menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

«Μη σπαταλάτε το νερό!»

«Μη σπαταλάτε το νερό!»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Ελληνοαγγλική Αγωγή» είναι ένα 3/θέσιο σχολείο στα βόρεια προάστια Αττικής.Τη σχολική χρονιά 2022-23 φιλοξενεί 73 μαθητές. Είναι ένα σχολείο για τους πολίτες του αύριο, με αφοσίωση στο παιδί.Ακολουθούμε με συνέπεια και αξιοπιστία τις αρχές του σεβασμού απέναντι στο μαθητή, την οικογένεια και τις παιδαγωγικές αξίες. Το σχολείο μας πορεύεται στις συντεταγμένες ενός σύγχρονου, βιωματικού και δημιουργικού χώρου μάθησης και αγωγής με πρωταγωνιστή το παιδί. Μόνο αν τα παιδιά μας βιώνουν καθημερινά έναν ποικιλότροπο χώρο μάθησης αλλά και ταυτόχρονα ένα χώρο χαράς, ζωντάνιας και ζεστασιάς τότε μπορεί να δρομολογηθεί η διαμόρφωσή τους σε ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες του αύριο.


Διευθυντής Σχολείου

ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

 Η δημιουργία του τραγουδιού «Μη σπαταλάτε το νερό!» από τους μαθητές του νηπιαγωγείου μας, αποτελεί μία από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση σχεδίου δράσης μας με τίτλο: «Για το σχολείο που ονειρευόμαστε ,για την κοινωνία που θέλουμε!». Η δράση εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών μας σε θέματα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στον υδάτινο φυσικό πόρο, το νερό, στη βάση των αρχών της εκπαίδευσης για την αειφορία, και επιδιώκει την επίτευξη επιμελώς σχεδιασμένων στόχων, στάσεων ,δεξιοτήτων για τη δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων πολιτών. Οι δραστηριότητες είναι βιωματικές που εκμεταλλεύονται την φυσική περιέργεια των παιδιών, εναρμονίζονται με τις βασικές αρχές της Προσχολικής Εκπαίδευσης, τις κατευθύνσεις του Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και προσπαθήσαμε να αποτελέσουν  πρότυπο  καλής πρακτικής για τους μαθητές μας, αλλά και για την κοινωνία  που ανήκουν.

Αρχικά με ανίχνευση πρότερων γνώσεων εισάγαμε τα παιδιά ομαλά στο θέμα, πήραν τα πρώτα ερεθίσματα και προσδιόρισαν στοιχεία που δείχνουν την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον και τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτό. Στη συνέχεια με τη συνεργασία εκπροσώπων και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού της ΕΥΔΑΠ, δόθηκε η δυνατότητα να προσφερθούν οι βασικές γνώσεις για το θέμα σε όλα τα παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Συζητήσαμε και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που αφορούν τον κύκλο του νερού, τις μορφές και τις ιδιότητές του και αναρωτηθήκαμε από πού παίρνουμε νερό, πώς φτάνει στα σπίτια μας, πού πάει όταν το χρησιμοποιούμε προσπαθώντας να εκτιμήσουμε την ενέργεια σε όλη αυτή τη διαδικασία και να σκεφτόμαστε διπλά πριν το σπαταλήσουμε.

Προχωρήσαμε με ενημέρωση των παιδιών σε προβληματικές καταστάσεις (αλόγιστη χρήση, ρύπανση, ξηρασία) και εστιάσαμε στο δικαίωμα όλων για καθαρό νερό και στην ίση κατανομή του πολύτιμου αγαθού στον κόσμο.

Αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτό και οι μαθητές μας αμέσως ανέλαβαν δράση: Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη-μελέτη πεδίου στον υγρότοπο της λίμνης του Μαραθώνα αλλά και στον χώρο του σχολείου μας και επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που δόθηκε στους γονείς σχετικό με το θέμα της εξοικονόμησης νερού, τα παιδιά:

1.Δημιουργούν τη δική τους αφίσα με μήνυμα για την αποφυγή σπατάλης του νερού και ευαισθητοποιούν την σχολική κοινότητα αναρτώντας την σε κεντρικά σημεία και το e class του σχολείου μας (νηπιαγωγείο-δημοτικό)

2.Συστήνουν περιβαλλοντική Επιτροπή  από τα ίδια, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τον Δήμαρχο της πόλης μας, με την οποία όλοι δεσμεύονται προσωπικά για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ελέγχου που αφορούν την προστασία του υδάτινου πόρου στο σχολείο και την πόλη μας.

3.Δημιουργούν οικοκώδικα με σύντομες συμβουλές και ανάλογες ζωγραφιές για τρόπους εξοικονόμησης νερού,ο οποίος αναρτάται ευκρινώς στις τάξεις και τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου και μοιράζεται σε όλες τις οικογένειες (νηπιαγωγείο-δημοτικό).

4.Δημιουργούν το τραγούδι «Μη σπαταλάτε το νερό!» με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και της μουσικοπαιδαγωγού του νηπιαγωγείου μας, με σκοπό να ακουστεί το σπουδαίο μήνυμά τους, αξιοποιώντας τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες (μουσική-τραγούδι-ζωγραφική).

Το συγκεκριμένο τραγούδι εμπνεύστηκε από ένα έθιμο για την πρόκληση της βροχής σε περίοδο ξηρασίας , την Περπερούνα, έθιμο πολύ γνωστό και ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων. Τα παιδιά μετά από πολλές μουσικές βιωματικές ακροάσεις, συνδυασμούς ρυθμού, λέξεων , μελωδίας που προέκυπταν από τις ακροάσεις, ανταλλαγή ιδεών κατέληξαν σε ένα κείμενο για το τραγούδι που αντλήθηκε από δικές τους προτάσεις. Η εικονογράφηση του βίντεο του τραγουδιού, πραγματοποιήθηκε με ζωγραφιές των παιδιών ,μέσα από τις οποίες αποτυπώνονται γνώσεις, σκέψεις, συναιθήματα σχετικές με  ολόκληρη τη θεματολογία μας.H μουσική του επένδυση έγινε με γνωστή αγαπημένη μελωδία τόσο των παιδιών όσο και του μικρού μας πιανίστα! Όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας τραγουδούν και μεταφέρουν το μήνυμα της μη σπατάλης του νερού.

Το τραγούδι θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση του σχολείου μας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν  για την υποστήριξη του έργου της ACTIONAID στις χώρες της ανατολικής Αφρικής,  που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις, λόγω έντονης ανομβρίας και χρόνιας έλλειψης νερού.

Το τραγούδι επίσης θα παρουσιαστεί στον Δήμαρχο Πεύκης -Λυκόβρυσης σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο μας με σκοπό να τον ενημερώσουμε για τις δράσεις μας.

Τέλος θα παρουσιαστεί και στον Δήμαρχο Αμαρουσίου σε προγραμματισμένη πάλι επίσκεψη στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, όπου εκεί οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες θα μοιραστούν μαζί του τα αποτελέσματα των δράσεών τους, τους προβληματισμούς τους και θα προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα της πόλης που ανήκει το σχολείο μας σε θέματα νερού.

Όλα αυτά θεωρούμε πως συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων με ειρμό και συνοχή, είναι καίριες, ολιστικές ,εφαρμόσιμες  και συμπεριλαμβάνουν το σύνολο

των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία της ευρύτερης σχολικής, τοπικής και υπερτοπικής κοινότητας.

 


Στόχος δράσης

Το νηπιαγωγείο μας ,ανήκει στο δίκτυο των οικολογικών σχολείων και δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση των Αρχών της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Τη φετινή χρονιά υλοποιείται δράση με τίτλο: «Για το σχολείο που ονειρευόμαστε για την κοινωνία που θέλουμε!». Η δημιουργία του συγκεκριμένου τραγουδιού «Μη σπαταλάτε το νερό!» είναι μέρος ενός συνόλου δραστηριοτήτων της δράσης μας που στοχεύει: 1. Στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου μελέτης του νερού σαν φυσικού πόρου και κατανόησης της χρήσης, της αξίας του και κυρίως την ανάγκη για εξοικονόμηση, αποφυγή σπατάλης και ανακύκλωσης αυτού. 2.Τη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης που υποστηρίζει τη δημιουργική συνεργασία και εμπλοκή όλων των μελών της (παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη της ευρύτερης κοινότητας) με κοινό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη , την ενημέρωση και τον σχεδιασμό προτάσεων που δίνουν κάποιες ιδέες για τη διαχείριση και την πρόληψη του φαινομένου και πιο συγκεκριμένα την προστασία του πολύτιμου πόρου του νερού για τις μελλοντικές γενεές. 3. Την υλοποίηση δραστηριοτήτων, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες με σκοπό τον περιβαλλοντικό γραμματισμό των μικρών μαθητών και μαθητριών μας και την κινητοποίησή τους να συμβάλλουν θετικά σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος ,την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο. 4.Τα παιδιά να αναπτύξουν δράση για ποιοτική αναβάθμιση και να μεταφέρουν το μήνυμά τους με τρόπο καλλιτεχνικό, που αναλογεί στην ηλικία τους (μουσική-τραγούδι-ζωγραφική) 5.Τα παιδιά να αναγνωρίσουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, να εκτιμήσουν τον εθελοντισμό, την προσφορά και να συνειδητοποιήσουν πως με τις πράξεις τους μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο κοινωνικό σύνολο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας