, είναι πιο περίπλοκη από τη χρήση των αισθήσεών μας και εξαρτάται από τη χρήση επιστημονικών οργάνων και την εργασία ειδικών επιστημόνων, των μετεωρολόγων.

Ομάδα μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, ως πρόοιμοι μετεωρολόγοι, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους για να παρατηρήσουν τις καιρικές συνθήκες και κατασκεύασαν μετεωρολογικά όργανα με απλά υλικά καθημερινής χρήσης. Κατέγραψαν μετρήσεις με τη χρήση των κατασκευών τους, κατανόησαν τη λειτουργία τους και έλεγξαν κατά πόσο τα όργανα μπορούν να δώσουν αξιόπιστες μετρήσεις, ώστε να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στις δραστηριότητες αισθάνθηκαν τη χαρά της δημιουργίας μέσω της κατασκευής των μετεωρολογικών οργάνων και ικανοποίησαν τη φυσική τους περιέργεια για το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα που βιώνουν σε καθημερινή βάση.

Στάδια προγράμματος

- Θεωρητική παρουσίαση των 17 παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλογή στόχου και θέματος

- Δημιουργία μετεωρολογικής ομάδας και παρουσίαση στόχων 

- Θεωρητική προσέγγιση: καιρός, καιρικά φαινόμενα, μετεωρολογικά όργανα, κλίμα, κλιματικοί χάρτες, κλιματική αλλαγή 

- 8.12.20: Παρουσίαση κατασκευής μετεωρολογικών οργάνων από την κ. Κάτανα Έλενα, Βιολόγο, υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας (διαδικτυακή παρουσίαση από ΕΚΦΕ στους εκπαιδευτικούς ΠΕ04, Α΄Αθήνας)

- Ανάρτηση παρουσίασης στην πλατφόρμα eclass στο μάθημα Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

- Ιανουάριος 2021: Κατασκευή μετεωρολογικών οργάνων από τους μαθητές σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Κάτανα και τις υποδείξεις της εκπαιδευτικού κ. Βολίκα

- Φωτογράφιση των κατασκευών των μαθητών

- Χρήση των μετεωρολογικών οργάνων για παρατηρήσεις των καιρικών φαινομένων και αντίστοιχες μετρήσεις των φυσικών μεγεθών από τους μαθητές

- Συγκρίσεις, αποτελέσματα, συμπεράσματα

- 31.10.21, 1/11/21: Επίσκεψη της εκπαιδευτικού Μ. Βολίκα στην έκθεση/ ξενάγηση Takis: Κόσμος σε κίνηση στο ΚΠΙΣΝ. Τα μεταλλικά γλυπτά Αιολικά στα μελετημένα τοποθετημένα σημεία για την ένδειξη και την ένταση του ανέμου

Παρουσίαση, ανάλυση, συζήτηση για τη λειτουργία των γλυπτών στη μετεωρολογική ομάδα 

- Νοέμβριος 2021: Υλοποίηση Power Point, video

- Δεκέμβριος 2021: Αξιολόγηση του προγράμματος

- Μάϊος 2022: Παρουσίαση του προγράμματος στην ημερίδα Καλών Πρακτικών που θα διοργανωθεί από το ΕΚΦΕ Αθήνας 


Στόχος δράσης

Κατανόηση καιρικών φαινομένων και μεταβολών μέσω της κατασκευής μετεωρολογικών οργάνων με υλικά καθημερινής χρήσης. Μετρήσεις, έλεγχος αξιόπιστων μετρήσεων, ερμηνεία και συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά του καιρού. Κατανόηση των εννοιών καιρός και κλίμα. Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών μεταβολών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 35


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας