menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το νερό είναι πηγή ζωής!

Το νερό είναι πηγή ζωής!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μέσα από την ενεργητική/βιωματική μάθηση, τα παιδιά κλήθηκαν να πειραματιστούν, να παρατηρήσουν και να διερευνήσουν τον κύκλο του νερού και τις ιδιότητές του, καθώς και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητά του στη διατήρηση της ζωής.

Συγκεκριμένα επεξεργαστήκαμε το ποίημα «Από πού είσαι ποταμάκι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και μάθαμε το τραγούδι «Κύκλο κάνουν οι σταγόνες».

Κάναμε το πείραμα της βροχής και εξοικειωθήκαμε με έννοιες, όπως η εξάτμιση, η συμπύκνωση και η βροχόπτωση. Ακολούθως ιχνογραφήσαμε τον «Κύκλο του νερού» και κατασκευάσαμε μία μακέτα.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει», το ιχνογραφήσαμε, κάναμε πειράματα για την πήξη και την τήξη του νερού και κατανοήσαμε τις 3 βασικές καταστάσεις της ύλης (στερεό, υγρό και αέριο).

Κάναμε πειράματα διαλυτότητας, διαπιστώσαμε ποια υλικά διαλύονται στο νερό, ποια βυθίζονται και ποια επιπλέουν και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με τις ιδιότητές τους.

Παίξαμε σκυταλοδρομία, όπου τα νήπια μοιρασμένα σε 2 ομάδες, έτρεχαν με ένα ποτήρι με νερό.

Παίξαμε λεκτικά παιχνίδια με τη λέξη "νερό" και μάθαμε αινίγματα και παροιμίες  για το νερό.

Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής και ακούσαμε μουσική με αντίστοιχη θεματολογία.

Προγραμματίσαμε τη μελισσούλα- ρομποτάκι και διαγράψαμε τη διαδρομή του «Κύκλου του Νερού».

Μάθαμε για τη χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και στη ζωή όλων των οργανισμών. 

Προβληματιστήκαμε για τη μόλυνση του νερού, την αλλόγιστη χρήση του, την ξηρασία και τις επιπτώσεις που επιφέρει στην πανίδα και στη χλωρίδα του πλανήτη, καθώς και στην ποιότητα της ζωής μας και την υγεία μας.

Συζητήσαμε πώς μπορεί να εξοικονομηθεί νερό στο σπίτι και στο σχολείο μας και τέλος διαπιστώσαμε ότι: «Το νερό είναι πηγή ζωής και γι΄ αυτό δεν το σπαταλάμε».

 

 

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Από τη διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων μας (μέσω blog, ψηφιακής αφίσας κτλ) ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των οικογενειών και της τοπικής κοινότητας και ελπίζουμε ότι η ενημέρωση θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανάληψη τόσο ατομικής ευθύνης, αλλά και συλλογικών πρωτοβουλιών και δράσεων προς την εδραίωση μιας πρακτικής, που θα περιλαμβάνει πρωτίστως την οικονομία των υδάτινων πόρων και τη συνειδητοποίηση ότι η πρόσβαση στο καθαρό νερό συνιστά δικαίωμα όλων.Συνεργασίες

Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης 

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 

Δήμος Γλυφάδας

Όμορες σχολικές μονάδες

Γονείς και κηδεμόνες

Τοπική κοινότητα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σοφία Κοντονασάκη, Αγγελική Γιακουμάτου, Παρασκευή Τσαπάλου

Στόχος δράσης

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού στη φύση, να γνωρίσουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του, να διαπιστώσουν ότι νερό υπάρχει παντού και σε διάφορες μορφές, καθώς και ότι η ανομβρία και η συνεπαγόμενη λειψυδρία είναι αποτέλεσμα κλιματικών αλλαγών. Επιπροσθέτως μέσω των δραστηριοτήτων του προγράμματος αναμενόταν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, εξοικονομώντας και μη σπαταλώντας το νερό.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2023- Φεβρουάριος 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας