menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μελεκούνι: Το γλύκισμα των γάμων

Μελεκούνι: Το γλύκισμα των γάμων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Σορωνής Ρόδου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, 22 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Λειτούργησε για πρώτη φορά ως ελληνικό σχολείο το 1947, ενώ προϋπήρχε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Σήμερα λειτουγεί ως 7/θέσιο με Τμήμα Ένταξης και Ολοήμερο και έχει βραβευτεί για την εθελοντική προσφορά του σε προγράμματα της UNICEF.


Διευθυντής Σχολείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά ξεκίνησαν το project με καταιγισμό ιδεών, λέξεων που σκέφτονται όταν ακούν τη λέξη μελεκούνι και με παρακολούθηση βίντεο προκειμένου να αναγνωρίσουν το γλύκισμα της Ρόδου. Συνέχισαν την γνωριμία με τις μέλισσες μέσα απότα βιβλία: «Η μέλισσα, η φίλη των λουλουδιών» (Εκδόσεις: Πατάκη) και «Μέλι με μέλει» της Ζωής Θεοχάρη (Εκδόσεις: Λιβάνη). Τα παιδιά ξεφύλλισαν και τα λεξικά τους εντοπίζοντας παράγωγες και σύνθετες λέξεις των λέξεων μέλι και μέλισσα.

Μέσω του καταιγισμού των ιδεών διατύπωσαν λέξεις και εκφράσεις για τις εργασίες που μπορεί να κάνει ένας μελισσουργός. Στη συνέχεια δοκκίμασαν μέλι από κηρήθρα. Τα παιδιά στην εξέλιξη του  project είδαν εικόνες του σουσαμιού (φύλλα, άνθος, καρπός, σπόρος).

Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν αποσπάσματα από βίντεο με το έθιμο του γάμου και την προετοιμασία του μελεκουνιού. Πήραν συνέντευξη από τον κ. Σταύρο, ώστε να μάθουν μέσω της διαπροσωπικής επικοινωνίας τον τρόπο παρασκευής του μελεκουνιού. Στο τέλος της δράσης έφτιαξαν μελεκούνι με τον κύριο Σταύρο, γνωρίζοντας τα παραδοσιακά εργαλεία και τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του και συσκευασίας του. Τα παιδιά δοκίμασαν το μελεκούνι.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ανέπτυξιαν τη Συνεργασία, τη Δημιουργικότητα και την Επικοινωνία που απαιτείται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης. Πιο συγκεκριμένα:

Δεξιότητες Ζωής: Κοινωνικές δεξιότητες, Σεβασμός, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Ενσυναίσθηση, Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα

Ψηφιακές δεξιότητες: Πλοήγηση στο διαδίκτυο, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των ψηφιακών μέσων

Δεξιότητες του Νου: Οργανωσιακή σκέψη, Επίλυση προβλημάτων



Συνεργασίες

Προκειμένου να πραγματωθεί ο στόχος της δράσης αναπτύχθηκαν συνεργασίες με: μελισσουργό, ο οποίος μας πρόσφερε μέλι και κηρύθρα και με τον κ. Σταύρο Σταυριά, ο οποίος γνωρίζει την παρασκευή του μελεκουνιού και προσφέρθηκε να μιλήσει στα παιδιά και να τους δείξει τον τρόπο παρασκευής του. Επίσης συμμετείχαν και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι έφεραν τα υλικά και παρακολούθησαν μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου την κατασκευή του μελεκουνιού.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Χατζηνικόλα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Ρόδου. Αποτελεί από την αρχαιότητα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα που προσφέρονταν σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν η Ρόδος ήταν γλυκό, θα ήταν μελεκούνι. Ένα γλυκό που λατρεύουν με ευλάβεια σχεδόν θρησκευτική όλοι οι Ροδίτες, κάθε γενιάς, ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης. Κάθε γιορτή είναι ευκαιρία για μελεκούνι. Κάθε μικρή πείνα της καθημερινότητας είναι, και πάλι, ευκαιρία για ένα μελεκούνι.Το μελεκούνι έχει πολιτισμική αξία, γιατί «ταξιδεύει» στο χρόνο από τα αρχαία χρόνια και αντέχει να φτάσει στις μέρες μας διατηρώντας την ίδια γεύση. 

Τα παιδιά μέσα από τη δράση: "Γνωριμία με το μελεκούνι" έμαθαν την αξία που έχει για την τοπική κοινωνία το μελεκούνι και μετέφεραν τις γνώσεις τους στις οικογένειές τους, στους φίλους και γνωστούς τους. 

 


Στόχος δράσης

Οι μαθητές να γνωρίσουν και να συζητήσουν για το μελεκούνι, τα συστατικά του, να μάθουν τον τρόπο κατασκευής του και να κατανοήσουν την αξία του στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.

Χρόνος δράσης

Οκτώβρης-Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας