menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Χάρακα

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Mr Ανακυκλωσάκης για να μην πούμε το νερό, νεράκι

Mr Ανακυκλωσάκης για να μην πούμε το νερό, νεράκι
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το Νηπιαγωγείο Χάρακα είναι ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με 17 υπέροχους μαθητές και πολλούς βοηθούς και υποστηρικτές των δράσεών του, που ζουν μέσα στη φύση, αλληλεπιδρούν και διασκεδάζουν με τις εμπειρίες που τους προσφέρει. 

Ωστόσο, οι συχνές διακοπές ύδρευσης πόσιμου νερού στην τοπική κοινότητα Χάρακα  και η προσπάθεια ανακάλυψης τρόπων για να καλυφθούν οι ανάγκες, τόσο  στις οικίες τους όσο και στο σχολείο, αποτέλεσε το έναυσμα της αναζήτησης  αιτιών και λύσεων. Βασικά ερωτήματα που προβλημάτισαν  ήταν:

  • Γιατί σταματάει η ύδρευση τόσο συχνά;
  • Ποιες είναι οι συνέπειες έλλειψης νερού;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
  • Πως γίνεται βρώμικο το νερό;
  • Ποιες είναι οι συνέπειες κατάποσης μολυσμένου νερού σε ανθρώπους, ζώα και φυτά;
  • Τι θα γίνει αν τελειώσει το νερό;
  • Μπορεί να τελειώσει το νερό;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην τελειώσει;
  • Πως μπορεί να βοηθήσει η ανακύκλωση;

Μέσα από μια ποικιλία και πληθώρα δράσεων, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με έννοιες  όπως μόλυνση, ανακύκλωση και κυρίως επαναχρησιμοποίηση. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση του νερού αλλά και των υλικών, δημιούργησαν το δικό τους εργοστάσιο ανακύκλωσης και μύησαν τις οικογένειες τους σε δράσεις επαναχρησιμοποίησης, που θα βοηθήσουν την χλωρίδα και πανίδα του χωριού τους και κατ' επέκταση  του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Συνεργάστηκαν με βασικούς φορείς για το περιβάλλον και έβαλαν το λιθαράκι τους  στην  κυκλική οικονομία και υπεύθυνη κατανάλωση.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς άρχισαν να δομούν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική ευθύνη. Ταυτοχρόνως, η κυκλική οικονομία και η υπεύθυνη κατανάλωση έγινε μέρος της καθημερινότητάς τους και η ενημέρωση των συνανθρώπων  απώτερος στόχος τους.



Συνεργασίες

Διεύθυνση δασών Ηρακλείου, ΚΠΕ Βάμου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ντέντη Θεοδώρα ΠΕ60. Τσαγκαράκη Ευτυχία ΠΕ60ΕΑΕ

Στόχος δράσης

Βασικός σκοπός του προγράμματος αποτελεί η ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε μαθητές και οικογενειακό περιβάλλον, ενισχύοντας τις κοινωνικές δεξιότητες και δρώντας ενεργά ως πολίτες του σήμερα και του μέλλοντος . Βασικοί στόχοι είναι η δόμηση οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής ευθύνης, η δημιουργία περιβαλλοντικών προβληματισμών, η αναζήτηση αιτιών και περιβαλλοντικών λύσεων και η ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων κυκλικής οικονομίας, ο πειραματισμός και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Χρόνος δράσης

5 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας