menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Μελισσοδρόμιο

Μελισσοδρόμιο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Δημιουργήσαμε μια σχολική θεματική εφημερίδα που μεταξύ άλλων πραγματεύεται την ισότητα των δύο φύλων. Αναφερόμαστε στις γυναικοκτονίες, στη σεξουαλική παρενόχληση, στην καταπίεση και κακοποίηση της γυναίκας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε στην Δ. Δ. Ε. Β΄Αθήνας ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων που υπάγεται στα πολιτιστικά προγράμματα. Πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών που υλοποιήθηκε σε πλαίσιο εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Το πρόγραμμα περιέλαβε τα ακόλουθα:

- Κατασκευή από το διδάσκοντα ερωτηματολογίου για την ανάδειξη ενδιαφερόντων των μαθητών και την προηγούμενη εμπειρία τους σε δημιουργικά προγράμματα.

- Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τους μαθητές και συζήτηση για τα αποτελέσματα.

- Ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σχολικής εφημερίδας.

- Παρουσίαση κανονικών και σχολικών εφημερίδων στους μαθητές και συζήτηση σχετικά με τις διαφορές και τις ομοιότητές τους.

-  Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με:

α) τους 17 Στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

β)τον εντοπισμό έγκυρων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

γ) τη δομή μιας εφημερίδας.

δ) τη σύνταξη ενός άρθρου.

ε) τη διαδικασία μιας συνέντευξης.

στ) τη συγγραφή μιας είδησης-ρεπορτάζ.

ζ) την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη.

- Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και κατανομή ρόλων. Οι ρεπόρτερ κάθε ομάδας αναλαμβάνουν τη συλλογή, επεξεργασία και οργάνωση πληροφοριών στο συγκεκριμένο θέμα. Η δημιουργική ομάδα αναλαμβάνει την υποστήριξη των άρθρων με εικαστικά έργα. Οι συντάκτες αναλαμβάνουν τη συγγραφή και διόρθωση των κειμένων και οι αρχισυντάκτες την επιλογή των θεμάτων και τον τρόπο παρουσίασης τους στην εφημερίδα. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται μετά από παρουσίαση στην ολομέλεια.

- Επιλογή τίτλου για τη σχολική εφημερίδα μετά από ψηφοφορία των προτάσεων.

-  Συνεργασία των μαθητών κάθε ομάδας σχετικά με τη συλλογή και οργάνωση πληροφοριών. Παρουσίαση των θεμάτων στην ολομέλεια με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών. Υλοποίηση δράσεων, ερευνών και συνεντεύξεων. Συγγραφή και διόρθωση κειμένων. Δημιουργία εφημερίδας με το Publisher και ανάρτηση στο διαδίκτυο.

-Διασπορά της εμπειρίας που αποκόμισαν στην κοινότητα επαφή με φορείς ( Δήμος, Δ. Δ. Ε. Β΄Αθήνας )και οργάνωση εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της εφημερίδας όπως έκθεση ζωγραφικής. Επισυνάπτουμε επιστολή του Δήμου που μας βεβαιώνει για τη συμπαράσταση και παρουσία του στις εκδηλώσεις που έχουν δρομολογηθεί για το τέλος της χρονιάς ως πλαισίωση της συγκεκριμένης ομαδοσυνεργατικής δραστηριότητας.

- Εκτύπωση και διανομή εντύπου εντός και εκτός σχολικής κοινότητας. Συμμετοχή σε διαγωνισμό.

  • Ενδεικτικές δραστηριότητες του προγράμματος:
  • Ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο.
  • Ποιοτική έρευνα με συνεντεύξεις.
  • Συγγραφή άρθρων.
  • Καταγραφή δράσεων του σχολείου μας και συλλογή φωτογραφικού υλικού.
  • Ζωγραφική και σκίτσα.

 

Σύνδεση με διδακτικά αντικείμενα:

  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία
  • Πολιτική Παιδεία
  • Θετικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία)
  • Φυσική Αγωγή
  • Πληροφορική
  • Συνεργαζόμενοι φορείς:Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
  • Σύλλογος Διδασκόντων
  • 15μελές μαθητικό συμβούλιο Σχολείου
  • Δήμος Πεντέλης (Κ.Α.Π.Η.)
  • Σύμβουλοι ψυχικής υγείας – ψυχολόγοι
  • Διευθύντρια 5ου Γυμνάσιου Αμαρουσίου

       -        Εκπαιδευτική επίσκεψη στα γραφεία εφημερίδας

Πηγές /εκπαιδευτικό υλικό:

-Ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ανάλογα με τη θεματολογία.

- Σχολικές εφημερίδες στο school press

- Βραβευμένες μαθητικές εφημερίδες

-Λογοτεχνικά έργα

-Έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής)

-Κινηματογραφικές ταινίες

-Τα αντίστοιχα μαθήματα που προαναφέρθηκαν ανάλογα με τους θεματικούς άξονες.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές στο πεδίο της εφημερίδας μπορούν να ερευνήσουν, να μάθουν, να ασκήσουν την κριτική τους ικανότητα, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες. Οργανώνονται σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (αθλητισμός, υγεία, τέχνη) και ασκούνται σε ρόλο δημοσιογράφου, ρεπόρτερ, αρχισυντάκτη. -- Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας προσφέρεται η χαρά της προσωπικής δημιουργίας. -Οι Στόχοι της Βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να μετατραπούν σε βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης των μαθητών, οι οποίοι μέσω της ομαδοσυνεργατικής αυτής δραστηριότητας μπορούν μετατραπούν σε ώριμους, ενεργούς πολίτες με δράση και όραμα. -Μπορούν να μεταφέρουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους με ολόκληρη τη σχολική κοινότητα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και μοιραζόμενοι τις νέες παραστάσεις και πληροφορίες τους με τοπικούς και θεσμικούς φορείς ( Δήμος, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Σύλλογος Γονέων, γειτονικά σχολεία) και εν γένει την τοπική κοινωνία. -Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε εφαλτήριο μιας σειράς δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ( π. χ. έκθεση ζωγραφικής με ομόλογη με τους στόχους της εφημερίδας θεματική) με κοινωνικό- ενημερωτικό πρόσημο για τη διασπορά μιας νέας φιλοσοφίας ζωής σε όλη την κοινότητα. - Να γίνουν οι μαθητές πρεσβευτές μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης καθώς και πνεύματος συνεργασίας, ομαδικότητας, έκφρασης κλίσεων και ταλέντων, ανάληψης πρωτοβουλιών - Βασικός στόχος είναι να εμπεδώσουν οι μαθητές πως η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη εντοπίζεται στο σεβασμό του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια -Να μάθουν να λειτουργούν ως παγκόσμιοι πολίτες μιας παγκόσμιας κοινότητας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας