menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

NTOMINO ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

NTOMINO ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 Στο νηπιαγωγείο μας προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε  τους μαθητές να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στις έννοιες της ενσυναίσθησης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, ώστε ο καθένας από αυτούς, να γίνει ενεργός πολίτης που νοιάζεται για τον  συνάνθρωπο και για την κοινότητα στην οποία ζει.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Α.Μ.Ε.Α.(3 Δεκεμβρίου) προσεγγίσαμε το θέμα της αναπηρίας και της αποδοχής μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και δράσεις που κάναμε στο νηπιαγωγείο. Σκοπός μας ήταν μέσα από την ανακύκλωση (συλλογή πλαστικών πωμάτων) να ευαισθητοποιηθούν τα νήπια και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης των  συνθηκών ζωής των ατόμων Α.Μ.Ε.Α.. Αποφασίστηκε η συλλογή πλαστικών πωμάτων  και η αποστολή στον «Σύλλογο Παραπληγικών Ν. Πέλλας» για την αγορά αναπηρικού αμαξίδιου. Ενημερώθηκαν οι γονείς των νηπίων  με ανάρτηση στην ιστοσελίδα, με mail και προφορικά.

Τοποθετήσαμε στην είσοδο του νηπιαγωγείου ένα κιτίο όπου εκεί θα συγκεντρώνονταν τα πλαστικά πώματα που θα έφερναν τα νήπια. Τα παιδιά το διακόσμησαν, δημιουργήσαν μία αφίσα καθώς και  ένα πλακάτ με το μήνυμα «Μαζεύουμε καπάκια, χαρίζουμε χαμόγελα».

Ορίστηκε η Δευτέρα (πρώτη μέρα της εβδομάδας) ως  ημέρα συλλογής των καπακιών. Τα παιδιά μπήκαν σε μια διαδικασία συναγωνισμού, στην οποία κάθε παιδί προσπαθούσε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν  περισσότερα καπάκια την εβδομάδα και η αρίθμηση των πωμάτων  γινόταν το πρωί  της Δευτέρας.

Παροτρύναμε τα νήπια να σκεφτούν τρόπους αύξησης του αριθμού των πωμάτων. Από κοινού αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφιακής αφίσας την οποία αναρτήσαμε στο ιστολόγιο του σχολείου, την  προωθήσαμε στο Δημοτικό σχολείο, στα mail των γονέων. Για να διαδώσουμε το μήνυμα της κοινωνικής καμπάνιας και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία,  εκτυπώσαμε την αφίσα και την τοιχοκολλήσαμε στο κοινοτικό κατάστημα, στα ΚΕΠ  καθώς και σε καταστήματα της περιοχής μας. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική. Συμπολίτες μας όλων των ηλικιών σχεδόν καθημερινά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία επισκέπτονταν το νηπιαγωγείο μας για να αφήσουν τα καπάκια.

 Όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά είμαστε πολύ συγκινημένοι για την θετική έκβαση της προσπάθειας μας. Η δράση συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι σε βάθος διετίας θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τον ένα τόνο καπάκια  περίπου 540.000 που χρειάζονται για να αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η δράση συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι σε βάθος διετίας (Ιούνιος 2023) θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τον ένα τόνο καπάκια  περίπου 540.000 που χρειάζονται για να αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Μεγάλη επίδραση και ανταπόκριση  της δράσης  στην τοπική κοινωνία.



Συνεργασίες

Συνεργαστήκαμε  και συνεχίζουμε με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας, το Δημοτικό σχολείο, την τοπική κοινότητα, τον Σύλλογο Παραπληγικών Ν.  Πέλλας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναστασία Κωτούλα, Ελένη Μορέλλα, Ελπίδα Μπαντελά,

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση του μηνύματος της δράσης μας έγινε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, από το ιστολόγιο του σχολείου, την αποστολή  mail  της ψηφιακής αφίσας σε φορείς και την τοιχοκόληση της αφίσας σε κεντρικά σημεία της κοινότητας.


Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα με κινητικά προβλήματα και ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης με την ανακύκλωση πωμάτων.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Απευθύνεται στην Σχολική κοινότητα, Γονείς, Τοπική Κοινωνία, Φορείς, Συλλόγους, Ιδιώτες, Απλοί πολίτες.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2021- Ιούνιος 2023

Τόπος Δράσης

2ο Νηπιαγωγείο Μητρόπολης Καρδίτσας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 6



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας