menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει

Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Το 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει μαθητικό δυναμικό 250 μαθητές και διδάσκουν 36 εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές. Το σχολείο μας τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ με εκπαιδευτικές ανταλλαγές μαθητών και έργα eTwinning. Στο σχολείο μας εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας κ.α.) Πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα, το σχολείο μας προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε Ομίλους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. Οι θεματολογίες είναι: Μαθηματικά και Τέχνη, Παραδοσιακοί χοροί, Ρητορικοί Αγώνες, Εικαστικά και Κινηματογράφος. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα περιβαλλοντικά, υγείας, εθελοντισμού, πρώτων βοηθειών, ασφάλειας στο διαδίκτυο και επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνεργασίες με τοπικούς επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς. Οι μαθητές μας συμμετέχουν σε διάφορους μαθητικούς διαγωνισμούς, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις σε τομείς των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Φυσικής, Ρητορικής και άλλων. Επίσης συμμετέχουν με εργασίες τους σε πανελλήνια μαθητικά φεστιβάλ και συνέδρια τοπικά και διεθνή. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου, βόλεϊ , μπάσκετ κ.α., σε ενδοσχολικά πρωταθλήματα και τοπικές διοργανώσεις. Το σχολείο μας δεν αποτελεί απλά ένα χώρο διδασκαλίας και μάθησης, αλλά ένα ζωντανό οργανισμό που αγκαλιάζει τους μαθητές και τους προσφέρει μια σφαιρική εκπαίδευση. Η πολυδιάστατη δράση του σχολείου μας ανοίγει νέους ορίζοντες στους μαθητές, καλλιεργώντας δεξιότητες, πνεύμα συνεργασίας και κριτική σκέψη, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία του μέλλοντος. Στην ιστοσελίδα του σχολείου https://1gym-charil.thess.sch.gr/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας. Και στην ιστοσελίδα https://kiordanidou.sites.sch.gr/erasmus/ θα ενημερωθείτε για τα προγράμματα Erasmus.


Διευθυντής Σχολείου

Κατσιούλα Παναγιώτα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο Όμιλος «Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει» είναι μια ομάδα μαθητών και καθηγητριών δύο σχολείων, που μοιράζονται ένα κοινό πάθος: Την αγάπη για τα μαθηματικά και την τέχνη.

Συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα για να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά διαφορετικών πεδίων.

Στις δράσεις μας, εστιάσαμε στη δημιουργία έργων τέχνης με γεωμετρικά σχήματα και συμμετρία. Ξεκινήσαμε με μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της γεωμετρίας, τις ευθείες, τα πολύγωνα και τους κύκλους. Στη συνέχεια, μελετήσαμε διάφορα είδη συμμετρίας.

Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης. Η δημιουργικότητα και η φαντασία τους άνθισαν, καθώς πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνικές…

 • Οι μαθητές χρησιμοποίησαν ακρυλικό χρώμα και πινέλα για να ζωγραφίσουν γεωμετρικά μοτίβα σε καμβά.
 • Οι μαθητές σχεδίασαν με μαρκαδόρους ασπρόμαυρα και έγχρωμα έργα με συμμετρία σε χαρτί.
 • Οι μαθητές κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικες κάρτες σε ψηφιακή εφαρμογή και χριστουγεννιάτικα στολίδια κόβοντας χαρτί σε γεωμετρικά σχήματα.
 • Με διάφορα κομμάτια χαρτιού, που έκοψαν οι μαθητές σε γεωμετρικά σχήματα δημιούργησαν έργα τέχνης.
 • «Συναντηθήκαμε» διαδικτυακά για να δείξουμε την ψηφιακή εφαρμογή δημιουργίας mandala, στους μαθητές των δύο σχολείων. Οι μαθητές δημιούργησαν πρωτότυπα σχέδια mandala, τα οποία εκτυπώθηκαν, κόπηκαν και πλαστικοποιήθηκαν για να γίνουν σελιδοδείκτες, γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα βιβλίου.
 • Επίσης εκτυπώσαμε ημερολόγια που σχεδίασαν σε ψηφιακή εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τα mandala που δημιούργησαν.
 • Σε ψηφιακή εφαρμογή δυναμικής γεωμετρίας σχεδίασαν οι μαθητές πεταλούδες με την χρήση της συμμετρίας. «Συναντηθήκαμε» διαδικτυακά για να δείξουμε την εφαρμογή στους μαθητές των δύο σχολείων.
 • Για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του αριθμού π, οι μαθητές κατασκεύασαν βραχιόλια με χάντρες ακολουθώντας τα ψηφία του π.
 • Συναντηθήκαμε για μια κοινή δράση με τους μαθητές του άλλου σχολείου. Οι μαθητές έψησαν μπισκότα, ετοίμασαν σάντουιτς και στόλισαν γλυκά με ζαχαρόπαστα εμπνεόμενοι από διάσημα έργα καλλιτεχνών.

Η εμπειρία ήταν συναρπαστική και γεμάτη μάθηση. Οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώθηκαν με έννοιες της γεωμετρίας και της συμμετρίας, αλλά καλλιέργησαν και την κριτική τους σκέψη, την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την αισθητική τους.

Μέσα από αυτή τη δράση, ο Όμιλος «Μικροί Γεωμέτρες εν Δράσει» απέδειξε ότι τα μαθηματικά δεν είναι απλώς αριθμοί και τύποι, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

 • Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τις δράσεις μας https://www.youtube.com/watch?v=2_AFM7aXc7o το οποίο δείξαμε στους μαθητές και καθηγητές των δύο σχολείων, και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
 • Με το βίντεο αυτό λάβαμε μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ του Ελληνικού Κέντρου Επιστημών και Τεχνών Ε.Κ.Ε.ΤΕ. https://www.youtube.com/watch?v=-IzLf6Sk18Y&t=20s
 • Δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό βιβλίο. Διάβαστε πατώντας εδώ , το οποίο είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
 • Σε κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων, των Μαθηματικών της κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: «Καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των μαθηματικών: παραδείγματα και καλές πρακτικές», παρουσιάσαμε το βίντεο στην 5η συνάντηση με θεματική: «Η δεξιότητα της συνεργασίας»
 • Μοιράσαμε τους σελιδοδείκτες και τα ημερολόγια στους μαθητές.
 • Διακοσμήσαμε το σχολείο με τα έργα τέχνης που δημιουργήσαμε.


Συνεργασίες

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου & 1ο Γυμνάσιο Πεύκων 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ιορδανίδου Κυριακή, Ίγγιλη Πασχαλίνα, Ατζέμη Φαίδρα, Πιστόλα Θεοδώρα

Στόχος δράσης

Η δράση έχει ως στόχο την δημιουργική απασχόληση, την ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τα Μαθηματικά. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν έργα τέχνης με την χρήση γεωμετρικών οργάνων και με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών. Θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να συνεργαστούν σε ομάδες ώστε να οικοδομήσουν κώδικες επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και τον διδάσκοντα. Θα αναζητήσουν τρόπους σχεδίασης γεωμετρικών σχημάτων για την δημιουργία έργων τέχνης. Θα γίνει σύνδεση της γεωμετρίας με την τέχνη, για να αναδειχθεί η διαθεματικότητα της δράσης. Επίσης ένας γενικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών και η βελτίωση της στάσης τους απέναντι στα Μαθηματικά.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022 - Μάιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 24


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας