menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια "ο Απόστολος Παύλος"

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το Μουσείο του Τρωικού πολέμου

Το Μουσείο του Τρωικού πολέμου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στη Γ' τάξη, τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την Ιλιάδα του Ομήρου. Κατά βάση τους αρέσει πολύ, απολαμβάνουν τις μάχες, τους ήρωες, συνδέονται με αυτούς και περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια και την έκβαση. Όπως στο τέλος κάθε ενότητας, έτσι και τώρα τα παιδιά περίμεναν να γράψουν ένα επαναληπτικό διαγώνισμα για τον τρωικό πόλεμο. Το διαγώνισμα ήρθε, αλλά όχι με τη μορφή που περίμεναν. Αντί να χρησιμοποιηθεί μία κόλλα χαρτί με ερωτήσεις και συμπλήρωση κενών, ανακοινώθηκε στα παιδιά ότι θα εξεταστούν με το μουσείο του Τρωικού πολέμου.

Η συγκεκριμένη εξέταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην 1η φάση τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η κάθε ομάδα παίρνει έναν φάκελο με 16 εικόνες μέσα. Εικόνες από αγγειογραφίες, γλυπτά ή ζωγραφιές με θέμα τον τρωικό πόλεμο. Επίσης, μέσα στον φάκελο θα βρούν 16 λεζάντες. Στην πρώτη φάση, δίνεται ορισμένος χρόνος στις ομάδες για να αντιστοιχίσουν  τις εικόνες με τις σωστές λεζάντες.

Στη 2η φάση, τα παιδιά έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις διάφορες εικόνες. Η κάθε ομάδα επιλέγει 4 από τις 16 εικόνες.  Τους δίνεται χρόνος για να παρατηρήσουν τις εικόνες, τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τις εκφράσεις, τη στάση του σώματος, την ενέργεια μεταξύ των προσώπων. Θα πρέπει, όταν έρθει η ώρα να μπορούν να κάνουν την αναπαράσταση των εικόνων τους. Ορίζεται κάποιος σκηνοθέτης της ομάδας και δουλέυουν τις εικόνες τους .

Στην 3η φάση ήρθε η στιγμή να στηθεί το μουσείο του τρωικού πολέμου. Όλα τα παιδιά περνούν από 3 ρόλους. Του εκθέματος, του επισκέπτη και του ξεναγού. Κάθε ομάδα που σηκώνεται στο κέντρο της τάξης και αναπαριστά μια εικόνα της, παίρνει τον ρόλο του εκθέματος. Οι υπόλοιπες ομάδες έχουν το ρόλο των επισκεπτών του μουσείου, ενώ ένα παιδί έχει τον ρόλο του ξεναγού που δίνει στους "επισκέπτες" λεπτομερή περιγραφή του έργου που βλέπουν, ποια η ιστορία πίσω από τα πρόσωπα, τι συμβαίνει σε αυτήν την εικόνα.

Υπενθυμίζεται στα παιδιά, ότι όλες οι φάσεις και όλοι οι ρόλοι είναι η εξέτασή τους. Εξετάζονται στο πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν, πόσο βαθιά έμαθαν την ιστορία του τρωικού πολέμου, πόσο μπόρεσαν να συνδεθούν με τα πρόσωπα μέσω των εικόνων, πόσο καλά "έπιασαν" το συναίσθημα της εικόνας και ως ξεναγοί πόσο κατατοπιστικοί ήταν.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Στην πρώτη φάση παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά συνεργάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό για να ταιριάξουν εικόνα με λεζάντα. Κυρίως όμως έγινε η πρώτη επαφή με τις εικόνες, τα πρόσωπα που απεικονίζονται τις σχέσεις μεταξύ τους, τις εκφράσεις τους.

Οι πρόβες που έγιναν ήταν αρκετα χρονοβόρες. Οι ομάδες ήθελαν το αρτιότερο αποτέλεσμα και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό βέβαια στο τέλος ήταν καλό, καθώς τα αποτελέσματα δικαίωσαν τα παιδιά.

Η τρίτη φάση που ήταν και το μουσείο ήταν η μεγαλύτερη. Τα παιδιά το διασκέδασαν πάρα πολύ και έμαθαν μέσα από αυτή τη διαδικασία τη συνεργασία και το πώς ακόμα και ένας μπορεί να επηρεάσει όλη την ομάδα. Σε όλους τους ρόλους είχαν κάποιο σκοπό και αυτό τα επηρέασε πολύ!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει με γραπτό τρόπο, κάποια παιδιά να γράψουν ότι έμαθαν σαν αποστήθιση, κάποια άλλα να αγχωθούν επειδή τους διέφυγε κάποιο όνομα ή δε θυμούνται μια παράγραφο στη σελίδα τάδε. Με αυτήν την εναλλακτική μέθοδο αξιολόγησης πετύχαμε τη διασκέδαση και τη βαθύτερη σύνδεση με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, που ήταν αυτό του τρωικού πολέμου.



Συνεργασίες

Δεν υπήρξαν


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σαββοπούλου Ευαγγελία, Στεφανία Παστέλα

Στόχος δράσης

Στόχοι της εκπαιδευτικής αυτής δράσης είναι τα παιδιά να γνωρίσουν εκ βαθέων το ομηρικό έπος της Ιλιάδας, να συνδέσουν τις υπάρχουσες γνώσεις με έργα τέχνης, να συνεργαστούν μεταξύ τους για ένα άρτιο αποτέλεσμα, να αξιολογηθούν σε αυτά που ήδη ξέρουν.

Χρόνος δράσης

3 ώρες (τρία 45λεπτα)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας