menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Αγίας Άννας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Ο Βράχος και η Θυσία της Μπολοβιναίνας

Ο Βράχος και η Θυσία της Μπολοβιναίνας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μία βασική πλευρά της Εκπαίδευσης  αποτελεί ο πολιτισμός . Το σχολείο φροντίζει να συμπεριλάβει στα προγράμματά σχολικές δραστηριότητες που αφορούν τη διερεύνηση και τη σύνδεσή του με την το πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής του. Φροντίζει ακόμα για τη διατήρηση προφορικών πηγών της τοπικής ιστορίας του τόπου του.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί το Νηπιαγωγείου Αγίας Άννας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος δράσης που εκπονούσαμε συνεργαστήκαμε με τις τοπικές πηγές , όπως  τους συγγενείς - απόγονοι της ηρωδιάς Μπολοβίναινας , το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας, το αρχείο Δημ. Σέττα  όπου αντλήσαμε πληροφορίες και υλικό για την εποχή που ζούσε η Μπολοβίναινα αλλά  και πως θυσιάστηκε για τον τόπο της δίνοντας το αίμα της στον Αγώνα του Έθνους.

Για να τιμήσουμε την θυσία της γράψαμε και τραγουδήσαμε το  ποίημα-τραγούδι΄΄Ο Βράχος και η Θυσία της Μπολοβιναινας΄΄

Η εικόνα που βρίσκεται πίσω από τους στίχους είναι έργο του Κ. Μπολοβίνου απογόνου της ηρωίδας

Το ποίημα αυτο το γράψαμε θέλοντας εξιστορίσουμε με εντεχνο τρόπο  την διαδρομή της προς το θάνατο προκειμενου να ξεγελασει τους Τούρκους και στο τέλος με αυταπαρνηση να θυσιαστεί.


Αποτελέσματα / επίδραση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά από αυτή την ενασχόληση με το παρελθόν του τόπου μας οι μαθητές  ενίσχυσαν την εθνική τους ταυτότητα και την κατανόησαν  τον πολιτιστικού πλούτου τόπου τους.

Ενθαρρύνθηκαν να εμπνευστούν από την ιστορία  της ηρωίδας και να αναπτύξαν περαιτέρω την επιθυμία τους να γίνουν και αυτοί υποστηριχτές του τόπου τους.

Επίσης ενθαρρύνθηκαν να αναπτύξουν αντοχή και ανδρεία: Η ηρωίδα μας είναι ένα παράδειγμα της αντοχής, της ανδρείας και της δύναμης του πνεύματος που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι σε δύσκολες στιγμές. Μέσα από το παράδειγμα αυτής της γυναίκας, οι μαθητές μπορούν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκουν τη δύναμη για να συνεχίσουν να προχωρούν παρά τα εμπόδια.

Αναπτύξαν καλλιτεχνικές δεξιότητες και να εκφράζουν μέσω των έργων τους αλλά  και μέσω της μουσικής τα συναισθήματά τους για τα γεγονότα της θυσίας της Μπολοβίναινας



Συνεργασίες

Λαογραφκό Μουσείο Αγίας Άννας

Αρχείο λαογραφου  Δημ.  Σέττα

Συγγενείς- απόγονοι ,μελη της τοπικής κοινωνίας

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Εκπαιδευτικοί  και μαθητές του σχολειου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αννα Αγιασοφίτη Αιμιλία Σταματέλου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ιστοσελιδα του Σχολειου μας ,Παρουσίαση των εργων των μαθητων στο Λαογραφικό Μουσείο   στα πλαισια της συνεργασιας του έργου.

Κοινοποίηση σε ηλεκτρονικά μεσα fb,youtube.


Στόχος δράσης

Λαμβάνοντας υπόψιν τους Παγκόσμιους στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη βοηθά τα παιδιά: Να έρθουν σε επαφή με τ ην τοπική ιστορία και παράδοση και να εξοικειωθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά Να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους Να συνειδητοποιήσουν την σημασία και την διαφύλαξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας ως αυριανοί πολίτες αυτής της κοινωνίας Να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό και να γνωρίσουν έναν τρόπο ζωής και μια αισθητική που βασίζονταν στο μέτρο, στην αρμονία και στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Έτσι μπορεί, πιθανόν, να επηρεαστεί και ο δικός τους τρόπος ζωής στο θέμα αυτό. Να αναπτύξουν της αισθητικής τους καλλιέργειας και η υποστήριξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους που συνδέονται µε την παρατήρηση, τη διερεύνηση, την περιγραφή και τη µμύηση σε στρατηγικές που προωθούν την αυτόνομη μάθηση. Ειδικότερα να γνωρίσουν και να γνωστοποιήσουν με τις δράσεις τους την θυσία αυτής της ηρωίδας που με το αίμα της έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του τόπου τους και του Έθνους

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς , τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

2 μήνες

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο Αγίας Άννας, Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας.

Δίκτυο

Οικολογικά Σχολεία, Αειφόρο Σχολείο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας