menu

Σύνδεση | Εγγραφή

CGS - Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα, Παλλήνη

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μια καλύτερη ζωή για τον "Παναγιώτη"

Μια καλύτερη ζωή για τον "Παναγιώτη"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

CGS - Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα, Παλλήνη

PYP Ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο


Διευθυντής Σχολείου

Φένια Χάλαρη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του προγράμματος των ομίλων, που κάθε χρόνο υλοποιεί το σχολείο μας, και στη θεματική ενότητα "Εθελοντισμός", οι μαθητές του Δ4 ενημερώθηκαν για το τι είναι εθελοντισμός, αλληλεγγύη, βοήθεια προς τους άλλους και ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από πολλά παραδείγματα σχετικών δράσεων.

Στο κλείσιμο του προγράμματος επικεντρωθήκαμε στην κοντινή μας «Γαϊδουροχώρα», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για το ελληνικό γαϊδούρι, και είχαμε την ευκαιρία να «ξεναγηθούμε» διαδικτυακά (λόγω της πανδημίας) στις εγκαταστάσεις της, όπου φιλοξενούνται γαϊδουράκια που διασώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα. Μάθαμε για τον τρόπο ζωής τους και τις ανάγκες τους, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του κέντρου αλλά και με εθελόντρια που βοηθά σε εβδομαδιαία βάση στον χώρο. Οι μαθητές μας είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικές με τη διαβίωση των συμπαθέστατων τετράποδων, αλλά και για την έννοια του εθελοντισμού και στο τέλος αποφάσισαν να πάρουν υπό την προστασία τους τον «Παναγιώτη», ένα νεαρό γαϊδουράκι, που έφτασε στο κέντρο σε πολύ άσχημη κατάσταση το περασμένο καλοκαίρι και που τώρα βρίσκεται στη φάση της αποκατάστασης.

Από την αρχική φάση ακόμα του σχεδιασμού του προγράμματος, και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι μαθητές μας ήταν από τα προηγούμενα χρόνια εξοικειωμένοι με τα ζώα υπό εξαφάνιση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αλλά και με σχετικά προγράμματα αναδοχής (καρέτα - καρέτα, αρκούδα πάντα κλπ), θελήσαμε να συνδέσουμε το φετινό πρόγραμμα με ένα ζώο γηγενές, γνωστό σε όλα τα παιδιά και απόλυτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον που βρίσκεται το σχολείο μας, αφού στις πεδιάδες και τα κτήματα του δήμου μας, βρίσκονται πολλά γαϊδουράκια. Έτσι, συνδέσαμε το πρόγραμμα με την τοπική κοινωνία και ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους του χώρου, που με πολλή χαρά και προθυμία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Έτσι γνωρίσαμε (δυστυχώς μέσα από την οθόνη μας) τα υπομονετικά τετράποδα, συνδεθήκαμε με τον "Παναγιώτη" και συγκινηθήκαμε από την ιστορία του και έτσι τον υιοθετήσαμε. Εννοείται πως η αναδοχή θα ακολουθεί τους μαθητές μας και στα επόμενα σχολικά χρόνια και, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επισκεφθούμε και δια ζώσης τον νέο μας φίλο και προστατευόμενο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές έμαθαν για τη ζωή, τις συνήθειες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γαϊδουράκια στην Ελλάδα και πώς μπορούν να προστατευθούν, όταν πια δεν μπορούν να προσφέρουν αλλά και όταν πέφτουν θύματα βίας ή εγκατάλειψης. 

Ενημερώθηκαν, επίσης, για το πώς και οι ίδιοι μπορούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνίας, βοηθώντας τα μη ανθρώπινα μέλη της να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Έμαθαν, τέλος, να εκτιμούν και να σέβονται κάθε μορφή ζωής, αλλά και τη δουλειά των ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Εντυπωσιάστηκαν αλλά και συγκινήθηκαν από τη βαθιά ανταπόδοση της εθελοντικής εργασίας και συνειδητοποίησαν πόσο γεμάτος αισθάνεσαι όταν προσφέρεις χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα! Η ικανοποίηση της προσφοράς δεν πληρώνεται, αντίθετα γεμίζει τις ψυχές μας με αγάπη, αγαλλίαση και ηρεμία.Συνεργασίες

Τ. Παπαμόσχου & Δ. Στουπακης

Υπεύθυνοι Γαιδουροχώρας/ Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι. 

Εθελόντρια: κα Ελισάβετ Δημητρά


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναστασία Βασιλείου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ιστοσελίδα του σχολείου μας - Εθελοντισμός Δ4

Κοινωνικά δίκτυα - Facebook

Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα πραγματοποιηθεί και δια ζώσης επίσκεψη, ομαδική ή και από το κάθε παιδί με την οικογένειά του, έτσι ώστε να ζήσουν από κοντά τη φροντίδα αλλά και την αγάπη που προσφέρουν αυτά τα συμπαθέστατα ζωάκια της περιοχής μας.

Στο σχολείο μας τοποθετήθηκαν ήδη, αφίσες της δράσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και άλλων μαθητών.


Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία του εθελοντισμού γενικότερα και της αναδοχής κάποιου ζώου ειδικότερα.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικούς και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, καθώς φιλοδοξούμε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 2021

Τόπος Δράσης

Διαδικτυακά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας