menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννινων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

με υπερηφάνεια...ο κήπος μας...

με υπερηφάνεια...ο κήπος μας...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, με εμφανή αποτελέσματα (πλημμύρες, τυφώνες, αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη) και με τους επιστήμονες να μιλούν για κλιματική κρίση, θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα. Με βασικό στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι:

  • "η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα",
  • "όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης" 
  • έχουμε ανάγκη από ένα νέο τρόπο ζωής μέσα από ένα ήθος σεβασμού της ζωής και του περιβάλλοντος
  • η δημιουργία εστιών πρασίνου σε όλο και περισσότερα σημεία και ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, μπορούν να ενισχύσουν τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο.

δημιουργήσαμε το δικό μας μικρό κήπο στο χώρο του σχολείου. 

Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν μετά από μια δύσκολη εποχή απομόνωσης και να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες. Γνώρισαν από κοντά την καλλιέργεια των φυτών, την περιποίησή τους και τη χαρά της δημιουργίας. Διαπίστωσαν ότι μπορούν και τα ίδια και οι οικογένειές τους  να φτιάξουν τον δικό τους κήπο με τη δική τους μικρή παραγωγή και γι' αυτό δεν χρειάζονται ούτε μεγάλο χώρο ούτε  πολλά έξοδα αλλά θέληση και μεράκι. Ακόμη συνειδητοποίησαν ότι ένας χώρος που τον θεωρούμε "άχρηστο" μπορεί να γίνει όμορφος και ωφέλιμος.

Στην πράξη: Με τη δραστηριότητα ασχολήθηκαν κυρίως μαθητές της Α΄ τάξης και πραγματοποιήθηκε την άνοιξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022. Αξιοποιήσαμε έναν χώρο ανάμεσα σε δύο κτίρια που μέχρι τότε δεν το χρησιμοποιούσαμε.  Ο χώρος δεν είχε άμεσο ηλιακό φως αλλά εκμεταλλευτήκαμε το διάχυτο φως φυτεύοντας κατάλληλα λουλούδια και κηπευτικά. Για γλάστρες χρησιμοποιήσαμε πλαστικά μπουκάλια νερού αφού οι μαθητές τα τρύπησαν για να ποτίζονται σωστά.   Στο τέλος της σχολικής χρονιάς ο κάθε μαθητής πήρε στο σπίτι του ένα "γλαστράκι" με την υπόσχεση να το περιποιηθεί.


Στόχος δράσης

Στόχοι της δράσης: ο σεβασμός σε κάθε μορφή ζωής, η διάθεση για δημιουργία και συνεργασία, η "σωστή εκμετάλλευση" χώρων με τη δημιουργία μικρών κήπων (εστίες ευνοϊκού μικροκλίματος, τροφής και ομορφιάς) δράσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας