menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης

Μίκης Θεοδωράκης:  Ένας μεγάλος  μουσικοσυνθέτης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φλώρινας ιδρύθηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ 2155/23-06-2017 τ. Β. Συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας και με το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Αποτελεί ένα Επαγγελματικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) το οποίο παρέχει πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στο νομό Φλώρινας Οι ακαδημαϊκές γνώσεις που παρέχονται μέσα από βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, είναι προσαρμοσμένες ποιοτικά και ποσοτικά στις ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών. Έτσι οι μαθητές μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και διαφοροποιημένες μεθόδους διδασκαλίας, αναπτύσσουν γνωστικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και εκπαιδεύονται σε επαγγελματικούς τομείς. Η βιωματική προσέγγιση, οι εναλλακτικές μέθοδοι εκπαίδευσης προσαρμοσμένες στην καθημερινή τους ζωή, επιδιώκουν την αυτονόμηση τους στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.


Διευθυντής Σχολείου

ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Περιγραφή  Δράσης:

Η Μεθοδολογία υλοποίησης περιελάμβανε τα παρακάτω στάδια:

  • Άντληση Πληροφοριών διαδίκτυο
  • Συζήτηση – Διάλογος
  • Ανατροφοδότηση σε κάθε στάδιο
  • Κουίζ online (Παιγνιώδης μάθηση)
  • Επίδειξη οπτικοακουστικού υλικού
  • Προβολή ταινιών
  • Καταιγισμός ιδεών
  • Φύλλα εργασίας
  • Συνεργατικές μέθοδοι
  • Εξοικείωση με εργαλεία WEB2

Οι μαθητές  μέσα από τα παραπάνω στάδια και την κατανομή ρόλων – αρμοδιοτήτων και συνεργατικών πρακτικών  ολοκλήρωσαν με επιτυχία και μεγάλο ενθουσιασμό τις παρακάτω δημιουργίες υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους

Ακολουθούν οι Online μαθητικές δημιουργίες:

  1.    Για τον Καταιγισμό Ιδεών

         Χρησιμοποιήθηκε  το διαδικτυακό  συνεργατικό εργαλείο Lino, είναι ένας ψηφιακός ομαδοσυνεργατικός πίνακας ανακοινώσεων, όπου οι μαθητές  εισήγαγαν  τα δικά τους  πολύχρωμα αυτοκόλλητα – Post it για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολουθεί ο  σύνδεσμος: http://linoit.com/users/eneegylflorina/canvases/%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82%20%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

  1. Οι μαθητές γίνονται μικροί αρχιτέκτονες, μέσω της σχεδίασης  ρεαλιστικών τρισδιάστατων δωματίων.  Δημιουργούν εικονική έκθεση – VR (Virtual Reality) για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.  Στην έκθεση εκτίθενται φωτογραφίες από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη,  από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του. Επίσης στην έκθεση εκτίθενται  Video (Youtube), με τις πιο μεγάλες – εμβληματικές δημιουργίες του μουσικοσυνθέτη.

Υπάρχουν 16 διαδρομές μέσα στον χώρο της έκθεσης. Μπορείτε να τις δείτε κάνοντας κλικ δίπλα στο κουμπί Play. Κατά την είσοδο στην έκθεση,  στο πρώτο έκθεμα μπορείτε να ακούσετε ένα ηχητικό με τους μαθητές μας οι οποίοι μιλούν για τον Μίκη Θεοδωράκη (Σύντομη Βιογραφία). Στα υπόλοιπα εκθέματα υπάρχει σύντομη διαδραστική  επεξήγηση που αφορά την αντίστοιχη φωτογραφία.

Η πλοήγηση στην έκθεση  γίνεται αυτόματα πατώντας Play. Αν επιθυμείτε να επιλέξετε οι ίδιοι τον χρόνο της περιήγησής σας, μπορείτε να μετακινηθείτε  στις διαδρομές με τα βελάκια αριστερά ή δεξιά  ή να πλοηγηθείτε  μέσα στο χώρο με το «ποντίκι». Ωστόσο, για μια ξεχωριστή εμπειρία… αναζητήστε τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Σύνδεσμος Έκθεσης:  https://www.artsteps.com/view/62213aedd133906678a4ca82

  1. Οι μαθητές δημιουργούν ένα κουίζ με 10 (δέκα) ερωτήσεις για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Παρατηρήσαμε στο διαδίκτυο ότι δεν υπήρχαν πολλά κουίζ για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην δημιουργία του διαδραστικού κουίζ.

Σύνδεσμος  κουίζ:  https://view.genial.ly/62324418d117570011bc57c7/interactive- content-quiz-mikhs-8eodwrakhs

  1. Στο τελευταίο στάδιο οι μαθητές δημιουργούν μια ιστοσελίδα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Επιπλέον αναρτώνται κ όλες οι μαθητικές δημιουργίες των παιδιών για να είναι συγκεντρωμένες

Σύνδεσμος  ιστοσελίδας: https://mikes-theodorakes-9.webnode.gr/


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα του προγράμματος μας εξέπληξαν ευχάριστα καθώς η επίδραση στους μαθητές υπήρξε εντονότερη και ευρύτερη  σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαμε κατά την έναρξη της δημιουργίας του.

Τα παιδιά δεν περιορίστηκαν μόνο στο ενδιαφέρον της επαφής με το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και τους συγχρόνους τρόπους παρουσίασης του αλλά παρατηρήσαμε πως τα παιδιά  ενσωμάτωναν στοιχεία στην καθημερινότητα τους.

Ζητούσαν να μάθουν να χορέψουν συρτάκι εμπνευσμένο από τον Ζορμπά, να ακούν τραγούδια κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων, ήθελαν να πληροφορηθούν για τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τους σταθμούς της ζωής και  το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, κατανόησαν την επίδραση της μουσικής σε άλλους λαούς και την οικουμενική διάσταση της, αντιλήφθηκαν πως γνωστά τραγούδια του συνδέονται με την ειρήνη, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με τη δημιουργία της εικονικής έκθεσης, οι μαθητές έμαθαν πώς δημιουργείται  μια έκθεση και εξέφρασαν έντονη επιθυμία να επισκεφτούν μια πραγματική έκθεση, έτσι ώστε να συγκρίνουν την εικονική με την φυσική. Επίσης λόγω της

διαδραστικότητας της έκθεσης ήθελαν διαρκώς να πλοηγούνται μέσα στην έκθεση, να ακούν τις φωνές τους στο ηχητικό που δημιουργήθηκε και να βλέπουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του συνθέτη. Επίσης ήθελαν να παίζουν διαρκώς το διαδραστικό κουίζ και να απαντούν τις ερωτήσεις αλλά και να καλούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους να το λύσουν.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό  ήθελαν  να δείχνουν όλες τις παραπάνω δημιουργίες στους υπόλοιπους συμμαθητές τους.



Συνεργασίες

Συμμετείχαν οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου του τομέα Πληροφορικής.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δίλλαλου Αμαλία, ΠΕ04.01, Φυσικός – Χριστίδου Κων/να, ΠΕ86 Πληροφορικής

Στόχος δράσης

Μαθησιακοί Στόχοι ● Να γνωρίσουν οι μαθητές έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες με διεθνή αναγνώριση και απήχηση. ● Να γνωρίσουν κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια του που έγραψαν ιστορία για τη δημοκρατία και την ελευθερία, όπως: «Ένα το Χελιδόνι», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Το γελαστό παιδί», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά», «Δραπετσώνα», «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», «Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαίς» ● Να γνωρίσουν τα Αξιώματα και τις Βραβεύσεις του Μίκη Θεοδωράκη (όπως Βραβείο Φιλίας, Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης μουσικής επένδυσης, Βραβείο Ειρήνης Λένιν κτλ) ● Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, και στην αλληλεπίδρασή τους με την πολιτική και κοινωνική ζωή. ● Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδοσυνεργατικές πρακτικές και να εξοικειωθούν με τις ΤΠΕ – Web 2.0 εργαλεία

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος 2022 – Αρχές Απριλίου 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας