menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μαθητική επιχειρηματικότητα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου και της κοινότητας

Μαθητική επιχειρηματικότητα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου και της κοινότητας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου

Το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου είναι το νεότερο Γυμνάσιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη 98 και έχει από την αρχή παρουσιάσει πλούσια περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, σε πλήρη συστράτευση με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ agenda 2030.


Διευθυντής Σχολείου

Σκρουμά Βάια

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Πράσινη μαθητική επιχειρηματικότητα με την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού του WWF "Μαθητές σε δράση για το κλίμα" και χρήση της μεθόδου design thinking, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας της Β´ Γυμνασίου.

Οι 24 μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες-επιχειρήσεις μελέτησαν τους παράγοντες που επηρεάζουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου σε 4 θεματικές ενότητες (Φαγητό, Σκουπίδια, Ενεργεια, Πρώτες ύλες) και δημιούργησαν προϊόντα που μειώνουν το πρόβλημα.

Αναλυτικότερα:

Η REUSeat θα κατασκευάσει Χάρτινο Ισοθερμικό Επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος φαγητού, το REUSeatBOX. Στόχος της REUSeat είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή ενός σκεύους διατήρησης φαγητού παραγόμενο αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Συγκεκριμένα το δοχείο της REUSeat είναι κατασκευασμένο από χαρτί και θερμονωτικό υλικό. Το χαρτί είναι υλικό που ανακυκλώνεται εύκολα και με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα είναι αρκετά ελαφρύ και προσφέρει ικανοποιητική μόνωση όσον αφορά στη θερμοκρασία. Το θερμομονωτικό ύφασμα ή/και το αλουμινόχαρτο, που περιέχει στον πάτο και στο επάνω εσωτερικό μέρος του, προσφέρουν περισσότερη μόνωση για τη διατήρηση της αρχικής θερμοκρασίας. Στο καπάκι του δοχείου υπάρχει εξωτερική θήκη για λαδόκολλες, οι οποίες στρώνονται στο εσωτερικό του δοχείου ώστε αυτό να μην λερώνεται. Μετά τη χρήση η λαδόκολλα θα απορρίπτεται στον κάδο απορριμμάτων χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς βιοσπάται, ενώ το δοχείο θα συνεχίσει να επαναχρησιμοποιείται. Στην περίπτωση που με το πέρασμα του χρόνου φθαρεί μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα και φιλικά προς το περιβάλλον. Κατά αυτόν τον τρόπο θα περιορισθεί αν όχι εξαλειφθεί η σπατάλη φαγητού, αλλά και η χρήση πλαστικού για τη διατήρηση του φαγητού από τους μαθητές. Το δοχείο είναι δυνατό να διακοσμηθεί και να γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό προς τα παιδιά του σχολείου και μπορεί να εξελιχθεί σε μοντέρνο αξεσουάρ της σχολικής τσάντας. Επιπλέον, στόχος της REUSeat είναι το χάρτινο σκεύος της να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας, αλλά και από άλλα σχολεία και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στη γενικότερη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος από τη σπατάλη φαγητού και τη χρήση πλαστικών.

Αποστολή της επιχείρησης είναι η χρήση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον που διασφαλίζουν την αειφορία του και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος που δημιουργούν τα εργοστάσια παραγωγής πλαστικών και η ίδια η ανακύκλωση του πλαστικού. Στα σχέδια της επιχείρησης είναι να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ανακυκλωμένο χαρτί, ώστε το όφελος για το περιβάλλον να είναι διπλό.

Η επιχείρηση SRT θα προσφέρει το προϊόν s-recycle bottle.  Αυτό το μπουκάλι θα το φτιάχνουμε λιώνοντας το πλαστικό από ήδη χρησιμοποιημένα μπουκάλια σε τοστιέρα και έπειτα θα του δίνουμε σχήμα μπουκαλιού. Έτσι, αφού κρυώσει το πλαστικό θα έχουμε ολοκαίνουρια μπουκάλια από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Οι στόχοι μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της προστασίας του πλανήτη. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν προϊόντα όπως το μπουκάλι μας και να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν κι αυτοί στην αποστολή μας, η οποία είναι να δείξουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε πόρους και αγαθά κερδίζοντας το μέγιστο κέρδος από αυτά, ενώ ταυτόχρονα ωφελούμε και το περιβάλλον.

Η E.P.C (Energy Protection Company) ασχολείται με την θεματική της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Στα σχολεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε ότι πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν χαλάσει ή έχουν αχρηστευτεί από την αμέλεια των μαθητών πετιούνται ή αποθηκεύονται χωρίς κάποιος να θελήσει να ασχοληθεί μαζί τους. Για αυτόν τον λόγο, εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης αυτών των παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Δηλαδή παίρνουμε ένα παλιό πληκτρολόγιο και το επισκευάζουμε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ως πληκτρολόγιο ή δημιουργούμε κάτι νέο που μπορεί να χρησιμεύει στην καθημερινότητα μας όπως για παράδειγμα, τα πλήκτρα μπορούν, αν τα κολλήσουμε μεταξύ τους, να χρησιμοποιηθούν ως σουβέρ για ποτήρια αλλά και η βάσεις των πληκτρολογίων ως βάση για γλάστρες για την κάθε αίθουσα του σχολείου μας.

Στόχοι της υπηρεσίας μας είναι να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου μας και να μην αχρηστευτούν άλλες ηλεκτρικές συσκευές, που μας είναι συνήθως χρήσιμες. Επίσης θέλουμε να αποτρέψουμε τα παιδία σχολείο μας από το να σπαταλάνε ενέργεια, όπως αφήνοντας τα φώτα ανοιχτά στις αίθουσες αλλά και από το να χαλάνε τις ηλκτρικές συσκευές στο σχολείο μας. Αποστολή της εταιρείας μας είναι να μειώσουμε την χρήση της ενέργειας τόσο στο σχολειό μας όσο και εκτός αυτού αλλά και να βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας να συμμετέχουν στο έργο μας για ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον.

SCHOOL SAVERS: Αυτή τη στιγμή για την προστασία των βιβλίων από τη φθορά της καθημερινής χρήσης χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των μαθητών/τριων πλαστικές θήκες ή πλαστικά αυτοκόλλητα καλύμματα. Οι συγκεκριμένες θήκες και τα συγκεκριμένα καλύμματα παράγονται σε εργοστάσια και χρησιμοποιείται πετρέλαιο για την παραγωγή τους και ενέργεια για τη λειτουργία των εργοστασίων. Επίσης, η λειτουργία των εργοστασίων παράγει λύματα που μολύνουν το έδαφος και τους υδροφόρους πόρους και ατμοσφαιρικούς ρύπους που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το πλαστικό αποτελεί υλικό που δεν ανακυκλώνεται στο περιβάλλον εύκολα και γενικότερα επιβαρύνει τον πλανήτη.

Υφασμάτινη θήκη βιβλίων: Σκοπός της School Savers είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή προστατευτικών καλυμμάτων για τα βιβλία αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η υφασμάτινη θήκη βιβλίων της SchoolSavers είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από ύφασμα και μάλιστα από ανακυκλωμένο ύφασμα, προκειμένου να περιοριστεί το ανθρακικό αποτύπωμα ακόμη περισσότερο και να αξιοποιηθούν υλικά (παλιά υφάσματα και ρούχα) που σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα θα κατέληγαν ως απορρίμματα σε χωματερές. Η θήκη αυτή κατασκευάζεται από όμορφα υφάσματα, σε διάφορα χρώματα και κυκλοφορεί σε διάφορα μοντέλα: απλή υφασμάτινη θήκη βιβλίων, θήκη με εξωτερικό τσεπάκι για αποθήκευση (π.χ. σημειώσεων, κινητού, κ.λπ.), θήκη-τσαντάκι με κορδόνι ώστε να μπορεί κάποιος να κρατά το βιβλίο εύκολα και τέλος θήκη με μηχανισμό φωτισμού, ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ώστε να διευκολύνεται η μελέτη στο σκοτάδι χωρίς να χρειάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η θήκη έχει μοντέρνο στυλ, ώστε να είναι ελκυστική και να υιοθετηθεί από το σύνολο των μαθητών/τριων του σχολείου μας. Απώτερος στόχος να γίνει«μόδα» και να υιοθετηθεί και από άλλα σχολεία, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στη συνολική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στην προστασία του πλανήτη. Επιπλέον ηθήκη είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υφάσματα,ώστε να μειωθεί και άλλο το ανθρακικό αποτύπωμα και μπορείνα επαναχρησιμοποιηθεί άπειρες φορές, καθώς το ύφασμα είναι πιο ελαστικό και ανθεκτικό από το πλαστικό και δεν «σπάει», ενώ αν λερωθεί πλένεται και επαναχρησιμοποιείται εύκολα. Τέλος, όταν η θήκη φθαρεί και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, το ύφασμά της μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες χρήσεις και άλλωστε το ύφασμα σαν υλικό διασπάται στο περιβάλλον πολύ πιο εύκολα από το πλαστικό.

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου μας:Η δημιουργία και παραγωγή υφασμάτινων θηκών για τα βιβλία θα συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων προστασίας των βιβλίων (που μολύνουν το περιβάλλον και απαιτούν ενέργεια κατά την παραγωγή τους) και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει ανακυκλωμένα υλικά (στη συγκεκριμένη περίπτωση υφάσματα) που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν ως σκουπίδια σε χωματερές. Το ύφασμα ως υλικό είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το πλαστικό και διασπάται πολύ πιο εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί διπλά το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου μας.

Περισσότερα στην ηλεκτρονική τάξη του μαθήματος-προγράμματος: https://eclass.sch.gr/modules/announcements/?course=0501835369

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Υπήρξε διάχυση σε όλη τη σχολική κοινότητα. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έφεραν εις πέρας τα απαιτούμενα καταλήγοντας σε πρόταση προϊόντος. Δυο από τις ομάδες συμμετείχαν και σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό στην αειφορία. Η ομάδα REUSeat έλαβε το βραβείο επιχειρηματικότητας από το WWF για το προϊόν της REUSeat Box. 
Ολη η σχολική κοινότητα ευαισθητοποιήθηκε πάνω στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος με υπεύθυνη και βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, καθώς συμμετείχε στην επιλογή της πιο αποτελεσματικής ιδέας-προϊόντος με ερωτηματολόγιο https://forms.gle/eQEBFBvJ7o5bkh5U6



Συνεργασίες

  • Παιδαγωγική ομάδα του WWF που λειτούργησε καθοδηγητικά καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και οργάνωσε εργαστήριο για την κατασκευή του πρωτότυπου 

 

  • Σχολική Κοινοτητα
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 

Για τη δοκιμή και αξιολόγηση των πρωτότυπων οι ομάδες συνεργάστηκαν με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας αλλά και τους γονείς :

https://forms.gle/eQEBFBvJ7o5bkh5U6


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Χριστοπούλου

Στόχος δράσης

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου και της κοινότητας, από την ιδέα στην πράξη: Να κατανοήσουν την έννοια του ανθρακικού αποτυπώματος. Να εντοπίζουν παράγοντες που επηρεάζουν το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου και της κοινότητας. Να διατυπώνουν το πρόβλημα που επιβαρύνει το ανθρακικό αποτύπωμα του σχολείου. Να εντοπίζουν και να σχεδιάζουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα. Να κατασκευάζουν προϊόντα/υπηρεσίες που αποτελούν λύσεις. Να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των κατασκευών τους. Να αναγνωρίζουν και να καθορίζουν τους παράγοντες βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Να δρουν συνεργατικά και με στοχοπροσήλωση. Να λαμβάνουν αποφάσεις. Να διαχειρίζονται χρονικούς και ποσοτικούς στόχους. Να λειτουργούν σαν ενεργοί πολίτες.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022-Απρίλιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 6

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας