menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1/θ Νηπιαγωγείο Φουρφουρά

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μεγάπτερες φάλαινες: Οι ευγενικοί γίγαντες των θαλασσών

Μεγάπτερες φάλαινες: Οι ευγενικοί γίγαντες των θαλασσών
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το βιβλίο 'Ο Νόι και η φάλαινα, το χειμώνα" του Benjie Davies, στάθηκε αφορμή για να επικεντρωθεί η προσοχή των παιδιών στις φάλαινες που βοήθησαν τον ήρωα της ιστορίας, Νόι ! Όμορφα ερωτήματα προέκυψαν και μια συμπάθεια για τα υπέροχα αυτά πλάσματα.  Το ενδιαφέρον των παιδιών οδήγησε σε μια αναζήτηση πληροφοριών για την πραγματική ζωή των φαλαινών και συγκεκριμένα των μεγάπτερων, μια που όπως φάνηκε αυτό το είδος βρισκόταν στην ιστορία μας.  

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες, βρήκαν πληροφορίες για τη ζωή, την ανατομία, και κυρίως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φάλαινες.  Οι πληροφορίες βρέθηκαν μέσα από βίντεο του youtube, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, εικόνες.  Οι πληροφορίες που βρέθηκαν ήταν αρκετές για να καταλάβουν τα παιδιά, ότι οι μεγάπτερες φάλαινες, είναι ευγενικά πλάσματα και όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά περισσότερο αυτές κινδυνεύουν και μάλιστα από τον άνθρωπο!

Μάλιστα, η αναζήτηση των εχθρών της μεγάπτερης φάλαινας, πάντα κατέληγε στο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από κάποιο άλλο ζώο, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ο άνθρωπος απειλεί το συγκεκριμένο είδος! Για να επιβεβαιώσουμε αυτή μας την υπόθεση, στείλαμε e-mail, στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος" (σας επισυνάπτουμε την επικοινωνία μας..), όπου με μεγάλη μας λύπη επιβεβαιώθηκε ότι ο άνθρωπος κυνηγούσε τις μεγάπτερες φάλαινες, με αποτέλεσμα το είδος να κοντεύει να εξαφανιστεί! Ευτυχώς, που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μελετούν και νοιάζονται για τα ζώα της θάλασσας.

Μάλιστα, μάθαμε ότι στην Κρήτη, όπου και ζούμε υπάρχει ένα μοναδικό είδος φάλαινας, η φάλαινα "φυσητήρας", την οποία και προστατεύουν και μελετούν οι άνθρωποι της ομάδας 'Πέλαγος".  Μας υποσχέθηκαν και βόλτα με τη βάρκα τους, όταν έρθουν για μελέτη στην Κρήτη! Λέτε να είμαστε τόσο τυχεροί;


Αποτελέσματα / επίδραση

-Τα παιδιά κατέρριψαν τυχόν αντιλήψεις, ότι οι φάλαινες είναι επικίνδυνες.  Αντιθέτως κατάλαβαν ότι πρόκειται για πολύ ευγενικά πλάσματα.

-Κατάλαβαν τη σημασία του να σεβόμαστε κάθε ζώο του πλανήτη και ένιωσαν λύπη για τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι άνθρωποι παλιά.  Υποσχέθηκαν να βοηθήσουν όπως μπορούν τις φάλαινες, αλλά και όλα τα ζώα της θάλασσας, με το να προσέχουν και να διατηρούν καθαρή τη θάλασσα!

-Έμαθαν για τον κόσμο της φάλαινας...πόσο μεγάλη είναι, τί τρωει (πλαγκτόν, τί είναι;), το τραγούδι της που τόσο καλά μπορούσαν να μιμηθούν, το ότι χορέυει σαν 'μπαλαρίνα'.

-Έφτιαξαν παιχνίδια γνώσεων, παιχνίδια μνήμης, αλλά και ηλεκτρονικά παζλ, που περιείχαν πληροφορίες για τις φάλαινες, τα οποία έπαιρναν εκ περιτροπής σπίτι τους! Ήταν ένας εύκολος τρόπος να γίνει η διάχυση των γνώσεων τους, στις οικογένειές τους.Συνεργασίες

Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος"


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Νικολουδάκη , Νάκου Μαριάννα

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουμε τη ζωή των φαλαινών, των ευγενικών αυτών πλασμάτων!

Χρόνος δράσης

1 μήνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας