«Μάθε από τη φύση, σώσε τη ζωή»

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης είναι ένα 12/θέσιο δημοτικό που ανήκει στην Ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ένα σχολείο με εξωστρέφεια που προάγει τη δημιουργική σκέψη, την αυτονομία, την κοινωνική ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη. Το μήνυμά μας: Αν όλα τα παιδιά της γης πουν: 《Όχι Εγώ, μόνο ΕΜΕΙΣ! Όλοι ίσοι μα … τόσο διαφορετικοί!》
Νεκταρία Μαρουλάκου
Επικοινωνία με σχολείοΤο ποίημα «Μάθε από τη φύση, σώσε τη ζωή» είναι μια μαθητική δημιουργία που εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση «Η πόλη μας αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή» στο πλαίσιο του βιώσιμου στόχου 13 (Δράση για το κλίμα). Μέσα από στίχους γεμάτους εικόνες και συναίσθημα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει τους αναγνώστες να αντλήσουν σοφία από τη φύση και να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι μαθητές μέσω του έργου θέλησαν να αναδείξουν τη σημασία της φύσης ,ως δασκάλου και οδηγού για την αειφορία, προβάλλοντας τις ανησυχίες τους για τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση του φαινομένου των φυσικών καταστροφών, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Παράλληλα, επιδίωξαν να εμπνεύσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για έναν βιώσιμο πλανήτη, μεταδίδοντας οικολογικά μηνύματα μέσα από τη δύναμη της ποίησης. Το ποίημα είναι αποτέλεσμα συλλογικής, διαθεματικής, βιωματικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας εκφράζοντας τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις προτάσεις των μαθητών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος ευαισθητοποίησης, προτρέποντας μικρούς και μεγάλους να δράσουν για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, οι μαθητές εργάστηκαν σταδιακά, προσεγγίζοντας το θέμα με βιωματικές, λογοτεχνικές, εικαστικές, θεατρικές, κοινωνικές και συνεργατικές δραστηριότητες. Αρχικά ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μέσω βίντεο, άρθρων, συζητήσεων, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς. Στο πλαίσιο της λογοτεχνικής προσέγγισης δημιούργησαν ένα άρθρο με τίτλο «Η πόλη μας και η φύση μαζί», στο οποίο ανέδειξαν τη σημασία της πρόληψης των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι η εκπαίδευση συνδυάστηκε με την πράξη και τα παιδιά κατάλαβαν πως μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες στην προστασία της πόλης τους. Το άρθρο συμπεριλήφθηκε στη μαθητική εφημερίδα του σχολείου.
Έπειτα, μέσα από την εικαστική προσέγγιση οι μαθητές δημιούργησαν κολάζ με φωτογραφίες από γεγονότα της επικαιρότητας (πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Λάρισα, πυρκαγιές στην Ηλεία και το Μάτι κ.λπ.) με τίτλο «Η κραυγή της φύσης» καθώς και πανό αποτυπώνοντας μηνύματα για την ανάγκη θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος απέναντι στην κλιματική κρίση. Οι δημιουργίες τους δεν έμειναν μόνο στο πλαίσιο της τάξης, αλλά παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση που διοργανώθηκε στο σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να μοιραστούν τη δουλειά τους με τη σχολική κοινότητα. Για να ενισχυθεί η διάδοση του μηνύματος, τα έργα των μαθητών φωτογραφήθηκαν και θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο του σχολείου.
Κατόπιν, συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων π.χ. «Διαδρομή Διάσωσης», «Αποστολή: Πράσινος Πλανήτης», «Περιβαλλοντικό Δελτίο Ειδήσεων», όπου υποδύθηκαν «φυσικά στοιχεία» (ζώα, δέντρα, ποτάμια, άνεμο…), «ήρωες της φύσης» (πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, κατοίκους), «υπερασπιστές του περιβάλλοντος» (δημοσιογράφους, μετεωρολόγους, επιστήμονες). Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, οι μαθητές κατανόησαν καλύτερα τις αιτίες, τις συνέπειες και τα μέτρα πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Αυτές οι δραστηριότητες βοήθησαν τους μαθητές να βιώσουν τη συναισθηματική διάσταση της περιβαλλοντικής κρίσης, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση και τη δέσμευσή τους σε δράσεις αλλαγής.
Επιπλέον, δημιούργησαν δυο θεατρικές παραστάσεις με τίτλους «Το ρέμα θυμάται, ζει και ονειρεύεται» και «Αναγέννηση μέσα από τις στάχτες» οι οποίες θα παρουσιαστούν στο τοπικό Φεστιβάλ Πράσινων Ονείρων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η δράση εμπλουτίστηκε με μια κοινωνική και συνεργατική διάσταση μέσω της συνεργασίας με την Πυροσβεστική, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Δήμο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής και παρακολούθησαν επιμορφωτικές δράσεις για την σωστή προετοιμασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών).
Ακολούθησε ένα «εργαστήρι δημιουργικής γραφής», όπου οι μαθητές κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε στίχους. Συνδυάζοντας γνώσεις, εικόνες και εμπειρίες από τις προηγούμενες δραστηριότητες κατέληξαν στη σύνθεση του τελικού ποιήματος. Ακολούθως, το ποίημα μετατράπηκε σε εικαστικό μήνυμα μέσα από αφίσα, όπου οι μαθητές απεικόνισαν, με λόγο και εικόνα, τόσο τις δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης όσο και εκείνες που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.
Συνοψίζοντας, οι μαθητές μέσα από τη δημιουργική αυτή διαδικασία όχι μόνο εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους για ένα υγιές περιβάλλον, αλλά και ανέδειξαν τη δύναμη της τέχνης ως μέσου ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ποίημα και η συνοδευτική αφίσα αποτελούν ζωντανές αποδείξεις της δέσμευσής τους προς ένα βιώσιμο πλανήτη εμπνέοντας την κοινότητα να αναλάβει δράση απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]