menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μία δεύτερη ευκαιρία για τις πατάτες - Δημιουργική ανακύκλωση και απόσταξη

Μία δεύτερη ευκαιρία για τις πατάτες - Δημιουργική ανακύκλωση και απόσταξη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η προσπάθεια του σχολείου μας διαπραγματεύεται για τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στο περιβάλλον και στην κοινωνία, η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων.

Τρόφιμο μπορεί να λογίζεται αυτό που παρατηρεί κάποιος στο τραπέζι του σπιτιού του αλλά η έκφραση σπατάλη τροφίμων, ενέχει και την μείωση αποβλήτων κατά την παραγωγή αυτών.

Στο ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, η αγορά ενός άμβυκα απόσταξης.

Ο άμβυκας είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο τα σάκχαρα ενός προϊόντος μετατρέπονται σε αιθυλική αλκοόλη.

Η παραγόμενη αιθανόλη ονομάζεται παραδοσιακά απόσταγμα.

Η σύνδεση του εργαλείου αυτού, συσκευή απόσταξης,  πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων, μέσω των οποίων, μπόρεσε να βρει πρακτική εφαρμογή αξιοποίησης, το παραδοσιακό ντόπιο προϊόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, η πατάτα.

Συγκεκριμένα δόθηκε η ευκαιρία να γίνει χρηστική μία πατάτα που δεν αποτελεί κομμάτι μεταπώλησης λόγω σχήματος, διάβρωσής της κλπ.

Γενικά, πατάτες που δεν είναι προς πώληση δύναται να αξιοποιηθούν οικονομικά και να μην αποτελούν «σκουπίδι – απόβλητο».

Η ύπαρξη εργαστηριακού χώρου καθώς και η συνεργασία με το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εδράζεται στη Δράμα, έδωσε τη δυνατότητα για εξαγωγή αποστάγματος μέσω της ζύμωσης της πατάτας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το συνολικό εγχείρημα αποτέλεσε πρόκληση για το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου καθώς και για την επιστημονική κοινότητα της περιοχής μας, καθώς ήτανε η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της απόσταξης, στην Ελλάδα, σε αυτό το αγροτικό προϊόν, που είναι η πατάτα.

Επιτεύχθη η δημιουργία αποστάγματος από μη εμπορεύσιμες πατάτες και προτάθηκε το πρωτόκολλο σε φορείς και ιδιώτες προς χρήση αυτού. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε η προοπτική της πλήρους εκμετάλευσης ενός γεωργικού προϊόντος, που σε μεγάλο ποσοστό "πετιέται" και δεν μπορεί να γίνει εμπορικό.

Η ποσότητα των μη εμπορεύσιμων πατατών διαφέρει ανάλογα με τη χρονιά, τις συνθήκες καλλιέργειας, και τη διαχείριση της παραγωγής.

Ωστόσο, μια γενική εκτίμηση αναφέρει ότι περίπου το 15-25% της συνολικής παραγωγής πατάτας δεν είναι εμπορεύσιμη ή καταλήγει εκτός της κατανάλωσης για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, σε μια περιοχή όπως το Κάτω Νευροκόπι, όπου η παραγωγή φτάνει τους 120.000-150.000 τόνους ετησίως, το ποσοστό των μη εμπορεύσιμων πατατών θα μπορούσε να κυμαίνεται γύρω στους 18.000-37.500 τόνους (25%) ανά έτος, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποιότητα της συγκομιδής.

Το να πετάμε πατάτες ή άλλα τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνται στα σκουπίδια προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, τα οποία αφορούν περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες:

  1. Περιβαλλοντικές συνέπειες:


Σπατάλη πόρων
: Για την παραγωγή πατατών απαιτείται νερό, ενέργεια, λιπάσματα, και καύσιμα για μεταφορές. Όταν οι πατάτες πετιούνται, όλοι αυτοί οι πόροι σπαταλούνται χωρίς λόγο.


Αύξηση απορριμμάτων
: Οι πατάτες καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.


Ρύπανση εδάφους και νερού
: Αν οι πατάτες πεταχτούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση των υπόγειων υδάτων και των γύρω περιοχών λόγω της αποσύνθεσης και των οργανικών αποβλήτων.

  1. Οικονομικές συνέπειες:


Οικονομική απώλεια
: Το κόστος παραγωγής, επεξεργασίας και μεταφοράς των πατατών που τελικά πετιούνται είναι σπατάλη χρημάτων για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.


Υποβάθμιση της γεωργίας
: Η σπατάλη τροφίμων εντείνει την πίεση στη γεωργική παραγωγή, απαιτώντας περισσότερους πόρους για λιγότερο αποδοτικό αποτέλεσμα.

  1. Κοινωνικές συνέπειες:


Τροφική ανισότητα
: Ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής, η απόρριψη τροφίμων είναι μια ηθική πρόκληση, καθώς αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο στόχος της ευαισθητοποίησης για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Μείωση της σπατάλης τροφίμων ήτανε μέσα από όλα τα παράπανω μία πραγματικότητα.



Συνεργασίες

Τοπικοί φορείς, επιχειρηματίες της γύρω περιοχής, Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παρασίδης Θεόδωρος, Μωυσιάδης Αναστάσιος, Λαζαρίδου Ελένη, Ριζόπουλος Γεώργιος

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημιουργία βίντεο. Πραγματοποίηση ημερίδων στο Κάτω Νευροκόπι. Συμμετοχή στο Σχολικό Φεστιβάλ Πατάτας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου.


Στόχος δράσης

Αίσθημα ευθύνης για βιώσιμη ανακύκλωση - Καλλιέργεια δημιουργικότητας των μαθητών σε θέματα τεχνολογίας

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, τοπικοί φορείς

Χρόνος δράσης

Σχολική χρονιά 2023 - 2024, 2024 - 2025

Τόπος Δράσης

Γενικό Λύκειο Κάτω Νευροκοπίου

Δίκτυο

Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Μείωσης σπατάλης Τροφίμων 2024. (#EWWR2024)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 8


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας