menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό Νηπιαγωγείο Πανεπιστημίου Πατρών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Πατρών

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Πατρών
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Πειραματικό Νηπιαγωγείο Πανεπιστημίου Πατρών

0


Διευθυντής Σχολείου

Παναγούλα Παπαδημητροπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η δραστηριότητα αφορούσε τη δημιουργία ενός μικρού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης μέσα στο νηπιαγωγείο, με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά και τη λαϊκή τέχνη μέσα από βιωματική μάθηση. Τα παιδιά, μαζί με τις νηπιαγωγούς και τις οικογένειές τους, συνέλεξαν  παραδοσιακά αντικείμενα, όπως υφαντά, κεραμικά, ξύλινα σκεύη και άλλα λαϊκά έργα τέχνης.  Ο χώρος του μουσείου διαμορφώθηκε μέσα στην τάξη με εκθεσιακά σημεία, όπου τα αντικείμενα ταξινομήθηκαν ανά κατηγορία. Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους (ξεναγός, καλλιτέχνης, επισκέπτης) και βοήθησαν στη διακόσμηση με ζωγραφιές και κατασκευές εμπνευσμένες από τη λαϊκή τέχνη. Επιπλέον, διαμέσου βιωματικών  δραστηριοτήτων παρουσίασαν  τα αντικείμενα στους συμμαθητές τους, εξηγώντας τη χρήση τους. Στη συνέχεια το Μουσείο μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου παρουσιάστηκε στο σύνολο της σχολικής  κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες) των μαθητών του Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Πατρών, του 8/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πατρών και του 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η υλοποίηση της δράσης είχε σημαντικά μαθησιακά, κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη για τα παιδιά. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Ειδικότερα,

  • Οι μαθητές/μαθήτριες γνώρισαν την παράδοση και έμαθαν για διάφορες τεχνικές όπως η υφαντική, η κεραμική και η ξυλογλυπτική.
  • Απόκτησαν νέες λέξεις σχετικές με τη λαϊκή τέχνη και έμαθαν να περιγράφουν αντικείμενα και διαδικασίες.
  • Μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα παιδιά πειραματίστηκαν με νέα υλικά και τεχνικές.
  • Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά για τη δημιουργία του μουσείου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να μοιράζονται ιδέες και να συνεργάζονται.
  • Μέσα από ρόλους όπως ξεναγοί ή δημιουργοί, ανέπτυξαν αυτοπεποίθηση και ηγετικές δεξιότητες.
  • Συνειδητοποίησαν τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και την αξία των χειροποίητων αντικειμένων.
  • Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία και απόλαυσαν την επαφή με την τέχνη και την παράδοση.
  • Οι γονείς συνέβαλαν φέρνοντας αντικείμενα και μοιράζοντας ιστορίες, ενισχύοντας τη σύνδεση του σχολείου με την οικογένεια.
  • Το μουσείο δεν ήταν μια απλή εκδήλωση αλλά μετατράπηκε σε έναν χώρο που μπορούσε να εμπλουτίζεται συνεχώς.


Συνεργασίες

Γονείς και κηδεμόνες των Μαθητών του Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Πατρών, τοπική κοινότητα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπαδημητροπούλου Παναγούλα, Αννα Μαρία Μπανάτα, Νικολίτσα Αλεξανδροπούλου, Σπυριδούλα-Αγαθούλα Κίκκη, Ναυσικά Λιμναίου

Στόχος δράσης

Η δημιουργία ενός Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στο νηπιαγωγείο μας αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της γνώσης, των δεξιοτήτων και της αισθητικής καλλιέργειας των παιδιών μέσα από βιωματικές και διαδραστικές εμπειρίες. Οι βασικοί μαθησιακοί στόχοι περιλάμβαναν την αναγνώριση και κατανόηση παραδοσιακών τεχνών (υφαντική, κεραμική, ξυλογλυπτική κ.λπ.), την επαφή με αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και την κατανόηση της χρηστικότητάς τους στο παρελθόν και στο παρόν, την ανάπτυξη ιστορικής και πολιτιστικής συνείδησης, τη σύνδεση με την τοπική και εθνική παράδοση μέσα από αφήγηση, παραμύθια και λαογραφικά στοιχεία, την κατανόηση της διαχρονικότητας και της εξέλιξης της λαϊκής τέχνης, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της αναπαραγωγής παραδοσιακών μοτίβων και τεχνικών, την καλλιέργεια αισθητικής και σεβασμού προς την παράδοση, την αναγνώριση και εκτίμηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατανόηση της σημασίας της διατήρησης και αναβίωσης των λαϊκών τεχνών, τη συνεργασία στην οργάνωση και διαμόρφωση του μουσείου μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, την ανάληψη ρόλων (ξεναγός, καλλιτέχνης, κατασκευαστής) για την ενίσχυση της επικοινωνίας και της υπευθυνότητας, τη βιωματική μάθηση μέσω του παιχνιδιού και της εξερεύνησης, τη συμμετοχή σε διαδραστικές δραστηριότητες, όπως θεατρικό παιχνίδι με θέμα τη λαϊκή τέχνη, τον πειραματισμόςμε παραδοσιακά υλικά και τεχνικές μέσα από το παιχνίδι.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος-Μάρτιος 2025

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας