menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μικροί πρόσφυγες: Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιάς μας...

Μικροί πρόσφυγες: Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιάς μας...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ασχολούμαστε με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Πήραμε μέρος τρεις φορές -ως τώρα- στο διαγωνισμό και διακριθήκαμε: 1)με σχέδιο project για το στόχο 2 με θέμα: "Πλανήτης 2030 χωρίς πείνα" και 2)με σχέδιο project για το στόχο 14 με θέμα: "Το νερό -Πλανήτης 2030"


Διευθυντής Σχολείου

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΘΕΑΝΩ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

ΒΗΜΑ 1:

Ενίσχυση της ομαδικής συνοχής στην τάξη και της αυτοεκτίμησης των μαθητών με:  α) παιχνίδια με μουσική και  β) ομαδική κατασκευή: “Μια μεγάλη καρδιά που μας χωράει όλους”. Σε μία μεγάλη κόκκινη καρδιά με τα ονόματα τους στη μέση, τα παιδιά κολλούν τις φωτογραφίες τους, όπου θέλουν. Συζήτηση για τη θέση μας στην ομάδα (κοινωνιόγραμμα). 

ΒΗΜΑ 2:

Έλεγχος των αρχικών γνώσεων των παιδιών για το θέμα με τη δημιουργία εννοιολογικού χάρτη. Συζήτηση για τις βασικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών. Γύρω από την κόκκινη καρδιά γράφουμε βασικές ανάγκες (ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ, ΕΠΑΡΚΗΣ ΤΡΟΦΗ, ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΠΙΤΙ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ) και δικαιώματα (ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ).Με αφορμή το βιβλίο της unicef: Μια ζωή σαν τη δική μου, ΠΑΤΑΚΗΣ 2003, συζήτηση για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών σε όλον τον κόσμο.

ΒΗΜΑ 3:

Ανάγκες και δικαιώματα. Ερωτηματολόγιο για το σπίτι και συμπλήρωση του από τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών. Πίνακας διπλής εισόδου με τις απαντήσεις των παιδιών. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και κολλούν ανάγκες και δικαιώματα και ολοκληρώνεται ο εννοιολογικός χάρτης. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: -Γιατί σε κάποιες χώρες είναι δύσκολη η επιβίωση των παιδιών; -Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο πόλεμος. -Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά γι’ αυτό; Βιβλίο: Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο του Τζ. Ροντάρι, ΑΓΚΥΡΑ. Ομαδική κατασκευή: δημιουργία αφίσας με θέμα “ΠΟΛΕΜΟΣ”.

ΒΗΜΑ 4:

Οι πρόσφυγες. Ταινία “Ειρήνη, η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα.” (από το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες). Συζήτηση για τα παιδιά πρόσφυγες. Βιβλίο: Κιλόμπο, ο βρώμικος ελεφαντάκος της Δ. Βλουμίδη, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2017. Συζήτηση για τους δρόμους των προσφύγων. Δραματοποίηση ιστορίας: “Άσπρα και μαύρα πρόβατα”. Τα παιδιά -άσπρα πρόβατα, συζητούν και αποφασίζουν αν θα δεχθούν στο κοπάδι τα παιδιά -μαύρα πρόβατα ή αν θα τα διώξουν. Παιχνίδι: Βάλε τα μαύρα πρόβατα όπου θέλεις στο λιβάδι και εξήγησε το λόγο. Ομαδική κατασκευή: δημιουργία κολάζ με θέμα "Άσπρα και μαύρα πρόβατα στο λιβάδι." 

ΒΗΜΑ 5:

Παιδιά πρόσφυγες. Βιβλίο:Το αστερόσπιτο της Αλ.  Μητσιάλη, ΠΑΤΑΚΗΣ 2008. Συζήτηση. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ:-Τι μπορούν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά πρόσφυγες; Ομαδική κατασκευή:Τα παιδιά ζωγραφίζουν τι θα πάρουν μαζί τους και τα κολλούν σε μια μεγάλη βαλίτσα. Δραματοποίηση της ιστορίας: Τα νήπια δραματοποιούν το ταξίδι των παιδιών προσφύγων. Παίρνουν το πιο αγαπημένο τους πράγμα -ένα μόνο- και ξεκινούν για το δύσκολο ταξίδι, μέχρι να φτάσουν σε ένα μέρος χωρίς πόλεμο. Ομαδική κατασκευή: Τα παιδιά κόβουν και κολλούν αστέρια στο σπίτι των μικρών παιδιών προσφύγων, στο αστερόπιτο.

ΒΗΜΑ 6:

Έλεγχος των  απόψεων και των γνώσεων των παιδιών για το θέμα με τη δημιουργία εννοιολογικού χάρτη.  (-ποιος είναι ο πρόσφυγας; -ποια είναι τα συναισθήματα του; -πώς αισθάνεται μακρυά από το σπίτι του; -γιατί αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του;) Τα παιδιά ζωγραφίζουν πρόσφυγες. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: -από που έρχονται οι πρόσφυγες; -πού πάνε; -πώς ταξιδεύουν; Συμπληρώνουμε τον εννοιολογικό χάρτη. Ομαδική κατασκευή: “Η πορεία στο χάρτη”. Με κόκκινη κορδέλα σημειώνουμε στο χάρτη της Μεσογείου τις πορείες των προσφύγων. Τα παιδιά κολλούν  εικονίδια που χρωμάτισαν, με πρόσφυγες και με τη βοήθεια που τους προσφέρουν στις χώρες υποδοχής. Τα νήπια ζωγραφίζουν ατομικά, με θέμα: “Τι θα πάρω μαζί μου;”  

 ΒΗΜΑ 7:

Οι φόβοι ενός παιδιού, φόβοι όλων μας.  Συζήτηση με αφορμή: α) την ταινία “Ειρήνη, η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα” και β) το τραγούδι “το παιδί με το ταμπούρλο” (στίχοι: Ν. Γκάτσος, μουσική: Γ. Χατζηνάσιος, φωνή: Νάνα Μούσχουρη) για τους φόβους των παιδιών (-τι φοβάται η Ειρήνη; -τι φοβάστε εσείς;). Καταγραφή απαντήσεων. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους φόβους τους. Τσαλακώνουν τις ζωγραφιές και τις πετούν μακρυά.  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: -τι μπορούμε να κάνουμε για να μην φοβούνται τα παιδιά πρόσφυγες;  -τι μπορεί να τα κάνει να αισθανθούν καλύτερα; -ΤΕΛΙΚΑ, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Όλοι μαζί αποφασίζουμε τη  συγκέντρωση και  αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, μαζί με αυτοσχέδιες κάρτες στα παιδιά των προσφύγων. Η αποστολή έγινε  στο Χαμόγελο του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη.

ΒΗΜΑ 8:

Ανάγκες και δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: -Ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών προσφύγων; -Έχουν δικαιώματα; -Ποια είναι αυτά; -Έχουν υποχρεώσεις; Στο ταμπλό με τις ανάγκες και τα δικαιώματα, γυρίσαμε την μεγάλη κόκκινη καρδιά από την άλλη πλευρά και κολλήσαμε πρόσφυγες που ζωγράφισαν τα παιδιά. Αφού δεν γνωρίζαμε τα ονόματα τους στη μέση γράψαμε τον ορισμό του πρόσφυγα. Τελικά όλα τα παιδιά του κόσμου και τα προσφυγόπουλα έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα. Ομαδική κατασκευή: δημιουργία αφίσας με τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. Δημιουργήσαμε μία αφίσα ως μέσο μετάδοσης της αποκτημένης γνώσης –βήματα: α) χρησιμοποιήσαμε τις ζωγραφιές με τους πρόσφυγες που έφτιαξαν τα παιδιά, β) τα νήπια ζωγράφισαν ανάγκες και δικαιώματα και τα βάλαμε γύρω από τους πρόσφυγες, γ) γράψαμε με λέξεις τι αισθάνονται οι πρόσφυγες και τι χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα,  δ) δημιουργήσαμε το σύνθημα μας «Ψάχνοντας τα δικαιώματα μου, βρήκα την πατρίδα της καρδιάς μου, προσφυγάκι μοναχό, μια αγκαλιά θα έχω εδώ!”  ε) δώσαμε τον  τίτλο: ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030 χωρίς ανισότητες - ΣΤΟΧΟΣ 10.

ΒΗΜΑ 9:

Διάχυση της αποκτημένης γνώσης στην τοπική κοινωνία. Επίσκεψη του αντιδήμαρχου παιδείας κ. Χρήστου Βορδού και δύο δημοτικών συμβούλων, του κ. Γιάννη Σφυρή και της κ. Μαρίας Μπεχλιβανάκη στο νηπιαγωγείο. Ενημέρωση για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ειδικά για το στόχο 10 -λιγότερες ανισότητες και για το πρόγραμμα μας. Ανακοίνωση του συνθήματος μας από όλα τα παιδιά  και παράδοση της αφίσας μας στους επισκέπτες. Τοποθέτηση της αφίσας από τα παιδιά και τους γονείς σε δημόσιους χώρους και καταστήματα της μικρής μας πόλης.

ΒΗΜΑ 10:

Αξιολόγηση του προγράμματος με τη συμπλήρωση του φύλλου περιγραφικής αξιολόγησης ατομικά από κάθε μαθητή.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Το πρόγραμμα βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τα προβλήματα των παιδιών προσφύγων, να  υιοθετήσουν αξίες και πρότυπα σεβασμού, συνεργασίας και αλληλεγγύης και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στην τοπική κοινωνία για το στόχο 10: λιγότερες ανισότητες. 



Συνεργασίες

1) Δήμος Πολυγύρου

2) ΤΟ  ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΘΕΑΝΩ, ΠΑΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

Στόχος δράσης

Τα παιδιά: 1)να γνωρίσουν τις βασικές ανάγκες και τα δικαιώματα τους, 2) να αναπτύξουν σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, με την εξοικείωση τους με διαφορετικά φυσικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, 3) να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων με στόχο τη διαμόρφωση ανθρωπιστικής συνείδησης, 4) να αναγνωρίζουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις και να προτείνουν λύσεις για το πρόβλημα των παιδιών -προσφύγων, 5)να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν κάποια από αυτές και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για όσα έμαθαν στο σχολείο.

Χρόνος δράσης

τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας