menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Διστόμου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μια ματιά στην ιστορία... πάμε σκυταλοδρομία!

Μια ματιά στην ιστορία... πάμε σκυταλοδρομία!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Διστόμου

Το Δημοτικό Σχολείο Διστόμου είναι χτισμένο στην είσοδο της πόλης, κοντά στις παρυφές του λόφου όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο. Είναι 6θέσιο και φοιτούν σ' αυτό 60 μαθητές. Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες είναι εξοπλισμένες με υπολογιστή και προτζέκτορα, διαθέτει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο φυσικών επιστημών και αύλειο χώρο με κήπο που φροντίζουν οι μαθητές. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου φροντίζει να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, μέσω συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις συνεργασίας με άλλα σχολεία και την τοπική κοινωνία.


Διευθυντής Σχολείου

Γαμβρίλης Ιωάννης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το θέμα του προγράμματος αντλήθηκε από την τοπική ιστορία και αφορά τη θηριωδία που έζησε το Δίστομο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.        

   Περιγραφή 

Η δράση υλοποιήθηκε κυκλικά, με βάση τους παρακάτω άξονες και σύμφωνα με τις δυνατότητες του μαθητικού δυναμικού. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: 1η ομάδα: Α', Β', Γ' τάξεις 2η ομάδα: Δ', Ε', Στ' τάξεις. Η 1η ομάδα μόλις ολοκλήρωσε τις δράσεις της, τις παρουσίασε στην δεύτερη ομάδα, όπου και παρέδωσε τη <<σκυτάλη>> για τη συνέχιση του προγράμματος.

Άξονες/Αναλυτικοί στόχοι 

Μαθαίνω: Γνωριμία των μαθητών με τα γεγονότα που αιματοκύλισαν τον τόπο τους.Κατανόηση του αντίκτυπου της τραγωδίας στη ζωή των προγόνων τους.

Αισθάνομαι: Κατανόηση των συναισθημάτων των άνθρωπων που βίωσαν τα γεγονότα. Ανάδυση των δικών τους συναισθημάτων.

Ερευνώ/Γνωρίζω: Διερεύνηση για: α)Ιστορικά τεκμήρια ( μαρτυρίες, φωτογραφίες κ.λ.π) β) Παρόμοια γεγονότα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σκέφτομαι/ Ευαισθητοποιούμαι: Εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με: α)Το μέγεθος της τραγωδίας που έζησε ο τόπος εξαιτίας του πολέμου. β) Την ανάγκη και ευθύνη ως κάτοικοι του Διστόμου, να διασωθεί η ιστορική μνήμη. γ) Τη βαρβαρότητα του πολέμου και την ομορφιά της ειρήνης. δ) Την προσωπική ευθύνη να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Δρω: Διοργάνωση θεατρικής παράστασης με σκοπό την παρουσίαση όσων έμαθαν, μέσω της τέχνης καθώς και την διάδοση αντιπολεμικών μηνυμάτων, μέσω της δραματοποίησης ενός παραμυθιού με αντιπολεμικό περιεχόμενο.

Υλοποίηση προγράμματος

Α' Β' Γ' τάξεις 1η Επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου " Τα καλοκαίρια της Καίτης" , όπου μέσα από τις αναμνήσεις ενός κοριτσιού που έχασε τον παππού και τις θείες της στη σφαγή του Διστόμου, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα δραματικά γεγονότα, τα συναισθήματα ενός παιδιού που τα βίωσε καθώς και να μάθουν για τη ζωή στο Δίστομο πριν και μετά τη σφαγή.

