menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Νιώσε... Όπως Εγώ!

Νιώσε... Όπως Εγώ!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

To 2o Νηπιαγωγείο Χολαργού ανήκει στο Βόρειο Τομέα της Αττικής και βρίσκεται στον Άνω Χολαργό στους πρόποδες του Υμηττού. Το Νηπιαγωγείο μας είναι 4/θεσιο με 4 Πρωινά και 3 Προαιρετικά Ολοήμερα Τμήματα, στα οποία διδάσκουν 8 Νηπιαγωγοί, 1 Νηπιαγωγός Τμήματος Ένταξης, 1 Νηπιαγωγός Παραλλ. Στήριξης, 1 Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, ενώ φοιτούν 85 μαθητές/μαθήτριες. Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά καινοτόμα προγράμματα, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά κ.α και γενικά έχει έντονη κοινωνικο – πολιτιστική & περιβαλλοντική δράση έχοντας άψογη επαφή και συνεργασία τόσο με την Τοπική Κοινωνία και το Δήμο Παπάγου-Χολαργού όσο και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας. Τη σχολική χρονιά 2021-22 το 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού συμμετέχει στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» με θέμα την Οικογένεια και πραγματοποιεί Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: «Εγώ και οι Άλλοι». Παράλληλα, το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει για 2η Χρονιά στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε, Όλοι Συμμετέχουμε» και εκπονεί Εθνικό Πρόγραμμα e-twinning με Θέμα: « Όλοι μαζί για να είναι η ΓΗ μας... ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ».


Διευθυντής Σχολείου

Ναταλία Κανελλοπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέματα αναπηρίας μέσα από τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.  ΟΡΑΜΑ μας είναι να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική κοινότητα συμπερίληψης, η οποία να βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω της συμμετοχής τους σε ένα σχέδιο μαθήματος (project) ευαισθητοποίησης για άτομα με σωματικές αναπηρίες (κώφωση, τύφλωση) με τίτλο Νιώσε... Όπως Εγώ, εφαρμόζοντας βιωματικές και διαθεματικές δραστηριότητες, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν. Είχαν την ευκαιρία να Νιώσουν...Όπως Εκείνοι! Τέλος, πρότειναν τρόπους με τους οποίους μπορούν να τους βοηθήσουν και θεμελίωσαν αρχές και αξίες ζωής αλλάζοντας στάση απέναντι στην αναπηρία.

Η γνωριμία και ευασθητοποίση των παιδιών για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί μία πρόταση που συμβάλλει στην αποδοχή και συνύπαρξή τους στο πλαίσιο της ιδέας για τη δημιουργία ενός "σχολείου για όλους".

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Ο σχεδιασμός ενός σχεδίου μαθήματος (project) και η εφαρμογή κατάλληλων βιωματικών, διαθεματικών δραστηριοτήτων σχετικών με την κώφωση και την τύφλωση είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας . Ταυτόχρονα, συνέβαλλε στην υιοθέτηση θετικών στάσεων, τη μείωση των φόβων και των προκαταλήψεων και προετοίμασε τα νήπια ως μελλοντικούς ενήλικες πολίτες να αποδέχονται τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους συμπολίτες.



Συνεργασίες

  • Ειδικό Νηπιαγωγείο Βαρήκοων και Κωφών Αργυρούπολης
  • Μουσείο Αφής

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παναγιώτου Ευαγγελία, Ιωάννα Μακρογιαννάκη

Στόχος δράσης

1)Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να προβληματιστούν, ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα διαφορετικότητας. 2) Nα δοθούν τα ερεθίσματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης υιοθετώντας καλές πρακτικές. 3) Να έρθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε επαφή με εικόνες, πληροφορίες, παιχνίδια ρόλων που θα τα βοηθήσουν να μην φοβούνται τα άτομα αυτά καλλιεργώντας κοινωνική ενσυναίσθηση για μια ισότιμη, ασφαλή και δίχως διακρίσεις διαβίωση για ανθρώπους με αναπηρίες. 4) Να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και την Γραφή Braille μέσα από ποικίλλες βιωματικές δραστηριότητες.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος-Μάρτιος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας