menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Με τον υπολογιστή συντροφιά ,μαθαίνω πράγματα πολλά»

Με τον υπολογιστή  συντροφιά ,μαθαίνω  πράγματα  πολλά»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χίου είναι ένα σχολείο καινοτομίας, ομαδικότητας, συνεργασίας, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και χαράς,


Διευθυντής Σχολείου

ΚΑΛΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

H  διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης είναι η βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.  Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία και να έχουν αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να έχουν μια ισότιμη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

    Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν έναν τοµέα στον οποίο δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη  σηµασία, ανά την υφήλιο, ιδίως στον τοµέα της εκπαίδευσης.

                 Οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση είναι πολλές κι αυτό διότι μεταφορτώνει την παιδαγωγική διαδικασία και µπορεί να οδηγήσει σε µια βελτιωμένη και πιο συναρπαστική εμπειρία μάθησης.     

       Εκτός, όµως, από τον επαναπροσδιορισµό της πρόσβασης στη γνώση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασµό, η διείσδυση των ΤΠΕ σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και στις δεξιότητες που απαιτούνται πλέον για να γίνει κάποιος ενεργό µέλος της κοινωνίας. Έτσι, η ικανότητα των μαθητών να τις χρησιµοποιούν έγινε πλέον ένα νέο προαπαιτούμενο για τα εκπαιδευτικά συστήµατα που επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα

 Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική την εξοικείωση των παιδιών από την ηλικία του νηπιαγωγείου, με την σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων, πραγματοποιήσαμε  στο πλαίσιο του 4ου στόχου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με τον υπολογιστούλη συντροφιά μαθαίνω πράγματα πολλά».

Μέσα λοιπόν από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε παιδιά και γονείς σχετικά με την σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων, η οποία πραγματικά είναι μια δεξιότητα που έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά , αλλά δεν παύει να εγκυμονεί  και κινδύνους.

Πιστεύουμε πως στο βαθμό που μπορεί να φτάσει αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών της δικής μας ηλικιακής ομάδας και με τη συνετή εποπτεία χρήσης από την ομάδα των γονιών, τα παιδιά πήραν εφόδια ώστε να απολαμβάνουν την εξερεύνηση  τον υπέροχο ψηφιακό κόσμο και τις δυνατότητές του, με ασφάλεια και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

 

ΠΟΡΕΙΑ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Τα παιδιά επιστρέφουν στο νηπιαγωγείο με την νέα χρονιά και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα από την εμπειρία τους με την τηλεκπαίδευση και την πλατφόρμα webex. Συγκρίνουν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο υπολογιστής. Λένε τι τους άρεσε στην ψηφιακή τάξη και τι δεν τους άρεσε. Συγκρίνουν την ψηφιακή και τη δια ζωσης επικοινωνία. Αναφέρουν τα προβλήματα που ειχαν, αν είχαν, στην ψηφιακή τάξη. Τέλος σκέφτονται και προτείνουν πως θα ήταν ο υπολογιστής αν είχε ζωή                

  • Τα παιδιά περπατούν σαν το ρομπότ και επιλέγουν πως θα μιλάει μέσα απο έναν μεγάλο αριθμό ήχων (freesound.org).
  • Ζωγραφίζουν πως έχουν στο μυαλό τους την ψηφιακή τους τάξη
  • Ζωγραφίζουν το ρομπότ – υπολογιστή (Μάλιστα έρχονται στη τάξη και μικρά ρομποτάκια)

Αποφασίζουν να γνωρίσουν καλύτερα τον υπολογιστή και τι μπορούν να κάνουν μαζί του

  • Οργάνωση χώρου.
  • Ενημέρωση γονέων για το πρόγραμμα

 

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

  • Τα παιδιά μαθαίνουν τα μέρη του υπολογιστή παρατηρώντας και ονομάζοντας τον υπολογιστή του σχολείου και τις περιφερειακές συσκευές του. Μαθαίνουν την χρήση τους, την χρησιμότητα τους και ότι όλες μαζί με τον υπολογιστή αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

 

 

  • Μαθαίνουν την ανάλογη ορολογία ( εκκίνηση, έναρξη προγράμματος, αρχείο, άνοιγμα, κλείσιμο, αποθήκευση, εκτύπωση, διαγραφή)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΗΤΕΣ-ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Τα παιδιά δημιουργούν την  ιστορία <Η ΞΕΜΥΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ>(  η οποία γίνεται  και ο οδηγός για την εξέλιξη του προγράμματος.  Τα παιδιά με την διήγηση της  και μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων σχετικών με την ιστορία  μαθαίνουν   για τους φυλλομετρητές τις μηχανές αναζήτησης, τις διάφορες εφαρμογές του του υπολογιστή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

  • Τα παιδιά μαθαίνουν για τα δίκτυα, τους ιούς, και το φράκτη προστασίας -τα αντιικά προγράμματα
  • Τα παιδιά μαθαίνουν τη σωστή  χρήση των ψηφιακών συσκευών.
  • Επιλύουν προβλήματα
  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

  • Μαθαίνουν για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την χρήση του.