2η επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου " Δέκα αντικείμενα... δέκα ιστορίες" όπου μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του κάθε αντικειμένου , έμαθαν για τη "ζωή" του πριν και μετά τη σφαγή.Πιο συγκεκριμένα, μοιράστηκαν στους μαθητές μινιατούρες των αντικειμένων, παρακολούθησαν ένα βίντεο με τις αφηγήσεις τους κι έπειτα εντόπισαν τα πραγματικά αντικείμενα στο χώρο του λαογραφικού μουσείου όπου φυλάσσονται και τα οποία ανήκαν πράγματι σε θύματα της σφαγής. Τέλος οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου όπου είδαν φωτογραφίες των θυμάτων, διάβασαν τα ονόματα και τις ηλικίες τους και πληροφορήθηκαν τυχόν συγγένεια των εικονιζόμενων με κάποιους μαθητές.

Παρακολούθηση βίντεο κινουμένων σχεδίων όπου περιγράφεται το χρονικό της σφαγής του Διστόμου Το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε από τους μαθητές που φοιτούν στο τμήμα ένταξης του σχολείου μας σε συνεργασία με την δασκάλα τους.

Παρακολούθηση διαδραστικού σχεδιαγράμματος του ιστορικού πλαισίου της σφαγής του Διστόμου που δημιουργήθηκε ομάδα εκπαιδευτικών.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.thinglink.com/scene/1560790781332029442 

Εμπέδωση των γνώσεων μέσα από φύλλα εργασίας που δημιουργήθηκαν από εκπαιδευτικό του σχολείου.

  • 1) ΧΡΟΝΙΚΟ: Η σφαγή του Διστόμου ( κείμενο με εικόνες για συμπλήρωση κενών)
  • 2) Δέκα αντικείμενα... δέκα ιστορίες ( Ασκήσεις συμπλήρωσης κενών, αντιστοίχισης, λεξιλογίου, ταξινόμησης, αφήγησης)
  • Δόθηκε στους μαθητές φύλλο εργασίας με τίτλο " Η ιστορία του Αργύρη". Κάρτες ενσυναίσθησης για τις τάξεις Α' Β' Γ' Πρόκειται για την ιστορία του Αργύρη Σφουντούρη που επιβίωσε της σφαγής κι έκανε αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων, μέσα από την οποία οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τα συναισθήματα του Αργύρη καθώς και τα δικά τους.
  • Επίσκεψη στο Μαυσωλείο: Οι μαθητές παρατήρησαν τη στήλη με τα ονόματα των θυμάτων και τις ηλικίες τους, εντόπισαν επίθετα που υπάρχουν στο χωριό και σήμερα, παρατήρησαν τις αναπαραστάσεις κάποιων ιστοριών που είναι σκαλισμένες στις μαρμάρινες πλάκες που υπάρχουν στο χώρο και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Τέλος ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους.
  • Υποδεχθήκαμε στο σχολείο ένα επιζόντα της σφαγής του οποίου οι εγγονές είναι μαθήτριες του σχολείου μας. Οι μαθητές αφού άκουσαν την ιστορία του, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Η συζήτηση κατέληξε με τον κύριο Παναγιώτη να δηλώνει βουρκωμένος "ποτέ ξανά πόλεμος" Τέλος  του ζωγράφισαν μια ζωγραφιά - δώρο που του τη δώσαμε τη μέρα της παράστασης.

Παράδοση σκυτάλης στις τάξεις Δ' Ε' Στ' 

  • Παρουσίαση των δράσεων των Α, Β, Γ τάξεων 
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού των τάξεων Δ, Ε, Στ
  • Παρακολούθηση βίντεο κινουμένων σχεδίων με θέμα: "Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ"
  • Δόθηκαν στους μαθητές της Δ'τάξης εικόνες που παρουσιάζουν το χρονικό της σφαγής του Διστόμου (δημιουργία εικόνων από ομάδα εκπαιδευτικών), τις οποίες σειροθέτησαν, έγραψαν υπότιτλους και δημιούργησαν μια αφίσα.
  • Παρακολούθηση βίντεο "Δέκα αντικείμενα... Δέκα ιστορίες" (Ευγενική παραχώρηση από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού)
  • Παρακολούθηση διαδραστικού σχεδιαγράμματος του ιστορικού πλαισίου της σφαγής του Διστόμου https://www.thinglink.com/scene/1560790781332029442
  •  Δόθηκε στους μαθητές  να μελετήσουν την ιστορία του Αργύρη που τροποποιήθηκε (λεξιλόγιο, πληροφορίες } ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά) https://www.thinglink.com/scene/1563196853770518530 
  • Τάξη Δ' Οι μαθητές βρήκαν φωτογραφίες όπου απεικονίζεται η ζωή των κατοίκων πριν και μετά τη σφαγή και δημιούργησαν μία αφίσα
  • Τάξη Ε' 1) Έρευνα και δημιουργία μακέτας με το χάρτη της Ελλάδας, όπου τοποθετήθηκαν σημαιάκια με τα ονόματα των μαρτυρικών χωριών 2) Έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της σφαγής στους επιζήσαντες.
  • Τάξη Στ' Οι μαθητές έκαναν έρευνα σχετικά με τη σφαγή στο Orantur της Γαλλίας - που συνέβη την ίδια μέρα με τη σφαγή του Διστόμου - και την αδελφοποίηση των δύο χωριών κι ετοίμασαν μια αφίσα.
  •   Επιπροσθέτως οι μεγάλες τάξεις Δ' Ε' Στ', με την κυρία των Αγγλικών ετοίμασαν μια εργασία για το ολοκαύτωμα στο Λίντιτσε, που έχει επίσης αδελφοποιηθεί με το Δίστομο
  • Οι μαθητές όλων των τάξεων ετοίμασαν μια έκθεση με εικαστικές δημιουργίες που έχει θέμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΟ ΔΙΣΤΟΜΟ -Λέμε όχι στην πόλεμο 
  •  Συμμετοχή του σχολείου στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου, με τη θεατρική παράσταση Στα χνάρια της μνήμης... Απ' το σκοτάδι στο φως! (Με αντιπολεμικό περιεχόμενο και συμμετοχή όλων των μαθητών)  Εκπαιδευτικό υλικό και βίντεο που παράχθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος, καθώς και φωτογραφίες των δράσεων  έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://blogs.sch.gr/dimdist/1-ekpaideytiko-yliko-mia-matia-stin-istoria-pame-skytalodromia/

*Τα κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, γράφτηκαν από εκπαιδευτικό του σχολείου μας για τις ανάγκες της παράστασης.

** Η μουσική του τραγουδιού Δίστομο και Οραντούρ είναι του Σαββόπουλου από το τραγούδι Σαν τον Καραγκιόζη. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές  μέσω του προγράμματος :

  • Αντιλήφθηκαν τη βαρβαρότητα του πολέμου και τις επιπτώσεις του στον τόπο τους.
  • Συνειδητοποίησαν τη σημαντικότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. 
  • Αντιλήφθηκαν την σημασία της προσωπικής ευθύνης και προσπάθειας του καθενός για την προάσπιση της ειρήνης.
  • Έγιναν κοινωνοί αντιπολεμικών μηνυμάτων στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής.


Συνεργασίες

  • Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού
  • Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
  • Επιζήσαντες της Σφαγής του Διστόμου 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δασκαλάκη Διονυσία,Κουρή Μαρία, Παλαμάρη Μαρία, Μπαρμπαδήμου Δήμητρα, Περγαντά Μαρία, Περδίκη Ολυμπία, Τσαούσης Βασίλης, Κουσκούκη Κατερίνα, Βησσαρίου Ιωάννα

Στόχος δράσης

Μέσω γνωριμίας με την τοπική ιστορία (Σφαγή του Διστόμου) και της συνειδητοποίησης των δραματικών επιπτώσεων που είχε για τον τόπο τους ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, να αντιληφθούν την ομορφιά της ειρήνης και τη βαρβαρότητα του πολέμου.Να γίνουν κοινωνοί αντιπολεμικών μηνυμάτων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 8


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας