menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Με συντροφιά την ίδια μουσική, σε διαφορετικούς δρόμους, για τον ίδιο στόχο

Με συντροφιά την ίδια μουσική, σε διαφορετικούς δρόμους, για τον ίδιο στόχο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, με  αφορμή τον διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών "Διαστημικές εικόνες και καλλιτεχνική έκφραση" και με έντονη την ανάγκη των μαθητών/ριών για έκφραση και συνεργασία εν μέσω πανδημίας. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η μουσική σύνθεση “Μυθωδία” του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία αποτέλεσε και την έμπνευση για την καλλιτεχνική ενασχόλησή τους. Οι μαθητές/ήτριες έδειξαν ενδιαφέρον και δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες προσέγγισε με διαφορετικό τρόπο το ίδιο θέμα. Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις σκέψεις των παιδιών, κοινός παρονομαστής και στις τρεις ομάδες ήταν η ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν τις απλές καθημερινές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον, όπως την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά και η κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με το Διάστημα, γεγονός  που μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα της ζωής όλων των έμβιων όντων.  

Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με κρίσιμα και σύγχρονα προβλήματα του πλανήτη μας, όπως τον υπερπληθυσμό, την κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταστροφή του φυσικού πλούτου. Έτσι, δημιούργησε ένα βίντεο-ποίημα με τίτλο «Περιπέτεια στη Σφαίρα του Αγνώστου», στο οποίο  περιέγραψε μια φανταστική  περιπέτεια στο διάστημα, με σκοπό την εύρεση ενός νέου, βιώσιμου πλανήτη. Με συντροφιά τη μουσική αφηγήθηκε ένα συναρπαστικό ταξίδι της φαντασίας στο διάστημα, ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες ζωής σε έναν άλλον πλανήτη, αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες ακατάλληλες για τη ζωή και συνειδητοποιώντας ότι, αν θέλουμε να συνεχιστεί η ζωή, δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Η ομάδα με τη συγκεκριμένη εργασία απέσπασε «τιμητικό έπαινο» στον διαγωνισμό.

Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με την προσέγγιση χαρακτηριστικών του Γαλαξία μας και τις προσπάθειες του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος.  Έχοντας θετική και αισιόδοξη αίσθηση ότι στο σύμπαν δεν επικρατεί το κενό και ο φόβος, ότι δεν είναι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τον άνθρωπο, αλλά ένας χώρος με νόμους, δημιουργία και ομορφιά και ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης για την επιβίωση του πλανήτη μας, δημιούργησαν μία κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά και με τίτλο «Κρόνος FM». Κατασκεύασαν μια χάρτινη αναπαράσταση του πλανήτη Κρόνου με μουσικές νότες να κρέμονται από τους δακτύλιούς του. Το κύριο μέρος της κατασκευής ήταν ένα πολυγωνικό origami, που παριστάνει τον πλανήτη, καθώς και ένας δακτύλιος επίσης φτιαγμένος από origami, ενώ οι νότες που κρέμονται από αυτόν, ήταν φτιαγμένες από πηλό. Η μακέτα χρωματίστηκε με τα ανάλογα υποβλητικά χρώματα και εμπλουτίστηκε με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, που θύμιζε έναστρη νύχτα.

Οι μαθητές/ήτριες της τρίτης ομάδας γοητευμένοι από τις προσπάθειες των επιστημόνων να γνωρίσουν το Διάστημα, να κατανοήσουν την αρχή του και να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια του, μελέτησαν μέσα από τους ήχους του διαστήματος, τις μαύρες τρύπες. Ένα θέμα που βρίσκεται, ακόμη και σήμερα, στα σύνορα της επιστημονικής γνώσης. Ερευνώντας, οι μαθητές μελέτησαν  σχετικά άρθρα και βίντεο με τα περισσότερα από αυτά να απευθύνονται κυρίως σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, να είναι γραμμένα στα αγγλικά και να χρησιμοποιούν εξεζητημένο λεξιλόγιο και περίπλοκους επιστημονικούς όρους. Τότε  γεννήθηκε η ιδέα να εξηγήσουν τη "ζωή" και τη λειτουργία μιας μαύρης τρύπας, έτσι ώστε να τα κατανοήσουν τα ίδια ή και ίσως τα μικρότερα παιδιά. Έτσι, στο ποιητικό κείμενό τους «Ρίχνοντας Φως στις…Μαύρες Τρύπες!», αποτυπώνουν ένα παραμύθι με έμμετρο λόγο, ευφάνταστους στίχους και δημιουργικό χιούμορ, στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσω της τελικής δραματοποίησής του.

Οι μαθητές/ήτριες συνδύασαν τις επιστημονικές και οικολογικές γνώσεις τους με την καλλιτεχνική δημιουργικότητά τους και απόλαυσαν τη «διαστημική» διαδρομή, ως επιστέγασμα της ενεργοποίησης όλων μας για ένα βιώσιμο πλανήτη εδώ και τώρα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζήκου Ελένη, Παντούλα Χριστίνα


Στόχος δράσης

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/ήτριες εργάστηκαν για τους στόχους 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 13: Δράση για το Κλίμα και 4: Ποιοτική Εκπαίδευση. Η διαθεματική συνεργασία Φυσικής και Λογοτεχνίας, καθώς και η μελέτη των παραπάνω στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσε τη βάση για την υλοποίηση των εργασιών. Παράλληλα, κοινός πυρήνας και των τριών εργασιών ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών και η προσπάθεια δημιουργίας μελλοντικών ενεργών πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι μαθητές/ήτριες παρουσίασαν τη δουλειά τους στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου και του Ομίλου Φυσικής, ειδικότερα, προκειμένου να γίνει διάχυση των ιδεών τους. Στη συνέχεια, δέχτηκαν ερωτήσεις τόσο για τις εργασίες τους όσο και ευρύτερα για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και συζήτησαν γόνιμα με έκδηλο ενδιαφέρον για την ποιότητα της ζωής μας στο παρόν και το μέλλον.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας