menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΦΩΣ- ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ

ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΦΩΣ- ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ


Διευθυντής Σχολείου

ΜΑΤΣΙΑ ΡΟΖΑΛΙΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η δράση «Μείνε στο φως, όχι στη σκιά» εμπνέεται από την αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα στο έργο του Πολιτεία και στοχεύει στην κατανόηση και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού μέσα από μια συμβολική προσέγγιση. Στην αλληγορία του Σπηλαίου, οι φυλακισμένοι βλέπουν μόνο σκιές στους τοίχους και τις θεωρούν ως τη μόνη πραγματικότητα που υπάρχει. Ομοίως, τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό συχνά παγιδεύονται στους φόβους τους και στις αρνητικές συμπεριφορές που δέχονται, αδυνατώντας να δουν πέρα από αυτές τις «σκιές».
Το Μαύρο Χαρτόνι: Οι Σκιές του Φόβου Στο πλαίσιο της δράσης, το μαύρο χαρτόνι αντιπροσωπεύει τις σκιές του σπηλαίου — τις παραμορφωμένες αντιλήψεις και τους φόβους που δημιουργεί ο εκφοβισμός. Οι μαθητές καλούνται να γράψουν εκεί τους φόβους τους και τις καταστάσεις που τους φαίνονται ανυπέρβλητες, όπως ακριβώς οι φυλακισμένοι στο σπήλαιο έδιναν ονόματα στις σκιές που έβλεπαν. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εκφράζουν τις αρνητικές εμπειρίες τους και τις φέρνουν στο φως της κοινής αναγνώρισης. Το μαύρο χαρτόνι λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης των δυσκολιών και των φόβων που τα εμποδίζουν να προχωρήσουν.
Το Λευκό Χαρτόνι: Το Φως της Αλήθειας και της Ελπίδας Αντίθετα, το λευκό χαρτόνι αντιπροσωπεύει το φως της αλήθειας και της πραγματικής ζωής έξω από το σπήλαιο. Εκεί, οι μαθητές γράφουν μηνύματα αλληλοβοήθειας και λύσεις για το πώς μπορεί κάποιος να σπάσει τα δεσμά του φόβου του και να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό. Όπως ο απελευθερωμένος φυλακισμένος που αντικρίζει τον ήλιο και κατανοεί την πραγματική φύση των πραγμάτων, έτσι και τα παιδιά, μέσα από τα μηνύματα στο λευκό χαρτόνι, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ελπίδας.Ο Φυλακισμένος και το Παιδί που Δέχεται Εκφοβισμό Στην αλληγορία του Πλάτωνα, ο φυλακισμένος που απελευθερώνεται συμβολίζει το ταξίδι προς τη γνώση και την αλήθεια. Αντίστοιχα, το παιδί που δέχεται εκφοβισμό είναι σαν τον φυλακισμένο που ζει μέσα στις σκιές των φόβων του και των άσχημων συμπεριφορών που δέχεται. Μέσα από τη δράση, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν αυτά τα «δεσμά» και να κάνουν το πρώτο βήμα προς το φως, δηλαδή προς την αλήθεια και την απελευθέρωση από τον φόβο.
Η Αφίσα της Ενότητας: Από τις Σκιές στο Φως Η δράση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία μιας αφίσας που θα συνδυάζει μηνύματα από τα μαύρα και τα λευκά χαρτόνια, δείχνοντας πως το ταξίδι από τις σκιές στο φως είναι δυνατό μόνο μέσω της αλληλεγγύης και της αποδοχής.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΩΝΣΤΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΡΩΞΑΝΘΗ, ΜΑΛΑΜΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΛΑΛΟΥΝΤΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΔΕΔΕ ΕΛΛΗ, ΚΩΝΣΤΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, ΚΟΥΡΤΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ,

Στόχος δράσης

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Να ενημερωθεί η σχολική κοινότητα, οι γονείς και οι μαθητές σχετικά με τις μορφές, τις συνέπειες και τις αιτίες του σχολικού εκφοβισμού. Προώθηση Ασφαλούς Περιβάλλοντος: Να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές, όπου η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή και η κακοποίηση απορρίπτεται. Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Να εκπαιδευτούν οι μαθητές και το προσωπικό σε δεξιότητες επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και επίλυσης συγκρούσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αναγνωρίσουν και να αντιδράσουν στον εκφοβισμό. Υποστήριξη Θυμάτων: Να δημιουργηθούν μηχανισμοί υποστήριξης για τα θύματα του εκφοβισμού, ώστε να αισθάνονται ασφαλή να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ζητήσουν βοήθεια. Δημιουργία Στρατηγικών Παρέμβασης: Να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στρατηγικές παρέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με γονείς και την τοπική κοινότητα. Αξιολόγηση και Παρακολούθηση: Να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται οι δράσεις και οι προγράμματα που υλοποιούνται, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι είναι αποτελεσματικά και να προσαρμόζονται όπου χρειάζεται. Καλλιέργεια Σχολικής Κουλτούρας: Να προωθηθεί μια σχολική κουλτούρα που ενθαρρύνει την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την υποστήριξη μεταξύ των μαθητών. Συνεργασία με Κοινωνικούς Φορείς: Να συνεργαστούν σχολεία, γονείς, κοινωνικές υπηρεσίες και οργανώσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Με την υλοποίηση αυτών των στόχων, η εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού συμβάλει στην εξάλειψη του φαινομένου και στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας