menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Νέας Ερυθραίας "Δημήτριος Μπουρίκας"

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μοναδικοί... μαζί!

Μοναδικοί... μαζί!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Νέας Ερυθραίας "Δημήτριος Μπουρίκας"

Ο Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Νέας Ερυθραίας "Δημήτριος Μπουρίκας", ανήκει στον Δήμο Κηφισιάς και φιλοξενεί 97 παιδιά. Στον σταθμό μας πιστεύουμε στην αξία της ενεργητικής συμμετοχής, στη δημιουργικότητα και στην ενίσχυση θετικών αξιών από την πρώιμη παιδική ηλικία. Το διαρκώς εξελισσόμενο παιδαγωγικό μας πρόγραμμα στόχο έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σε ένα ασφαλές και γεμάτο φροντίδα περιβάλλον. Κύριο μέλημά μας είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η αναζήτηση τρόπων και μέσων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο τον εαυτό τους, αλλά και να σεβαστούν ολόκληρο τον κόσμο που τα περιβάλλει.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΝΝΕΤΑ ΣΤΟΓΙΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο διαφορετικός κόσμος στα μάτια των παιδιών είναι σύνθετος αλλά συγχρόνως και πολύ απλός:

Είμαστε αυτό που είμαστε!

Η ενσυναίσθηση ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία. Έτσι, με αυτήν τη σκέψη και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού - Ημέρα Διαφορετικότητας, στις 21 Μαρτίου, θελήσαμε να ασχοληθούμε με την ικανότητα των παιδιών να καταλαβαίνουν, να αγκαλιάζουν και να αποδέχονται.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι των παιδιών στον κόσμο της διαφορετικότητας, δηλαδή στον κόσμο του Σήμερα.

Με μια σειρά από δράσεις και συνεργασίες, που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας και αποδοχής, καταφέραμε να ενισχύσουμε στα παιδιά την έννοια της συμπερίληψης.

Πιο συγκεκριμένα, το project "Μοναδικοί ... μαζί" ξεκίνησε με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης "Ο μικρός Πρίγκιπας", από τη μεικτή συμπεριληπτική ομάδα Όνειρο είναι, στην οποία πρωταγωνιστούν άτομα με αναπηρίες. Η παράσταση αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τη διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς ¨Προνόη", έγινε μια βραχεία παρέμβαση με τον τίτλο "Όι κάλτσες μας αλλιώς". Την ημέρα εκείνη, παιδιά και προσωπικό, φορέσαμε διαφορετικές κάλτσες, οι οποίες αποτέλεσαν το ερέθισμα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη, οι οποίες στόχευαν στο να δείξουν στα παιδιά ότι πρέπει να χαιρόμαστε και να αξιοποιούμε τη μοναδικότητά μας.

Επιπροσθέτως, με τη μουσειοσκευή από το Μουσείο Αφής, τα παιδιά βίωσαν για λίγο την τυφλότητα, αξιοποιώντας το υλικό που περιέχονταν σε αυτήν. Φορώντας μάσκες, προσπάθησαν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και για λίγο, κινήθηκαν στον χώρο, χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι και έγιναν ο ένας για τον άλλον "μάτια - οδηγοί".

Καθόλη τη διάρκεια του μήνα, που ήταν αφιερωμένος στη διαφορετικότητα, υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις που ήταν ενσωματωμένες στο παιδαγωγικό πρόγραμμα και στόχευαν στην ενίσχυση του θέματος με βιωματική προσέγγιση. Τα σχέδια εργασίας περιελάμβαναν ανάγνωση και δραματοποίηση του βιβλίου ''Έλμερ, ο παρδαλός Ελέφαντας'', όπου τα παιδιά αφού άκουσαν την ιστορία του Έλμερ, φόρεσαν τις προβοσκίδες τους και έφτιαξαν τη δική τους ιστορία αποδοχής της διαφορετικότητας. Εν συνεχεία, τα παιδιά έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια ρόλων, όπου καλούνταν να βιώσουν για λίγο μία αναπηρία και να βοηθήσουν να ξεπεραστεί οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαζόταν. Τέλος, τα παιδιά έμαθαν να τραγουδούν στη νοηματική γλώσσα το τραγούδι '' Ν'αγαπάς'', ανακαλύπτοντας τις ιδιαίτερες δεξιότητες που καλούνται να έχουν άτομα με δυσκολίες στην ακοή και την ομιλία, με σκοπό να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους μέσω εικόνων που αντικαθιστούν τον ήχο.

Τέλος, ο σταθμός μας συμμετείχε στον δημιουργικο διαγωνισμό του Make-Α-Wish (Κάνε-μια-ευχή Ελλάδος), στην κατηγορία δημιουργική κατασκευή, όπου για το αποτέλεσμα συνεργάστηκαν παιδιά, γονείς και προσωπικό. Κάθε παιδί ζωγράφισε ή και στόλισε ένα αστέρι μαζί με την οικογένειά του, έχοντας στο νου την αξία της προσφοράς. Όλα τα διαφορετικά αυτά αστέρια, δημιούργησαν ένα μεγαλύτερο αστέρι, επιβεβαιώνοντας έτσι το Μοναδικοί ... μαζί!

 


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Ενίσχυση αυτοεκτίμησης
  • Προώθηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης
  • Αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός
  • Μείωση των προκαταλήψεων
  • Δημιουργία ανοιχτών ομάδων
  • Καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης
  • Ανταλλαγή ιδεών


Συνεργασίες

-Γονείς

-Μεικτή συμπεριληπτική ομάδα "Όνειρο είναι"

-Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς ¨Προνόη"

-Μουσείο Αφής Φάρου Τυφλών Ελλάδας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αννέτα Στόγιου - Σοφία Ικμπαλχάν - Ανθούλα Σαχσανίδη - - Βιολέτα Μουρουζίδου - Ευαγγελία Ξενάκη - Ειρήνη Καλημεράκη - Μαίρη Χαραλάμπους - Μαρία Τερμενάκη - Γεωργία Γιαννακουλοπούλου - Μαριαλένα Μαρινάκη (Ψυχολόγος)

Στόχος δράσης

-Ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας - αντίληψη των ανισοτήτων - αναγνώριση και εκτίμηση της διαφορετικότητας ως μέρος της ατομικής τους ταυτότητας - ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας - προώθηση αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης των διαφορετικών ιδεών - ενσυναίσθηση

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος- Μάρτιος 2024

Τόπος Δράσης

Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Νέας Ερυθραίας, ''Δημήτριος Μπουρίκας''

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας