menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΙΩΝ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μια νέα αρχή

Μια νέα αρχή
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9.17 σήμανε η πιο δύσκολη ώρα. Ένας σεισμός 5.8 ρίχτερ στο ρήγμα Αρκαλοχωρίου κατέστερεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σχολείο μας. Η στιγμή έκτακτης εκκένωσης του σχολείου, η ετοιμότητα των εκπαιδευτικών, η υποστήριξη στους γονείς, η προάσπιση της ψυχικής υγείας των παιδιών έγιναν το πιο σπουδαίο μάθημα της χρονιάς. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ τα παιδιά είχαν παραδοθεί στους γονείς τους άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για όλους προς την άμεση αναζήτηση νέας και ασφαλούς σχολικής στέγης.  Μέσα σε ένα συνεχόμενο κλίμα ισχυρών μετασεισμών, η προετοιμασία του νέου σχολείου φάνταζε ένα όραμα που γέμιζε με το πείσμα, την όρεξη και την αισιοδοξία των φορέων αλλά κυρίως των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.

Η νέα στέγη ήταν ένα κατάλληλο κτίριο. Στις άδειες αίθουσες και διαδρόμους οι εκπαιδευτικοί ονειρεύτηκαν παιδικές φωνές και γέλια. Εργάστηκαν υπερωριακά με κέφι και αυταπάρνηση, ώστε, η επιστροφή των παιδιών να θυμίζει γιορτή. Οι ελλείψεις ήταν πάρα πολλές. Στον αγώνα αυτό ενεργοποιήθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω της αναζήτησης χορηγιών. Ο προσανατολισμός αυτός ήταν αναγκαίος προκειμένου να ανακουφιστεί η οικογένεια του σχολείου που δοκιμαζόταν σκληρά για μεγάλο διάστημα. Μαθητές που έχασαν το σπίτι τους, μαθητές που στοιβάζονταν  σε ένα δωμάτιο για να νιώθουν ασφάλεια, μαθητές που αναζητούσαν τους φίλους τους στους δρόμους και τις παιδικές χαρές των χωριών τους. Για το λόγο αυτό δεν στραφήκαμε στην οικονομική ενίσχυση εκ μέρους των κηδεμόνων. Το σχολείο έγινε το στήριγμα πάνω στο οποίο έπρεπε εκείνοι να ακουμπήσουν τη δοκιμασία τους.

Η ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμα ήταν μεγάλη. Βιβλιοπωλεία, φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, τυπογραφεία, δημόσια νηπιαγωγεία, συγγραφείς κ.ά όπως και δημόσιοι οργανισμοί (Σχολικές Επιτροπές, ΚΤΥΠ) πραγματοποίησαν μικρές και μεγάλες χορηγίες, στέλνοντας ο καθένας με τις δυνάμεις του ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα που το σχολείο θα άνοιγε ξανά τις πόρτες του. Το γεγονός αυτό έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά τον μεγάλο σεισμό. Τα παιδιά αγκάλιαζαν το καθετί νέο με περιέργεια και προσμονή. Το ίδιο διάστημα συχνές αναστολές λειτουργίας λόγω συνεχόμενων μετασεισμών δυσκόλευαν το έργο της αρμονικής επιστροφής. Χαμένες διδακτικές ώρες, φόβος για το μέλλον, ανασφάλεια. Καθώς ο καιρός περνούσε όλα άλλαζαν προς το καλύτερο. Τα κρύα τζάμια ντύθηκαν με λουλουδάτες κουρτίνες, τα βιβλία από τα καφάσια βρήκαν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες,  τα υλικά τακτοποιήθηκαν σε ντουλάπες, νέα παιχνίδια και ηλεκτρονικός εξοπλισμός έκαναν την εκπαίδευση των παιδιών σύγχρονη.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα γυρίσαμε επίσημα τη νέα σελίδα. Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε Αγιασμός στο νέο σχολείο και στη συνέχεια ακολούθησε γιορτή. Τα παιδιά παρουσίασαν στους γονείς τους τραγούδια σε όλες τις γλώσσες δείχνοντας πως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και μπορεί να γίνει με ποιότητα. Αγγλικά, ελληνικά και νοηματική γλώσσα συγκίνησαν τους γονείς που έβλεπαν ξανά τα παιδιά τους, ήδη δοκιμασμένα από την Πανδημία της COVID-19, να γελούν μαζί με τις δασκάλες τους. Κανονικότητα;

Η εμπειρία της 27ης Σεπτεμβρίου συνδυαστικά με την COVID-19 και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που δοκιμάστηκε για μεγάλα διαστήματα η περιοχή, έφερναν στο προσκήνιο δύο μεγάλα ζητήματα. Εκείνο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών συνδυαστικά με το όραμα για Ποιότητα στην Εκπαίδευση. Θέματα που πραγματεύεται η τρέχουσα ατζέντα της UNESCO για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων” δηλώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ.

Τα νέα παιδιά του Σεπτέμβρη του 2021 ήρθαν κατά κοινή ομολογία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις περισσότερες ελλείψεις όχι μονάχα στο μαθησιακό επίπεδο αλλά κυρίως στην κατάκτηση κοινωνικών και λειτουργικών δεξιοτήτων. Η διαχείριση μίας Πανδημίας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οφείλει να στραφεί από το πεδίο της Υγείας και Ευημερίας (Στόχος 3ος) στην Ποιοτική Εκπαίδευση (Στόχος 4ος) ενσωματώνοντας όλες εκείνες τις συνιστώσες που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το παιδί, προετοιμάζοντας τον αυριανό πολίτη (ενεργός πολιτειότητα). 

Κάτω από αυτό το πρίσμα οι ανάγκες αλλάζουν προτεραιότητα. Ασφαλώς πρωτεύει η Υγεία και η Ασφάλεια όμως η επόμενη μέρα πρέπει να γίνει με μάτια που κοιτούν ψηλά και μακριά. Η οραματική αντίληψη της εκπαίδευσης έγινε στο νέο μας σχολείο το όχημα που θα μας επιστρέψει την έξοδο από κάθε κρίση: περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, καθώς θα μας έχει εφοδιάσει με τις αξίες εκείνες που θα θωρακίσουν τον αυριανό πολίτη σε δοκιμασίες.  Για το λόγο αυτό οργανώσαμε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντος: εργαστήρια δεξιοτήτων για τη Διατροφή, Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεργασία με τα Οικολογικά Σχολεία (2ο έτος), project για τα δικαιώματα του παιδιού και μαθήματα στη νοηματική γλώσσα, εφαρμογή του προγράμματος Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο με τη χρήση θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης, κ.ά.

Όσο η ομαλότητα επέστρεφε και η λειτουργία του σχολείου γινόταν καθημερινά καλύτερη επιστρέψαμε στο γεγονός. Τα παιδιά αποτύπωσαν σε μία ομαδική εργασία το πριν και το μετά, συμμετέχοντας με τη δική τους φωνή στον μαθητικό τύπο, ο οποίος μπορεί να περιγράψει τα γεγονότα με αυθεντικότητα, καθαρότητα και ουσία. Στη μαθητική εφημερίδα Τα κρητικόπουλα τεύχος 2 (έκδοση του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία”), τα παιδιά είδαν τυπωμένο και σε παγκρήτια κυκλοφορία το έργο τους, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη.

Παράλληλα, το πλούσιο οπτικό υλικό από την ημέρα του σεισμού μέχρι σήμερα αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός βίντεο. Είναι κάτι στιγμές που θαρρώ πως τα χω δει όλα… τραγουδά ο Μ. Ρασσούλης με την Χ. Αλεξίου, στίχος που ανταποκρίνεται στον καθημερινό μας αγώνα. Περιγράφει με ακρίβεια το μεγάλο στοίχημα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν, δίνοντας στα παιδιά ξανά το γέλιο, την αισιοδοξία και την πίστη ότι η αρωγή, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να χτίσουν ξανά τα θεμέλια που θα στεγάσουν τα όνειρά τους.

Ένα νέο σχολείο- μια νέα αρχή θα δοκιμάσει τις δυνάμεις μας, θα φυλάξει τη μνήμη και θα σεβαστεί τη φύση και τα δικαιώματα του παιδιού για ειρήνη, ασφάλεια και ποιοτική εκπαίδευση.    

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου σχολείου το οποίο μπορεί να υπηρετήσει ξανά με αγάπη και σεβασμό στην φύση του παιδιού τον 4ο ΣΒΑ για Ποιοτική εκπαίδευση



Συνεργασίες

Σταθήκαμε στα πόδια μας χάρη:

Στην προσωπική στήριξη του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων κ. Μ. Κοκοσάλη

Της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων κ. Π. Αντωνιδάκη

Της ΚΤΥΠ

Των βιβλιοχαρτοπωλείων Ηρακλείου: Κύβος, Pappel, Εκηβόλος

Του τυπογραφείου Κύβος the copy center

Του καταστήματος χρωμάτων σιδηρικών Νίκος Καραντεμοίρης

Του Φαρμακευτικού συνεταιρισμού ΣΥΦΑΚ

Της αρωγής του 5ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας

Της προσφοράς βιβλίων από την συγγραφέα Ελένης Σβορώνου

Της Παγκρήτιας Τράπεζας

Του ραφείου Stellar Handmade Creations

Του Κρητικού Φούρνου στα Πεζά

Του Λευτέρη Γιαννακουδάκη που έκανε την εμπειρία μας ανάμνηση μέσα από τη δημιουργία του βίντεο


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βασιλάκη Ασπασία Φίτζιου Ολυμπία Καλογεράκη Δάφνη Δουκουμετζάκη Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Συμμετοχή στην παγκρήτια διασχολική εφημερίδα Τα Κρητικόπολου, δημιουργία βίντεο στο youtube, κοινοποιήσεις μέσω facebook


Στόχος δράσης

Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης έπειτα από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2022

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς

Χρόνος δράσης

όλη η χρονιά

Τόπος Δράσης

Αγιές Παρασκιές Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας