menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Το νησί των συναισθημάτων

Το νησί των συναισθημάτων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος συναισθηματικής αγωγής, διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Ο Δρόμος των Δακρύων» " του Χόρχε Μπουκάι, όπου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ενθαρρύνθηκαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που αισθάνονται οι χαρακτήρες της ιστορίας, όπως είναι ο φόβος, η θλίψη, η χαρά και η οργή. Παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές καταστάσεις, τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται τα παιδιά εντόπισαν, κατανόησαν και περιέγραψαν τα δικά τους συναισθήματα.

Η ιστορία τους άρεσε πολύ και αποφάσισαν να την εικονογραφήσουν συνεργαζόμενα σε ομάδες. Η δραστηριότητα αποτέλεσε μια εξαιρετική άσκηση για την αναγνώριση και την έκφραση των συναισθημάτων. Επιπλέον, ενθάρρυνε την ανταλλαγή απόψεων και την ανοικτή επικοινωνία, βοήθησε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων και συνέβαλε στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Τέλος με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιούργησαν ένα βίντεο με μουσική υπόκρουση του Μ. Χατζιδάκι «Το βαλς των χαμένων ονείρων».

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση οι μαθητές κατανόησαν τη διαφορετική χροιά των συναισθημάτων και πώς αυτά μπορούν να προκληθούν από διαφορετικές καταστάσεις αλλά και  ανέδειξαν την πηγαία δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει αυτή την ηλικία.


Στόχος δράσης

Η συμμετοχή των μαθητών μας στον διαγωνισμό Bravo Schools αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουμε το έργο τους και να προβάλουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Η μαθητική δημιουργία που παρουσιάζουμε στον διαγωνισμό εστιάζει στη συναισθηματική αγωγή, μια πτυχή της εκπαίδευσης που αποτελεί βασική αρχή για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών μας. Η συναισθηματική αγωγή συνδέεται με έναν από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα με τον τέταρτο στόχο: «Πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και προώθηση της ευκαιρίας μάθησης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για όλους». Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης και αποβλέπει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, στην ενίσχυση της αυτοσυνείδησης και της αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής δεξιότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης και στην προώθηση της ανοχής και της κοινωνικής συνοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας