menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μίλα τώρα- Εγώ κι εσύ μαζί (Εκφοβισμός, μη-βία, αποδοχή και κοινωνική συμβίωση)

Μίλα τώρα- Εγώ κι εσύ μαζί (Εκφοβισμός, μη-βία, αποδοχή και κοινωνική συμβίωση)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική και αγροτική περιοχή στον νομό Αχαΐας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 90 μαθητές κατανεμημένους σε 6 τμήματα. Φοιτούν σε αυτό παιδιά από τις κοινότητες Κραθίου, Συλιβαινιωτίκων, Γκουμέικα, Πορωβίτσας, Παραλίας Πλατάνου και Άνω Πλατάνου. Για το λόγο αυτό το ένα τρίτο των μαθητών είναι μεταφερόμενοι με ταξί, με τις δυσκολίες που η μετακίνηση συνεπάγεται ( πρωινή ζώνη, κλπ). Οι μαθητές μας ανήκουν στην ηλικία ανάμεσα στα 6-12 χρόνια, φέρουν έντονα τα χαρακτηριστικά των μαθητών της υπαίθρου καθώς το σχολείο ανήκει σε ημιαστική περιοχή, αλλά έχει απορροφήσει παιδιά από τα χωριά των αγροτικών περιοχών του Δήμου. Επίσης, λόγω της θέσης του στην παραλία του Δήμου όπου συγκεντρώνεται η οικονομική ανάπτυξη κατά την τουριστική περίοδο συγκεντρώνει την κυρίαρχη ομάδα των μαθητών από γονείς μετανάστες( σε ποσοστό 45%). Προσδοκούμε το σχολείο μας να αναπτύσσει και να καλλιεργεί τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά των μαθητών, εμπνέοντας τους αξίες, συναισθήματα, δεξιότητες όπως: Κριτική Σκέψη και Επίλυση Προβλημάτων | Καινοτομία και Δημιουργία | Επικοινωνία και Συνεργασία | Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη | Σεβασμός στις Ανθρώπινες | Διαφορές και Ανισότητες | Προσοχή στην Φυσική, Κοινωνική και Συναισθηματική Υγεία


Διευθυντής Σχολείου

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προβληματικών καταστάσεων που αποτελούν πρόκληση για τις σημερινές οικογένειες. Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία είναι μία από αυτές τις προκλήσεις. Η βία στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που στερεί από εκατομμύρια παιδιά και νέους το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ελεύθερη έκφραση. Τα παιδιά πλήττονται, κυρίως εκείνα που θεωρείται ότι δεν συμμορφώνονται με τις επικρατούσες νόρμες.

Μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές  θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η πολυπολιτισμική μάθηση, υιοθετούνται θετικές στάσεις και συμπεριφορές, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις αιτίες, την έκφραση και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, καθώς και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα, προωθείται ο σεβασμός και η ισότητα όλων, ενδυναμώνονται οι μειονότητες, δημιουργείται πνεύμα αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας και προάγεται η ολοκλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές γνώρισαν τις βασικές αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του εκφοβισμού, της μη βίας και στη σημασία της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

- Αποκτούν χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις αιτίες, την έκφραση και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, καθώς και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα.

-  Βιωματικά φανερώθηκαν ποικίλοι κοινωνικοί και συναισθηματικοί λόγοι που προκαλούν τη γένεση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού.

- οι μαθητές κατανόησαν τον ρόλο του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή και την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής και της αποκάλυψης ανάλογων φαινομένων.

-Να αναγνωρίζουν ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα στην οποία ζουν και κατ’ επέκταση ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα σύνολα ανθρώπων.

- Να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη αντιμετώπισής τους.

- Να αμφισβητήσουν απόψεις και στερεότυπα.

- Κατανόησαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους, για την κοινωνική δικαιοσύνη.

- Διαμόρφωσαν ενεργητική στάση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα προς όφελος όλης της κοινωνίας.

-  Κατανόησαν πώς να είναι αλληλέγγυοι σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη.

-Αναγνώρισαν την αξία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και της ανάγκης για ευημερία σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κ.τ.λ.  

  - Εξασκήθηκαν να λειτουργούν ομαδικά και συνεργατικά, αναπτύσσοντας θετικό κλίμα στη δυναμική της ομάδας, της τάξης , του σχολείου, της κοινότητας.



Συνεργασίες

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα «Κατά του σχολικού εκφοβισμού» (6 Μαρτίου)

 

  • Στο πλαίσιο δράσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος

«Γίνομαι εθελοντής – Υπερασπίζομαι τα Δικαιώματά μου»

του Χαμόγελου του Παιδιού και του You Smile,

εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  • Eγώ κι εσύ μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας.
  • Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
  • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες(UNCHR)
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Τμήμα Αγωγής Υγείας
  • Χαμόγελο του παιδιού
  • Εγώ κι Εσύ μαζί-Διεθνής Αμνηστία
  • ΑSPnet Unesco Assosiated Schools network

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Αγγελακοπούλου, Καλαχώρα Δανάη, Χαρίκλεια Μαμωνά

Στόχος δράσης

• Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα, σε θέματα σχετικά με τις αιτίες, την έκφραση και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, καθώς και • σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. • Εξοικειώνει τον μαθητή με ποικίλες καταστάσεις της ζωής και τον βοηθά να γνωρίσει τον εαυτό του και να αποκτήσει δεξιότητες, έτσι ώστε • να μπορεί να υιοθετεί θετικές στάσεις και συμπεριφορές στη ζωή του, • καλλιεργώντας τον σεβασμό της διαφορετικότητας και • της ανάγκης διαμόρφωσης μίας κοινωνίας ίσων και ελεύθερων πολιτών, • καλλιεργώντας και προωθώντας τη μη βία, την αποδοχή, την ειρηνική διαβίωση για όλους και την ευημερία.

Χρόνος δράσης

6 μήνες ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022-ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας