menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Μαθαίνω να κοιτώ»

«Μαθαίνω να κοιτώ»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΤΟ 10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΩΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ


Διευθυντής Σχολείου

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΟΥΡΣΙΔΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι εικόνες στα πολυπολιτισμικά σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα αποτελούν έναν κοινό τόπο ομιλίας που προωθεί τη συμμετοχή των παιδιών στη σχολική ζωή. Αν και υπάρχει κορεσμός στη χρήση τους, ωστόσο το βλέμμα του μικρού θεατή είναι ανεκπαίδευτο, καθώς κάθε εικόνα αντιλαμβάνεται από τον καθένα υποκειμενικά, εμπεριέχει πλήθος σημαινομένων και επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες. Ο οπτικός γραμματισμός είναι η δεξιότητά μας να δομούμε νόημα από ό,τι κοιτάμε, ή με άλλα λόγια ο οπτικός τρόπος σκέψης. Μέσα από ένα σύνολο δομημένων δράσεων (ενεργητική ακρόαση, παιχνίδια ρόλων, βιωματικά παιχνίδια, ιστόγραμμα, καταιγισμός ιδεών, ανάλυση περιεχομένου, εικαστικά) επιτυγχάνεται η συναισθηματική και κοινωνική μόρφωση.Τα παιδιά βλέποντας εικόνες από διαφημίσεις, βίντεο, περιοδικά, βιβλία, κόμικς, αφίσες, χάρτες, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και αγιογραφίες, ασκούνται στον οπτικό αλφαβητισμό, αναπτύσσουν στρατηγικές με τις οποίες κατανοούν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους τρόπους αναπαράστασης του κόσμου, αποκωδικοποιούν επιτυχώς, ερμηνεύουν οπτικά μηνύματα σε επιφανειακό και σε συμβολικό επίπεδο, παράγουν εικονικό λόγο (κωδικοποίηση μηνύματος), συγκρίνουν και σκέφτονται κριτικά, ταξινομούν, ασκούν τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, τον προφορικό λόγο και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Έτσι αποκτούν τα εφόδια για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

«ΠΩ ΠΩ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ!

ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ο ΚΑΠΝΟΣ!»

(Δημιουργία αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο- Μάσκες για κορωνοϊό ή για διαφορετικό σκοπό;)

 

Καλικάντζαροι και ξωτικά είναι ίδια ή διαφορετικά; (εξ αποστάσεως)

Όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει για τους καλικάντζαρους και τα ξωτικά. Πόσο είμαστε όμως σε θέση να τα ξεχωρίζουμε; Οι καλικάντζαροι ταυτίζονται με την Ορθόδοξη Θρησκευτική  παράδοση, πρόκειται για μια αντίληψη με αρχαίο και εθιμικό χαρακτήρα. Τα ξωτικά όμως;

 

Δεν είναι απλά μία ευχή κι ένα στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι πολλά παραπάνω.

Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Γνωρίσαμε ότι η εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού που νοσεί έχει τη δύναμη να το κάνει να πιστέψει ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και το πιο σπουδαίο, να γίνει καλά.

Μάσκα κορωνοϊού ή μάσκα καρναβαλιού;

Τι κοινό  μπορεί να έχει η φετινή αποκριάτικη αφίσα του ξανθιώτικου καρναβαλιού και η γελοιογραφία του Αρκά; Διαβάσαμε τις εικόνες, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, μπερδευτήκαμε, και το διασκεδάσαμε.

Μίλα και σκέψου πριν μιλήσεις

(Δημιουργία αφίσας για τον σχολικό εκφοβισμό) Η επικοινωνία έχει έναν πομπό κι έναν δέκτη. Ξεχωρίσαμε λοιπόν τον πομπό (τη δική μας αφίσα που μεταφέρει το μήνυμα: "Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει") και τον δέκτη "μίλα" - stop bulling - την αφίσα που παραλάβαμε απο τη Δ/νση Π.Ε Έβρου και ξεκαθαρίσαμε πολλά μπερδεμένα νοήματα! 

 

Τι τρώει η κυρία Σαρακοστή εξ αποστάσεως;

Μπορούν τα παιδιά να ξεχωρίσουν τα φαγητά της Σαρακοστής; Τι γίνεται όταν το πιάτο δεν έχει μόνο μια τροφή; (παστίτσιο με κιμά ή παστίτσιο με λαχανικά; Είναι νηστίσιμα και τα δυο ή διαφορετικά;)

Πρωταπριλιά μεγάλα ψέματα μα και μικρά. (εξ αποστάσεως)

Μπορούμε να τα διακρίνουμε; Τα μικρά ψέματα, πόσο χρήσιμα είναι; Μεγάλα ψέματα, μεγάλοι μπελάδες.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα θέματα ανταποκρινόταν στις προϋπάρχουσες γνώσεις, εμπειρίες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στις ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, γλώσσας, μελέτης περιβάλλοντος, μαθηματικών, κοινωνικών επιστημών και τεχνολογίας - πληροφορικής.

 

Κατανόησαν έννοιες: ίδιο διαφορετικό, ανάγνωση εικόνας, γραφή εικόνας.

 

Ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες μορφές τέχνης, εκφράστηκαν κινητικά και εικαστικά μέσω τεχνικών ζωγραφικής, δραματοποίησης, κουκλοθεάτρου, δημιουργίας animation.Συνεργασίες

"Αστέρι της Ευχής 2020 2021"  Make a Wish


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στέλλα Φουντουκίδου

Στόχος δράσης

Να αναγνωρίζουν και να κατανοούν μηνύματα που παράγουν οι εικόνες (ερμηνεία εικόνων) Να παράγουν εικόνες που εκπέμπουν μηνύματα και ιδέες

Χρόνος δράσης

Με διάχυση στα μαθήματα - 5 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας