menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Μικροί Επιστήμονες Εν Δράσει

Μικροί Επιστήμονες Εν Δράσει
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου είναι ένα 7θέσιο Σχολείο, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό μέρος της πόλης, στην περιοχή του Συνοικισμού. Οι μαθητές/μαθήτριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται σε διάφορες καινοτόμες δράσεις και προγράμματα όπως Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, eTwinning, STEM 3.0, Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, European Code Week, Ασφάλειας Διαδικτύου, Ολυμπιακής Παιδείας, Εθελοντισμού, κλπ. Μια σύντομη βιντεοπαρουσίαση του σχολείου είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο εδώ: https://youtu.be/Al8uz9XBQ1I


Διευθυντής Σχολείου

Ηλιοπούλου Αργυρώ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Είμαστε οι «Μικροί Επιστήμονες Εν Δράσει…», μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου. Το έργο μας αποτελεί δημιουργία όλων των μαθητών και των μαθητριών της Τάξης μας. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Πληροφορική» ως επέκταση του Α’ Κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, Θεματική Ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον», Υποθεματική «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική Προστασία» και τίτλο «Φυσικές Καταστροφές» όπου επεξεργαστήκαμε θέματα σχετικά με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Ακολουθεί τη μεθοδολογία STEAM και συνδυάζει δραστηριότητες από τα πεδία των Φυσικών Επιστημών (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και της Τέχνης (Arts).

Στην προσπάθειά μας να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στο νησί των ονείρων μας, σκεφτήκαμε την εξής ιστορία.

Τυχεροί ή προνοητικοί;

Εσείς θα δώσετε την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα αφού σας διηγηθούμε την ιστορία του μικρού νησιού «Φοβία» και των κατοίκων του.

Το νησί μας βρίσκεται στη Μεσόγειο και είναι γνωστό τόσο για τη φυσική ομορφιά του όσο και για το ηφαίστειό του, τον «Βάτμο» που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Ο καφέ γίγαντας, αν και ενεργός, κοιμάται πολλά πολλά χρόνια. Ούτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν θυμούνται την τελευταία του έκρηξη.

Η γη του νησιού είναι εύφορη και οι κάτοικοι ζουν μια άνετη και χαρούμενη ζωή. Τι είναι όμως εκείνο το γκρι κτήριο στους πρόποδες του ηφαιστείου; Είναι το Κέντρο Ελέγχου και Ασφαλείας του νησιού μας. Σε αυτό δουλεύουν επιστήμονες αλλά και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι με drone και ειδικούς αισθητήρες παρακολουθούν το ηφαίστειο και όλο το νησί. Με τη βοήθεια του drone, συλλέγουν δεδομένα και ειδοποιούν τον πίνακα ανακοινώσεων σε περίπτωση που υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος.

Η μέρα ξεκίνησε όπως όλες οι άλλες. Οι άνθρωποι ξύπνησαν και έφυγαν για τις δουλειές τους, τα παιδιά τρέχοντας, γελώντας και φωνάζοντας πήγαν στο σχολείο και οι τουρίστες στην πανέμορφη παραλία του νησιού.

Το drone, σαν μεγάλο πουλί, κάνει τη βόλτα του πάνω από το νησί. Και ξαφνικά… η γη τρέμει. Σεισμός! Σεισμός! Πριν όμως οι κάτοικοι προλάβουν να τρομάξουν… τελείωσε. Τι ανακούφιση για όλους!

Γύρω στο μεσημέρι όμως το σκηνικό επαναλήφθηκε και αυτοί οι μικροσεισμοί συνεχίστηκαν. Οι επιστήμονες ανησυχούν και παρακολουθούν στενά το ηφαίστειο με το drone. Παρατηρούν ότι το ηφαίστειο βγάζει καπνό απ’ τον κρατήρα του. Αμέσως σημάνουν συναγερμό και μηνύματα εμφανίζονται στον πίνακα ανακοινώσεων.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνουν τα ζώα στο γήπεδο της πόλης όπου βρίσκεται το ελικόπτερο διάσωσης, το οποίο τα μεταφέρει μέσα σε κατάλληλα διαμορφωμένο κλουβί, σε ασφαλές μέρος. Οι ίδιοι κινούνται προς την παραλία. Εκεί υπάρχει ένα σύστημα γρήγορης μεταφοράς τους στις βάρκες για την εκκένωση του νησιού.

Οι άνθρωποι καθώς απομακρύνονται με τις βάρκες βλέπουν καπνούς, στάχτη και λάβα, να ξεχύνονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου, σαν ένα πορτοκαλοκόκκινο ποτάμι που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του… Νιώθουν στεναχώρια που το νησί τους καταστρέφεται από τη λάβα, αλλά ταυτόχρονα και ανακούφιση που δεν υπάρχουν απώλειες ανθρώπων και ζώων.

Εσείς τι λέτε;

Τελικά είμαστε τυχεροί ή προνοητικοί;

Το έργο μας εστιάζει:

  • σε ένα σύστημα ενημέρωσης των επιστημόνων ενός νησιού για περιστατικά έκτακτης ανάγκης,
  • σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης,
  • στην ενημέρωση και προστασία των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές,

και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε:

  • με το κιτ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego Education WeDo 2.0, 4 μηχανισμούς που βασίζονται στις απλές μηχανές,
  • ένα ηφαίστειο και προκαλέσαμε την έκρηξή του,
  • μια μακέτα με το νησί των ονείρων μας.

Το έργο μας σχετίζεται άμεσα με τον Στόχο 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές».

Καινοτόμες υποδομές όπως:

  • το Κέντρο Ελέγχου & Ασφάλειας του νησιού,
  • οι αισθητήρες και το drone για την παρακολούθηση του ηφαιστείου,
  • ο πίνακας ανακοινώσεων για την ενημέρωση των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου,
  • το σύστημα μεταφοράς των κατοίκων για την άμεση και γρήγορη εκκένωση του νησιού,
  • το ελικόπτερο διάσωσης των ζώων με το ειδικά διαμορφωμένο κλουβί.

Τα παραπάνω συνεισφέρουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο νησί μας, κυρίως λόγω του τουρισμού, της απασχόλησης επιστημόνων αλλά και κατοίκων του νησιού στο σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου & Ασφαλείας, αλλά και στην αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία. Άλλωστε τα ηφαιστειογενή εδάφη, που σχηματίζονται από λάβα και ηφαιστειακή τέφρα από την έκρηξη ενός ηφαιστείου, μετά την πάροδο μερικών ετών είναι γόνιμα και πλούσια σε κάλιο και φωσφορικό οξύ. Παράλληλα με τα προηγούμενα ενισχύεται και η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.


Στόχος δράσης

Μέσα από την υλοποίηση του έργου, οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι σε θέση: • Να αναγνωρίζουν τις φυσικές καταστροφές. • Να εξηγούν τι είναι σεισμός και τι ηφαίστειο. • Να συζητούν για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. • Να διακρίνουν τις απλές μηχανές. • Να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προτείνουν πιθανές λύσεις τους. • Να κατασκευάζουν μηχανισμούς με βάση τις απλές μηχανές. • Να δημιουργούν ένα ηφαίστειο με ανακυκλώσιμα υλικά. • Να πειραματίζονται και να προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου. • Να συνθέτουν μια μακέτα. • Να παρουσιάζουν το έργο τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας