menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

«ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ»

«ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το Σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, έχοντας πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας, πρωταγωνιστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με κεντρικό άξονα τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του, γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική. Παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε, αφού νιώσουν πρώτα την αποδοχή και τον σεβασμό, να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το ήθος, την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση.

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Etwinning, με τίτλο «Cultural Atlas: Worldwide Discoveries», τα παιδιά επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με παιδιά από άλλα σχολεία της Ευρώπης και δημιούργησαν ένα Ψηφιακό Βιβλίο με τίτλο: "The Story of Famous Dishes Of Countries". Είναι γνωστό ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος τον πολιτισμό μιας χώρας. Έτσι, τα παιδιά από κάθε σχολείο επέλεξαν ένα παραδοσιακό πιάτο, εκτέλεσαν τη συνταγή και την μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απέκτησαν μια βαθύτερη γνώση για τις παραδόσεις, τις συνήθειες και τις ιστορίες που σχετίζονται με τα φαγητά. Κατανόησαν καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις διαφορετικές κουλτούρες, προάγοντας την αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό. Η επικοινωνία των σχολείων έγινε με την χρήση της εφαρμογής «Watch up», ενώ για τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου χρησιμοποίησαν το λογισμικό σχεδίασης «Storyjumper». Τα παιδιά μοιράστηκαν τις ιδέες τους για τη συγγραφή της ιστορίας και διάλεξαν τα ονόματα των ηρώων. Φωτογράφησαν το παραδοσιακό πιάτο τους και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών επεξεργάστηκαν στο λογισμικό το υλικό που είχαν συλλέξει. Με τη χρήση   ψηφιακών εργαλείων τα παιδιά διερεύνησαν, ανέπτυξαν τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες, εκφράστηκαν με δημιουργικό τρόπο, ενίσχυσαν τη σκέψη τους και τις ικανότητές τους. Όταν ολοκληρώθηκε το ψηφιακό βιβλίο, προβλήθηκε στις τάξεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη μαθητική δημιουργία, συνάδει με τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Ποιοτική Εκπαίδευση», καθώς προάγει την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων και την ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων στην προσχολική εκπαίδευση. Η ανάπτυξη προγραμμάτων όπως «Μικροί Δημοσιογράφοι στον Ψηφιακό Κόσμο» στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών μέσω της καλλιέργειας κρίσιμων δεξιοτήτων. Οι μαθητές μαθαίνουν να συλλέγουν, να αναλύουν και να παρουσιάζουν πληροφορίες, να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και να συνεργάζονται. Αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία και συνδέονται άμεσα με την ποιοτική εκπαίδευση, η οποία προωθεί την κριτική σκέψη, την ψηφιακή παιδεία και την ενεργό μάθηση. Επιπλέον, η ενασχόληση με τη δημοσιογραφία ενισχύει την κατανόηση των κοινωνικών θεμάτων και προάγει την υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων. Με αυτόν τον τρόπο, η μαθητική δημιουργία στον ψηφιακό κόσμο συνδέεται άμεσα με την ποιοτική εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους μαθητές για να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κετεντζόγλου Κατερίνα, Βαρυπάτη ΜαρίαΤσέλιου Στέλλα, Λευκοχειρίδου Βίκυ

Στόχος δράσης

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΤΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας