menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Νηπίων παιδεία: Τα πρώτα βήματα στη Δημοκρατία

Νηπίων παιδεία: Τα πρώτα βήματα στη Δημοκρατία
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Θεοδώρας Μαρινάτου το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στη θεματική ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη και πιο συγκεκριμένα στη Συμπερίληψη που διέπεται από αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα

Στη σημερινή Κοινωνία της μάθησης είναι σημαντική όχι μόνο ή διδασκαλία χρήσιμων και απαραίτητων γνώσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, αλλά κυρίως η ανάπτυξη και η καλλιέργεια ισχυρών γνωστικών, μεταγνωστικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων (21st Century Skills), που θα επιτρέψουν σε κάθε εκπαιδευόμενο να γίνει ένας ανεξάρτητος σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης του 21ου αιώνα (Beetham & Sharpe, 2007· Binkley et al., 2012).

Οι δεξιότητες του 21ου αιώνα για να πραγματοποιηθούν απαιτούν σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης που κα εδράζονται σε καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις (π.χ. συνεργατική, διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων) και να προωθούν: α) τη συνοικοδόμηση της γνώσης των εκπαιδευομένων μέσω της γόνιμης συνεργασίας και επικοινωνίας, β) την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία , γ) την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, δ) την καλλιέργεια της μεταγνώσης, ε) τη διαθεματική, τη διεπιστημονική και τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, στ) την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείο εμπλουτισμού της μαθησιακής διαδικασίας.

Link εκπαιδευτικού προγράμματος: 

 https://sway.office.com/yzdmKLYDPrvg2ICJ?ref=Link


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα νήπια απέκτησαν δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα όπως κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα.

Επίσης καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση στη διαφορετικότητα γιατί κατάφεραν να αναγνωρίσουν μορφές προκαταλήψεων και αδικιών αφού πρώτα εξοικειώθηκαν με τον εντοπισμό διαφορετικών φυσικών και φυλετικών χαρακτηριστικών.

Ενίσχυσαν την αυτοεκτίμησή τους και την ομαδική συνοχή, εξασκήθηκαν στην επίλυση συγκρούσεων και συμμετείχαν σε δράσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μ’ αυτόν τον τρόπο έκαναν βήματα προς τη συμπερίληψη.



Συνεργασίες

  • Οικογένειες των παιδιών
  • Αφίσα που αναρτήθηκε στο σχολείο ώστε να είναι ορατή στα παιδιά όλων των τμημάτων
  • Δράση αλληλεγγύης: «Επισκεπτήριο αγάπης». Τα παιδιά ετοίμασαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις οικογένειές τους, τις οποίες ταχυδρομήσαμε (λόγω covid) στους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων.
  • Συμμετείχαμε στη δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού: "ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ" την οποία διοργάνωσε το You Smile και το «Χαμόγελο του παιδιού».
  • Θεατρική παράσταση και κουκλοθέατρο

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Όλγα Γιώτη, Κρυστάλλω Ρακαλίδου, Θεοδώρα Βερικούκη

Στόχος δράσης

Δεξιότητες Μάθησης: Κριτική σκέψη (Critical thinking) - Επικοινωνία (Communication) - Συνεργασία (Collaboration) - Δημιουργικότητα (Creativity) Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα

Χρόνος δράσης

1/12/2021-28/2/2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας