Η Γ’ και Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24 υλοποίησε το πρόγραμμα «Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου: Ταξιδεύοντας στην εποχή των Ιπποτών» στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα για την Ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» και την Υποθεματική «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά». Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις παρακάτω δράσεις:
- Ιστορική αναδρομή
Πραγματοποιήθηκε μια ανασκόπηση της ιστορίας του νησιού της Ρόδου από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, μέσα από την οποία οι μαθητές της Γ’ και Στ’ τάξης ήρθαν σε επαφή με γεγονότα -
ορόσημα της τοπικής ιστορίας και συνειδητοποίησαν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού στο πέρασμα των αιώνων.
Τα παιδιά και των δύο τάξεων κατασκεύασαν μια ιστοριογραμμή, την οποία εμπλούτισαν είτε με ζωγραφιές και εικόνες (Γ’ τάξη) είτε με γεγονότα σταθμούς (Στ’ τάξη), που άντλησαν από το podcast του Δρα κλασικής αρχαιολογίας Θεόδωρου Παπακώστα μέσα από ένα παιχνίδι προσεκτικής ακρόασης - αναγνώρισης.
- Εικαστική απεικόνιση
Οι μαθητές της Γ’ τάξης ζωγράφισαν τις στολές των Ιπποτών και το έμβλημα του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και δημιούργησαν με την τεχνική του κολάζ σχετική παράσταση για την πόρτα εισόδου της τάξης.
Οι μαθητές της Στ’ τάξης αναπαρήγαγαν τα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων από το 1309 ως το 1522 και στόλισαν την πόρτα της τάξης με τις δημιουργίες τους.
- Παρουσίαση πληροφοριών
Οι μαθητές της Στ ́ τάξης προετοίμασαν σε ομάδες και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και στους μαθητές της Γ’ τάξης εργασίες με σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τη λειτουργία του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά και για εμβληματικά κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης από την ιπποτική περίοδο. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με σχετικά βίντεο.
- Ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη
Στις 20/11/2023 οι μαθητές των δύο τάξεων, με ξεναγό τον κο Γιώργο Τριανταφύλλη, επισκέφθηκαν την Παναγιά του Κάστρου, περπάτησαν στην οδό Ιπποτών αφομοιώνοντας πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα κτήρια που την περιβάλλουν (καταλύματα Γλωσσών, Νοσοκομείο, ναός Αγίας Τριάδας και Αγίου Ιωάννη) και, φυσικά, περιηγήθηκαν στις αίθουσες τους εντυπωσιακού Παλατιού.
Είχαν, έτσι, την ευκαιρία να δουν και να αφουγκραστούν όλα όσα είχαν επεξεργαστεί στην τάξη το προηγούμενο διάστημα, έκαναν πολλές ερωτήσεις και πλούτισαν τις γνώσεις τους για την πόλη μας και την ιστορία της.
- Διαδραστικό παιχνίδι
Την περιήγηση ακολούθησε ένα διασκεδαστικό διαδραστικό παιχνίδι που βασίζεται στο υλικό των Μουλά και Παπαδομαρκάκη (2015) «Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου – Στα ίχνη των πολιτισμών». Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να ανακαλέσουν εικόνες που προέρχονταν από την ξενάγησή τους ή και από τις προαναφερόμενες εργασίες τους, να αντιστοιχίσουν τα κτήρια που είδαν με τα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων. Στη συνέχεια έλεγξαν τις απαντήσεις τους μέσα από κωδικούς qr που οδηγούσαν στις λύσεις.
- Παραγωγή γραπτού λόγου
Τα παιδιά της Στ’ τάξης κλήθηκαν να γράψουν ένα κείμενο σε μορφή άρθρου με τις εντυπώσεις τους από την εκδρομή (διασύνδεση με την 1η ενότητα της Γλώσσας: Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα). Από το τελικό προϊόν της εργασίας τους έγινε φανερή η θετική ανταπόκριση στην ξενάγηση και η σημασία της διασύνδεσης των εργασιών τους με τη βιωματική εμπειρία.
- Θεατρική παράσταση
Τα παιδιά της Γ’ τάξης αξιοποίησαν όσα έμαθαν και τα μετουσίωσαν σε τέχνη, παρουσιάζοντας στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του σχολείου μας ένα μαγικό παραμύθι που συνδύαζε ιστορικά στοιχεία, χριστουγεννιάτικο πνεύμα και μεσαιωνικούς ρυθμούς. Το κείμενο της παράστασης έγραψε η εκπαιδευτικός της Γ’ τάξης, κα Χατζηνικόλα. Τα κουστούμια παραχωρήθηκαν από το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου και την κα Άννα Αγχιολά.
- Επίσκεψη ιπποτών
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 αντιπροσωπεία του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου επισκέφτηκε το Σχολείο μας και ενημέρωσε τα παιδιά για την περίοδο της Ιπποτοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Οι Ιππότες παρουσίασαν την καθημερινότητα αυτής της εποχής, απάντησαν σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με την ταυτότητα, την αποστολή και τα καθήκοντά τους, ενώ έκαναν και μια αναπαράσταση πραγματικών μαχών, ταξιδεύοντας όλους μας σε εποχές ονειρεμένες, μυθικές και παραμυθένιες, μέσα στην αχλή του χρόνου…
- Ταινία μικρού μήκους
Η Γ’ τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με την ταινία: «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ: Όταν το παραμύθι διδάσκει την ιστορία».
Περίληψη ταινίας: Οι Ιωαννίτες Ιππότες ήρθαν στη Ρόδο το 1309 και παρέμειναν μέχρι το 1522. Το πέρασμα των Ιπποτών από τη Ρόδο άφησε τη σφραγίδα του και έδωσε τον σημερινό χαρακτήρα στο νησί.
Η ταινία παρουσιάζει την ιστορική παρουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών στο νησί της Ρόδου συνδυάζοντάς την με στοιχεία παραμυθιού.
Στην ταινία παρουσιάζονται ο Μεγάλος Μάγιστρος, ο ιππότης φρουρός του, ο αφηγητής του έργου και ένα κορίτσι, η Λενιώ, η οποία αντιπροσωπεύει τον απλό λαό του νησιού, που δέχτηκε τους ιππότες στο νησί μας. Δίπλα τους δύο καλικαντζαράκια και ένα ξωτικό. Αντιπροσωπεύουν το Πνεύμα των Χριστουγέννων, που μπορεί να αλλάξει συναισθήματα και συμπεριφορές. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν την τοπική μας ιστορία μέσω του παραμυθιού.
Δημιουργία: Γ’ τάξη Δ.Σ. Σορωνής και οι εκπαιδευτικοί Δρ. Μαρία Χατζηνικόλα (ΠΕ70)-Ντοκιμαντέρ, Ευτυχία Βοβόλη (ΠΕ86)-Αφίσα.
Μπορείτε να δείτε εδώ την ταινία και εδώ την αφίσα.
- Μεσαιωνικά κάστρα στη λογοτεχνία
Σε προέκταση των προηγούμενων δράσεων, στο μάθημα των Αγγλικών τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης, να έρθουν σε επαφή με κείμενα του Σαίξπηρ που διαδραματίζονται σε αυτά και να τα συσχετίσουν με τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.