menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1/θ Νηπιαγωγείο Νέας Καλλίστης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ο γύρος του κόσμου παίζοντας και μαθαίνοντας

Ο γύρος του κόσμου παίζοντας και μαθαίνοντας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1/θ Νηπιαγωγείο Νέας Καλλίστης

Το νηπιαγωγείο είναι ολοήμερο με ένα τμήμα υποχρεωτικού πρωινού και ένα τμήμα προαιρετικού ολοήμερου. Εξυπηρετεί εφτά χωριά της περιοχής. Στο νηπιαγωγείο μας φοιτουν πολλοί μαθητές της μειονότητας με μητρική γλώσσα τα τουρκικά και πολλοί αλλοδαποί με μητρική, ως επί το πλείστον, γλώσσα τα αλβανικά. Μαζί με τα παιδιά του ντόπιου πληθυσμού συνθέτουν ένα πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό μωσαϊκό το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δίνει ερεθίσματα για περαιτέρω εξερεύνηση και μάθηση.


Διευθυντής Σχολείου

Μαντατζή Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

    Μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ολόπλευση ανάπτυξή τους, οι μαθήτριες/τες του νηπιαγωγείου Νέας Καλλίστης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα λαών, συμμετέχοντας σε ένα φανταστικό ταξίδι σε πόλεις, χώρες και ηπείρους. Είδαν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών που επισκέφθηκαν, άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια, προσπάθησα να γράψουν στη γλώσσα της κάθε χώρας, άκουσαν και είδαν παραδοσιακά παραμύθια από την κάθε περιοχή, είδαν παραδοσιακά φαγητά, αξιοθέατα, φυσικά τοπία και άλλα πολλά. Αντιλήφθηκαν έτσι ότι κάθε πολιτισμός είναι διαφορετικός, και οι παραδόσεις του αξίζει να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορία κάθε λαού. 

   Αναλυτικότερα κατασκευάστηκαν διαβατήρια, στα οποία οι μαθήτριες/τες θα αποτύπωναν ό,τι τους έκανε εντύπωση μετά την “επίσκεψη” κάθε χώρας. Εντοπίζαμε στο χάρτη της google το σχολείο, αλλά και η περιοχή που επιλέγαμε να επισκεφθούμε. Μετά από συζήτηση καταλήγαμε στο μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιούσαμε. Ετοιμάζαμε τη βαλίτσα με τα κατάλληλα ρούχα, περνάμε το διαβατήριο αλλά και το εισιτήριο, και επιβιβαζόμασταν σε τρένα, αεροπλάνα, ποδήλατα κλπ.. Στην τάξη μία εκπρόσωπος ντυμένη με τη παραδοσιακή φορεσιά από κάθε χώρα, μας παρουσίαζε πληροφορίες για ήθη και έθιμα που έχουν εκεί. Στο τέλος κάθε ταξιδιού συζητούσαμε για αυτά που μας εντυπωσίασαν, βρίσκαμε τα κοινά σημεία με δικά μας έθιμα, και φυσικά αναστοχαζομασταν εάν ο τρόπος μετακίνησης ήταν κατάλληλος για μία οικολογική μετακίνηση ή μπορούσε να έχει επιλεγεί κάποιο άλλο μέσο. 

   Στο σύνολο των "ταξιδιών" οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με όλα τα θεματικά πεδία του νέου προγράμματος σπουδών για την προσχολική εκπαίδευση και συγκεκριμένα με α) τη γλώσσα, όπου ήρθαν σε επαφή με ακούσματα, παραδοσιακά παραμύθια αλλά και με τη γραφή κάθε χώρας, β) τα μαθηματικά μέσα από λαβύρινθους, ταξινομήσεις, και μετρήσεις, γ) τις ΤΠΕ μέσα από video, παρουσιάσεις, παιχνίδια και αναζητήσεις, δ) τις τέχνες μέσα από εικαστικές αναπαραστάσεις, μεταμφιέσεις και κατασκευές, ε) την κίνηση μέσα από χορούς, και κινητικά παιχνίδια, και στ) τις φυσικές επιστήμες γνωρίζοντας τη Γη και κάνοντας συνδέσεις για την εναλλαγή μέρας-νύχτας στη χώρα μας και στις χώρες που επισκέφθηκαν. 

    Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω της κοινοποίσης του προγράμματος στο blog του σχολείου μας και μέσω της παρουσίασής του στην τοπική κοινωνία, αφού θα αποτελέσει μέρος της καλοκαιρινής μας γιορτής με τίτλο “Ταξιδεύοντας στον κόσμο”.


Αποτελέσματα / επίδραση

    Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ωφελήθηκαν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί, καθώς απέκτησα γνώσεις σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και σε θέματα οικολογίας.  Οι μαθητές/τριες γνώρισαν χώρες του κόσμου, σύμβολα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την προστασία  και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού, αλλά και η αξία διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

     Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω της κοινοποίσης του προγράμματος στο blog του σχολείου μας και μέσω της παρουσίασής του στην τοπική κοινωνία, αφού θα αποτελέσει μέρος της καλοκαιρινής μας γιορτής με τίτλο “Ταξιδεύοντας στον κόσμο”.



Συνεργασίες

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καμπάκη Αθανασία, Μαντατζή Μαρία

Στόχος δράσης

Στοχεύσαμε στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής και αισθητικής αντίληψης μέσω της ενεργοποίηση της φαντασίας και της κριτικής σκέψης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενεργών πολιτών που διαχειρίζονται τις προκλήσεις με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και επιδεξιότητα και όλα αυτά καθ’ όσο οι μαθητές/τριες έρχονταν σε επαφή με σημαντικά στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέλαμε να γνωρίσουν συνήθειες ήθη έθιμα και παραδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων λαών. Να είναι σε θέση αναγνωρίζουν και να διακρίνουν εθνικά σύμβολα, όπως τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και μια τουλάχιστον παραδοσιακή φορεσιά. Ταυτόχρονα επιδιώχθηκε να εντοπίζουν κοινά στοιχεία και διαφορές σε έθιμα, καθημερινές συνήθειες και στις παραδόσεις μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Παράλληλα οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να διατυπώσουν υποθέσεις για έθιμα και πράγματα του παρελθόντος και πώς άλλαξαν αυτά με την πάροδο του χρόνου. Σκοπός ήταν να εκτιμήσουν τη σημασία του παρελθόντος και να σεβαστούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους και άλλων λαών. Τέλος δόθηκε μια διάσταση στην προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προώθησης βιώσιμων μετακινήσεων και της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Μάιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας