menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το μικρό εαυτό προστατεύω όσο μπορώ

Το μικρό εαυτό προστατεύω όσο μπορώ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νηπιαγωγείο Παλαιοχωρίου Καβάλας είναι μία μικρή σχολική μονάδα, στο Δήμο Παγγαίου. Συστεγαζόμαστε με το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και λειτουργεί Πρωινό Υποχρεωτικό και Απογευματινό Προαιρετικό τμήμα. Παρότι μικρό, το σχολείο μας προσπαθεί να έχει δυναμική παρουσία στην τοπική κοινότητα, ώστε οι μικροί μαθητές του να εξελίσσονται σε σκεπτόμενους, δημιουργικούς, ενεργούς πολίτες.


Διευθυντής Σχολείου

ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα νήπια μαθαίνουν μέσα από δράσεις και σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς να προστατεύουν τον εαυτό τους. Πρώτα αποκτούν γνώσεις για το σώμα τους και τα συστήματά του, ώστε να αντιληφθούν πώς κινδυνεύει το σώμα από διάφορα ατυχήματα (πνιγμονή, πτώση, ηλεκτροπληξία, ασφυξία, κλπ). Μαθαίνουν πώς να συντηρούν την καλή τους υγεία με τη σωστή διατροφή, τη στοματική τους υγιεινή, την καλή συνεργασία με τον παιδίατρό τους και την αξία των εμβολίων (συνεργασία με Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης). Η συνεργασία με τον φορέα "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" οδήγησε σε διαδικτυακή δράση για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, κατά την οποία τα παιδιά έμαθαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθημερινότητά τους. Σε συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού" πραγματοποιείται η δράση "Ασφαλή όρια Σώματος", ενώ αναπτύχθηκε πλήθος δράσεων για την σεξουαλική κακοποίηση. Πραγματοποιείται αόμη το πρόγραμμα "Το παπάκι πάει" για την παιδική εξαφάνιση και πάλι σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού (οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν αντίστοιχα). Για την ψυχική  υγεία των παιδιών συνετέλεσαν τα εργαστήρια δεξιοτήτων για την αποδοχή της διαφορετικότητας, Στα πλαίσια αυτά και σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης, παρακολούθησαν τα παιδιά αντίστοιχη δράση, ενώ πήραν μέρος στη δράση "Μίλα Τώρα" του Χαμόγελου του Παιδιού, καθώς και σε πανελλήνια σύγχρονη διαδικτυακή δράση του Χαμόγελου , στις 6 Μαρτίου 2023. Αντίστοιχα δόθηκε βαρύτητα και στην Ημέρα της Γυναίκας. για τους διαδικτυακούς κινδύνους, αν και μικρά παιδιά ο κίνδυνος υφίσταται, παρακολούθησαν αντίστοιχη διαδικτυακή δράση "Ήρωες του Διαδικτύου" του φορέα saferinternet4kids.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το παρόν πρόγραμμα ενεργοποίησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της σχολικής κοινότητας, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και τους συνέδεσε σε ένα κλιμακούμενο πλέγμα δράσεων. Επέδρασε ευεργετικά στο κλίμα του σχολείου και έδωσε πλείστες ευκαιρίες να αποκατασταθεί η παραδοσιακά προϋπάρχουσα κουλτούρα ανοιχτότητας, που πριν τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν, υπήρχε.

Εξαιρετικά όμως ήταν και τα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος, κατά το οποίο τα παιδιά πραγματικά απέκτησαν γνώσεις σχετικά με την αυτοπροστασία και εκδήλωσαν προοδευτικά όλο και πιο βελτιωμένες δεξιότητες αυτορρύθμισης. Τα παιδιά εφόσον έμαθαν για τη λειτουργία της καρδιάς και τη σωτήρια λειτουργία των απινιδωτών, σε συνεργασία με τους γονείς (κάλαντα και πασχαλινό Bazaar) μάζεψαν χρήματα για να προσφέρουν στο χωριό μας έναν απινιδωτή ( η αγορά θα γίνει τέλος της σχολικής χρονιά), ενώ οι γονείς σε ύστερο χρόνο θα επιμορφωθούν στη χρήση τους και στην ΚΑΡΠΑ.

Τέλος οι εκπαιδευτικοί ένιωσαν την επαγγελματική ικανοποίηση που αυτή η βαθμίδα εκπαίδευσης προσφέρει, ότι δηλαδή εκτός από γνώσεις το νηπιαγωγείο προσφέρει μαθήματα ζωής.



Συνεργασίες

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων
Δήμος Παγγαίου
Χαμόγελο του Παιδιού
Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος
Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης
Ιδιώτης Μικροβιολόγος
saferinternet4kids
Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μιχαέλα Κεχαγιόγλου Γεσθημανή Σταματίου

Στόχος δράσης

Να μάθουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και να προστατεύουν τον εαυτό τους από αυτούς

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Μάιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας