menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΩΡΑ

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΩΡΑ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου βρίσκεται το αστικό ιστό της πόλης. Σε αυτό φοιτούν 340 μαθητές. Το Σχολείο μας επιδιώκει τη συνεργασία με τη τοπική κοινότητα, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις εθελοντισμού, αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, εφαρμόζει καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργούς πολιτειότητας.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, σκεφτήκαμε με τους μαθητές μου να δημιουργήσουμε μια ιστορία μιλώντας για τους ήρωες της ζωής. Η ιστόρια με τίτλο <<Ήρωες>>, προσεγγίζει την έννοια του ήρωα σφαιρικά, καταδεικνύωντας πως ήρωες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα αλλά με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό σκοπό. Η ιστορία αποτελεί μια αφήγηση με πρωταγωνιστές δύο μαθητές, που έχουν αναλάβει μια εργασία του σχολείου για τα μνημεία της πόλης, σχετική με την επανάσταση του 1821. Στην περιήγησή τους, καθώς σχολιάζουν τα ιστορικά σημεία, παρατηρούν διάφορους ήρωες  της καθημερινότητας. Δίνεται έμφαση στους ήρωες του σήμερα, την εποχή της πανδημίας, δηλαδή σε όλους εμάς, και καταγράφονται εμπειρίες, εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα από τα ίδια τα παιδιά. Αποτελεί μια ιστορία ζωντανή με έντονο βιωματικό χαρακτήρα που προβάλλει σημαντικές πτυχές της δικής μας <<μάχης>>, της δικής μας <<επανάστασης>> κατά της πανδημίας. Πολύ σημαντικός στόχος που επιτεύχθηκε ήταν πως οι μαθητές είδαν την Ιστορία ως μια συνέχεια, και πως τα γεγονότα της αποτελούν κομμάτι του ίδιο παζλ, που ονομάζεται ζωή. 

Η ιστορία αυτή θα εκδοθεί και σε βιβλίο και θα δοθεί ένα συμβολικό ποσό στο <<Χαμόγελο του παιδιού>>.

Οι μαθητές για την ολοκλήρωση της ιστορίας δημιούργησαν ζωγραφιές, οι οποίες συνόδευσαν το κείμενο. Για το λόγο αυτό παρακολούθησαν ένα εξ αποστάσεως εργαστήριο εικονογράφησης με την πολύτιμη βοήθεια της εικονογράφου Ηλιάνας Δενεζάκη.

 


Στόχος δράσης

Στόχος της δημιουργίας αυτής της ιστορίας ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια του <<Ήρωα>> σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να δουν την Ιστορία ως μια σειρά γεγονότων με συνέχεια που ενώνονται αλυσιδωτά. Ξεκινώντας με τους ήρωες της επανάστασης του 1821, που έδρασαν στην πόλη μας, οι μαθητές αναφέρθηκαν στους ήρωες του σήμερα, δίνοντας έμφαση στην περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε. Η όλη διαδικασία είχε και ως στόχο οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το ρόλο του εθελοντή, προσφέροντας βοήθεια μέσα από τη δημιουργία τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας