menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Μαθητικός διαγωνισμός κατασκευής πρωτότυπης γλάστρας με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Μαθητικός διαγωνισμός κατασκευής πρωτότυπης γλάστρας με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου είναι ένα περιφερειακό σχολείο του δήμου Ιωαννιτών και απέχει 4 Km από το κέντρο της πόλης. Έχει 190 μαθητές και λειτουργεί ως 12/θέσιο, ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα σχολείο με πολλές διακρίσεις και έντονη εξωστρέφεια, ενώ βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές του υποδομές είναι πολύ περιορισμένες όπως και οι βοηθητικές αίθουσες και ο αύλειος χώρος του. Παρόλα αυτά στο σχολείο μας υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, προγράμματα eTwinning εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε πολλές διασχολικές συνεργασίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών, το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος γονέων του σχολείου καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχούς εξωστρέφειας και ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία ενώ στους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής διαδικασίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, συνεχίζουμε με συνέπεια τις δράσεις μας και υλοποιούμε το όραμά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ευχάριστο, βιωματικό, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας παρέχοντάς τους αυξημένου επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αρετές που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το σχολείο μας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κουλτούρα διασχολικών συνεργειών όχι μόνο με σχολεία της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και με σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό των συνεργασιών έχει εκπονήσει, συντονίσει και υλοποιήσει διασχολικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και ανάδειξης της περιοχής [https://diasxoliko.wordpress.com/] συνεργαζόμενο με 10(!) σχολεία της δυτικής περιοχής των Ιωαννίνων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο) καθώς και με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. [http://www.uoi.gr/vravefsi_ekpaideftikou_programmatos/]


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Κωλέτση

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στην προσπάθειά μας να μεταφέρουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας το μήνυμα της μείωσης των απορριμμάτων και της επανάχρησης των υλικών διοργανώσαμε μαθητικό διαγωνισμό κατασκευής πρωτότυπης γλάστρας με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ πέραν του αναμενόμενου και οι δημιουργίες τους η μία καλύτυερη από την άλλη. Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη και έτσι αποφασίσαμε να ψηφίσουν τα ίδια τα παιδιά τα οποία με μυστική ψηφοφορία επέλεξαν τις πέντε καλύτερες και πρωτότυπες κατασκευές. Φυσικά, σε όλα τα παιδιά επιδόθηκε αναμνηστικός έπαινος για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, ενώ πολλές από τις κατασκευές έμειναν στο σχολείο για να στολίσουν την είσοδο και τους διαδρόμους.

Πολύ συγκινητική ήταν και η βοήθεια από τους γονείς οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη κι ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη δράση.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδιώκουμε: • Να δημιουργήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά • Να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά, είτε ατομικά είτε συνεργατικά • Να αναγνωρίσουν τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών• Να εμβαθύνουν στη φιλοσοφία των Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste). Μια φιλοσοφία που πρεσβεύει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και προωθεί ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης (Κυκλική Οικονομία), σύμφωνα και με τον 12ο στόχο των 17ΠΣΒΑ. Ένα αειφόρο μοντέλο που μιμείται τη φύση, προσπαθώντας, όπως αυτή, να μην έχει περιττά και άχρηστα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας