menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Γυμνάσιο Πεύκων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Nature's Keepers: Safeguarding Our Earth and Its Forests

Natures Keepers: Safeguarding Our Earth and Its Forests
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το τρέχον σχολικό έτος με τους μαθητές μου της Γ΄  Γυμνασίου εκπονήσαμε ένα  πρότζεκτ που επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των  δασών. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές ζουν και πηγαίνουν σχολείο σε περιοχή που γειτνιάζει με δασική έκταση  καταδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων, ειδικότερα των δασών, για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το πρότζεκτ ξεκίνησε με αφόρμηση την ενότητα “Healthy Living”  και ειδικότερα την υποενότητα "Going Green” του σχολικού εγχειριδίου. Το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα e-class με όλους τους πόρους, τις δραστηριότητες και τα ψηφιακά εργαλεία ενσωματωμένα για ευκολότερη πρόσβαση και πλοήγηση. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του μαθήματος εδώ:

https://eclass11.sch.gr/courses/1909018464/

Ξεκινώντας με ένα βίντεο από το YouTube που παρουσίαζε την έννοια της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενσωματώθηκε σχετικό λεξιλόγιο για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Διαδραστικές ασκήσεις από ένα εκπαιδευτικό σενάριο από τον «Αίσωπο» παρείχαν δομημένη καθοδήγηση, επιτρέποντας στους μαθητές να αναγνωρίσουν αιτίες και λύσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WordArt Creator, οι μαθητές δημιούργησαν συννεφόλεξα για να αποτυπώσουν δημιουργικά λέξεις και έννοιες με τις οποίες δούλεψαν στην πρώτη ενότητα του πρότζεκτ, προάγοντας τον οπτικό γραμματισμό. Στη συνέχεια διαμοιράστηκαν τις δημιουργίες τους μέσω του διαδικτυακού συνεργατικού πίνακα Padlet, όπου μπορούσαν να αλληλοεπιδράσουν με τις αναρτήσεις των συμμαθητών τους.  Κατόπιν οι μαθητές πραγματοποίησαν δομημένη ιστοεξερεύνηση, χρησιμοποιώντας τους σελιδοδείκτες της εφαρμογής  Symbaloo, όπου επισκέφθηκαν επιλεγμένες ιστοσελίδες για την έρευνά τους. Έπειτα κλήθηκαν να γράψουν μια παράγραφο σε ένα νέο padlet, όπου συζητήσαν τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη τους περιβαλλοντικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις. Ακολούθησε ένα κουίζ για την προστασία του περιβάλλοντος φτιαγμένο με την εφαρμογή  Quizizz κι ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου.  

Εκπαιδευτικά εργαλεία  τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εφαρμογή Twee, χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας σειράς από δραστηριότητες για το δεύτερο μέρος του πρότζεκτ που αφορούσε την προστασία των δασών. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν συννεφόλεξα με το WordArt για την προστασία των δασών. Επίσης παρακολούθησαν ένα βίντεο με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, τους τέθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση.  Στην τελική δραστηριότητα το ChatGPT, ένα άλλο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, διευκόλυνε τη δημιουργία κειμένων για τη δημιουργία blackout poetry. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές δημιούργησαν νέα κείμενα για την ομορφιά των δασών από τα αρχικά, αφαιρώντας (μαυρίζοντας) ό,τι δεν επιθυμούσαν.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το σύνολο της δουλειάς του πρότζεκτ μας ψηφιοποιήθηκε σε μορφή βίντεο από μένα και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών του Δήμου μας στις 15/4/24. Το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών αποτελεί μέρος της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης -Συκεών και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία μου ως Συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης απο το 2016.

Το πρότζεκτ αυτό δεν ενίσχυσε μόνο τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών στα Αγγλικά, αλλά και προώθησε την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση, την ενεργό πολιτειότητα και φυσικά την αειφορία. Μέσα από τη συμμετοχή τους οι μαθητές φανέρωσαν τη μετασχηματιστική δύναμη της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ενός περισσότερο βιώσιμου, καλύτερου μέλλοντος.Συνεργασίες

Το πρότζεκτ ήταν πλήρως εναρμονισμένο με συναφείς δράσεις του σχολείου. Κατ' αυτόν τον τρόπο δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε περισσότερο βιωματικές δραστηριότητες. Στις 25/10/23 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Η παρουσίαση έγινε από στελέχη του Β' Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Στις 7/2/2024 οι μαθητές επισκέφθηκαν με πρωτοβουλία μου το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Τα τμήματα πραγματοποίησαν εκ περιτροπής περιήγηση στις εγκαταστάσεις του πάρκου και στη συνέχεια παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο για την ιστορία, το έργο και τις δράσεις του φορέα. Έγινε εκτενής αναφορά στην ανακύκλωση, με έμφαση στην κομποστοποίηση. Στις 29/3/24, η Ομάδα Δράσης "Ευ Ζην στον τόπο μου", με τη βοήθεια του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, πραγματοποίησε δεντροφύτευση. Παιδιά από όλες τις τάξεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό, φυτεύοντας δέντρα και φυτά στην αυλή, με τη βοήθεια υπαλλήλων του Δήμου. Ανάμεσα στα δένδρα που φυτεύτηκαν, ήταν και το κυπαρίσσι που μας δώρισε ο Δήμος στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ιωάννα Ζαφειρίου

Στόχος δράσης

Γλωσσική εξάσκηση στη γλώσσα-στόχο (Αγγλικά), ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, συνεργασία, σύνδεση με την κοινότητα, ενεργός πολιτειότητα

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2023-2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας