Ο γύρος του κόσμου παίζοντας και μαθαίνοντας

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το νηπιαγωγείο είναι ολοήμερο με ένα τμήμα υποχρεωτικού πρωινού και ένα τμήμα προαιρετικού ολοήμερου. Εξυπηρετεί εφτά χωριά της περιοχής. Στο νηπιαγωγείο μας φοιτουν πολλοί μαθητές της μειονότητας με μητρική γλώσσα τα τουρκικά και πολλοί αλλοδαποί με μητρική, ως επί το πλείστον, γλώσσα τα αλβανικά. Μαζί με τα παιδιά του ντόπιου πληθυσμού συνθέτουν ένα πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό μωσαϊκό το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δίνει ερεθίσματα για περαιτέρω εξερεύνηση και μάθηση.
Μαντατζή Μαρία
Επικοινωνία με σχολείοΜέσα από διαθεματικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ολόπλευση ανάπτυξή τους, οι μαθήτριες/τες του νηπιαγωγείου Νέας Καλλίστης γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα λαών, συμμετέχοντας σε ένα φανταστικό ταξίδι σε πόλεις, χώρες και ηπείρους. Είδαν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών που επισκέφθηκαν, άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια, προσπάθησα να γράψουν στη γλώσσα της κάθε χώρας, άκουσαν και είδαν παραδοσιακά παραμύθια από την κάθε περιοχή, είδαν παραδοσιακά φαγητά, αξιοθέατα, φυσικά τοπία και άλλα πολλά. Αντιλήφθηκαν έτσι ότι κάθε πολιτισμός είναι διαφορετικός, και οι παραδόσεις του αξίζει να διατηρηθούν αναλλοίωτες στο χρόνο, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορία κάθε λαού.
Αναλυτικότερα κατασκευάστηκαν διαβατήρια, στα οποία οι μαθήτριες/τες θα αποτύπωναν ό,τι τους έκανε εντύπωση μετά την “επίσκεψη” κάθε χώρας. Εντοπίζαμε στο χάρτη της google το σχολείο, αλλά και η περιοχή που επιλέγαμε να επισκεφθούμε. Μετά από συζήτηση καταλήγαμε στο μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιούσαμε. Ετοιμάζαμε τη βαλίτσα με τα κατάλληλα ρούχα, περνάμε το διαβατήριο αλλά και το εισιτήριο, και επιβιβαζόμασταν σε τρένα, αεροπλάνα, ποδήλατα κλπ.. Στην τάξη μία εκπρόσωπος ντυμένη με τη παραδοσιακή φορεσιά από κάθε χώρα, μας παρουσίαζε πληροφορίες για ήθη και έθιμα που έχουν εκεί. Στο τέλος κάθε ταξιδιού συζητούσαμε για αυτά που μας εντυπωσίασαν, βρίσκαμε τα κοινά σημεία με δικά μας έθιμα, και φυσικά αναστοχαζομασταν εάν ο τρόπος μετακίνησης ήταν κατάλληλος για μία οικολογική μετακίνηση ή μπορούσε να έχει επιλεγεί κάποιο άλλο μέσο.
Στο σύνολο των "ταξιδιών" οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με όλα τα θεματικά πεδία του νέου προγράμματος σπουδών για την προσχολική εκπαίδευση και συγκεκριμένα με α) τη γλώσσα, όπου ήρθαν σε επαφή με ακούσματα, παραδοσιακά παραμύθια αλλά και με τη γραφή κάθε χώρας, β) τα μαθηματικά μέσα από λαβύρινθους, ταξινομήσεις, και μετρήσεις, γ) τις ΤΠΕ μέσα από video, παρουσιάσεις, παιχνίδια και αναζητήσεις, δ) τις τέχνες μέσα από εικαστικές αναπαραστάσεις, μεταμφιέσεις και κατασκευές, ε) την κίνηση μέσα από χορούς, και κινητικά παιχνίδια, και στ) τις φυσικές επιστήμες γνωρίζοντας τη Γη και κάνοντας συνδέσεις για την εναλλαγή μέρας-νύχτας στη χώρα μας και στις χώρες που επισκέφθηκαν.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω της κοινοποίσης του προγράμματος στο blog του σχολείου μας και μέσω της παρουσίασής του στην τοπική κοινωνία, αφού θα αποτελέσει μέρος της καλοκαιρινής μας γιορτής με τίτλο “Ταξιδεύοντας στον κόσμο”.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ωφελήθηκαν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί, καθώς απέκτησα γνώσεις σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και σε θέματα οικολογίας. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν χώρες του κόσμου, σύμβολα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού, αλλά και η αξία διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω της κοινοποίσης του προγράμματος στο blog του σχολείου μας και μέσω της παρουσίασής του στην τοπική κοινωνία, αφού θα αποτελέσει μέρος της καλοκαιρινής μας γιορτής με τίτλο “Ταξιδεύοντας στον κόσμο”.
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]