 

  • Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο:

-Κωδικός  πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

- προσωπικά δεδομένα και τη προστασία τους

- υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο

               

  • Γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή μέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων (28 Ιανουαρίου)

 

  • Και την παγκόσμια ημέρα προσωπικών δεδομένων

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Η υποενότητα αυτή έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστικού συστήματος λογισμικών, ψηφιακών συσκευών και προγραμματισμένων παιχνιδιών. Να αντιληφθούν όπως τα προγραμματισμένα παιχνίδια ότι όλες οι συσκευές ΤΠΕ (και μια από αυτές τα προγραμματισμένα παιχνίδια) έχουν βασικές λειτουργίες και ανταποκρίνονται σε εντολές. Τα παιδιά με τα προγραμματισμένα παιχνίδια θα αναπτύξουν την ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων, θα επιλύσουν προβλήματα και θα μοντελοποιήσουν τη γνώση. Οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο μέσα από το παιχνίδι.

Γιατί τα παιδιά να μάθουν κωδικοποίηση;

 Γιατί η εκμάθηση συγγραφής κώδικα θα τα βοηθήσει να καταννοήσουν το κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες και να καινοτομήσουν

 

 

 

  • Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια προσανατολισμού στο χώρο. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και τις θέσεις στο χώρο

 

  • Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κώδικα στις ελεύθερες δραστηριότητες με το παιδαγωγικό υλικό του νηπιαγωγείου

 

  • Κώδικας και μέσω του συμβολικού παιχνιδιού
  • Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον οπτικό προγραμματισμό που χρησιμοποιεί το Pixel Art, και το  Free Maze Games for Kids * Ladybug Maze

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑΣ BEEBOT ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Τα παιδιά  σε όλο το σχέδιο δράσης δημιουργούν ψηφιακά παιχνίδια, ηχογραφούν, φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν, και φτιάχνουν ψηφιακό παραμύθι,  αφίσα , βίντεο

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Αποτελέσματα / επίδραση

Το σχέδιο εργασίας με τίτλο:  «Με τον υπολογιστή  συντροφιά ,μαθαίνω  πράγματα  πολλά» ολοκληρώθηκε  με επιτυχία στο νηπιαγωγείο μας.

Οι μαθητές απόκτησαν σημαντικές γνώσεις  σχετικά με  τον ηλεκτρονικό υπολογιστή , την ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την  δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, την  επίλυση   προβλημάτων ,την οργάνωση και τον προγραμματισμό.

Η προσέγγιση του προγράμματος έγινε μέσα από βιωματικές  ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες  με παιγνιώδη και ευχάριστα χαρακτηριστικά .  Τα παιδιά κατάφεραν με την ενεργητική συμμετοχή τους να  πειραματιστούν και να εκφραστούν δημιουργικά. Κατανόησαν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης.  Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο μέσα από ένα διαδραστικό και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης και πληροφορίας.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Ο ενθουσιασμός τους  από την επίσκεψη της μελισσούλας beebot στο νηπιαγωγείο ήταν πολύ μεγάλος.

Σε όλη την πορεία του προγράμματος παρήχθησαν ψηφιακά παιχνίδια ,εικαστικές δημιουργίες,  ψηφιακές ταυτότητες , κατασκευές ,μακέτα, αφίσες, βιβλία,   αυτοσχέδια  επιτραπέζια παιχνίδια.

 Οι γονείς συνεργάστηκαν μαζί μας και, ήταν πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν.  Γνώρισαν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο και οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας που μπορούν να γίνουν μέσω αυτού .  Κατανόησαν , προστάτεψαν και οριοθέτησαν  τα παιδιά τους στην σχέση τους με το ίντερνετ και τα πολυμέσα.

Έδειξαν περισσότερη προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο.

Συνεργαστήκαμε επίσης με την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κα Μοσχοβάκη Ελένη(  πιστοποιημένη επιμορφώτρια σε θέματα διαδικτύου) .Μίλησε στους γονείς στα πλαίσια διαδικτυακής συνάντησης με θέμα: « Ασφαλή χρήση του διαδικτύου από γονείς και παιδιά»,  την ημέρα ασφαλούς πλοήγησης  στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι γονείς των μαθητών μας συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και αυτό  δείχνει την ευαισθητοποίηση τους πάνω σε αυτό το θέμα .

Ερχόμενος τεχνικός υπολογιστών στο νηπιαγωγείο μας για να επισκευάσει  έναν εκτυπωτή τον παρακαλέσαμε και μίλησε στα παιδιά για τη δουλειά του , τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς επίσης και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους

Η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών   ήταν μεγάλος   όταν   επικοινώνησαν μέσω messenger με τα νήπια  του 10ου νηπιαγωγείου. Τους συστήθηκαν και στη συνέχεια τα παιδιά του άλλου νηπιαγωγείου τους είπαν ότι έφτιαξαν ζεστή σοκολάτα και τους προτείνουν να την φτιάξουν και αυτά.

Ολοκληρώνοντας  το πρόγραμμα  είδαμε τους μαθητές μας να βελτιώνουν τις  συνήθειες τους όσο αφορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο και να αναπτύσσουν  κριτικό τρόπο σκέψης απέναντι στον τρόπο, το χρόνο χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και στην ασφάλεια στο διαδίκτυο. Πολλοί γονείς μάλιστα μας είπαν ότι τα παιδιά για κάθε τι που κάνουν στον υπολογιστή τους ρωτάνε συνέχεια αν είναι ασφαλές και μάλιστα τους προτρέπουν να μην κάθονται πολλή ώρα στον υπολογιστή γιατί βλάπτουν την υγεία τους.

Είδαμε τους μαθητές μας να εμπλουτίζουν το λεξιλογίου τους με επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιούν και μετά το πέρας του προγράμματος.

Είδαμε τους μαθητές μας να ολοκληρώνουν με χαρά το πρόγραμμα γιατί συνεργάστηκαν δημιούργησαν, αντάλλαξαν ρόλους, έµαθαν και μοιράστηκαν µε άλλους τις εµπειρίες τους



Συνεργασίες

Συνεργασία με τεχνικό υπολογιστών.

  • Με την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Μοσχοβάκη Ελένη( η οποία είναι

πιστοποιημένη επιμορφώτρια σε θέματα διαδικτύου) που μίλησε στους γονείς στα πλαίσια διαδικτυακής συνάντησης με θέμα: <την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από γονείς και παιδιά>,  την ημέρα ασφαλούς πλοήγησης  στο διαδίκτυο.

Εξαιτίας της πανδημίας δεν κατορθώσαμε να κάνουμε  όλες τις επισκέψεις που είχαμε προγραμματίσει.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΑΛΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΟΡΙΩΤΗ ΠΟΠΗ, ΚΑΤΟΛΕΩΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Στόχος δράσης

• Να αντιληφθούν τα παιδιά σε τι χρησιμεύει η τεχνολογία και ποιες ανάγκες εξυπηρετεί. • Να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες αξιοποίησης των τεχνολογιών στα πλαίσια της προώθησης του τεχνολογικού εγγραμματισμού (οι τεχνολογίες ως εργαλεία για τις διερευνήσεις, παραγωγές και αναζητήσεις τους κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων στην τάξη). • Να επιλύουν πραγματικά προβλήματα σε ένα πλαίσιο που έχει νόημα για τα ίδια τα παιδιά. • Να αναπτύξουν αυτονομία, λεπτή κινητικότητα, να ενισχυθεί η παρατηρητικότητα τους και γενικά να αναπτυχθούν γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, που συνδέονται με όλες τις γνωστικές περιοχές, να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν, να αναγνωρίζουν τις ΤΠΕ ως μέσα για ψυχαγωγία, εργασία, • Να εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δεξιότητες, σε εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας και σε ποικίλες εφαρμογές. • Να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις ΤΠΕ. • Να αναπτύσσουν την ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων, να μοντελοποιούν την γνώση με προγραμματιζόμενα παιχνίδια και με λογισμικά ανοικτού τύπου. • Να αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων. • Να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν στην έρευνα, την κριτική και δημιουργική σκέψη μέσω της χρήσης των ΤΠΕ και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία. • Να καλλιεργηθούν τα διαφορετικά στυλ μάθησης και οι πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος- Φεβρουάριος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας