Μαθαίνω για την ατμοσφαιρική ρύπανση

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.
Ειρήνη Τζοβλά
Επικοινωνία με σχολείοΗ δράση «Μαθαίνω για την ατμοσφαιρική ρύπανση» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Υιοθετώ το δάσος της γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το διεθνές θεματικό δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Σκοπός του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικών αξιών μέσα από τη βιωματική, συνεργατική μάθηση. Ακολουθήθηκε η διαθεματική προσέγγιση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, επιλέχθηκε το μοντέλο της εργασιοκεντρικής μάθησης με βάση το πρόβλημα, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, τη δημιουργική δράση, τον προβληματισμό, την καλλιέργεια της ελεύθερης δημιουργικής σκέψης και έκφρασης. Διευκολύνθηκε η δημιουργικότητα με στόχο την εξέλιξη των μαθητών στον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα, καθώς το πρόγραμμα εναρμονίστηκε απόλυτα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νέου Σχολείου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτελεί συνέχεια της δράσης για τον δασοοικοκώδικα.
Α΄μέρος
Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, στην εξ΄ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, με δημιουργία ψηφιακού εντύπου. Η ψηφιακή εφημερίδα «Οι μικροί εξερευνητές» εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017. Αποτέλεσε λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ενεργοποιηθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να εκθέσουν τις δημιουργίες τους, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα γνώση τους. Μολονότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση τον Απρίλιο του 2020 δεν ήταν υποχρεωτική, η δημιουργία ενός φύλλου εφημερίδας πρόσφερε ένα παιδαγωγικό εργαλείο για την υποστήριξη της ενεργούς μάθησης. Οι μαθητές εργάστηκαν με οργανωτές-εικόνες που έλαβαν μέσω email, με παραμύθια από ψηφιακές βιβλιοθήκες και ερωτήσεις-άξονες πάνω στους οποίους μπορούσαν να προσανατολιστούν.
Δημιουργήθηκαν τα εξής φύλλα της ψηφιακής εφημερίδας:
Στη δια ζώσης εκπαίδευση (μέχρι τον Μάρτιο 2020) καθώς και στην εξ΄αποστάσεως ασχοληθήκαμε με αρκετά βιβλία οικολογικού περιεχομένου:
Οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα και μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Αυτά ήταν ένας έμμεσος τρόπος για την αξιολόγηση (εξ΄αποστάσεως) της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, της ανάπτυξη δεξιοτήτων, της διαμόρφωσης κώδικα αξιών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών απέναντι στον εαυτό τους και το περιβάλλον.
Β΄μέρος
Η δράση συνεχίστηκε και κατά το σχολικό έτος 2020-2021. Αυτή τη χρονιά, στη Β΄ τάξη δημοτικού, τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ψηφιακά περιβάλλοντα της πληροφορικής, διότι η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια, βοηθάει ιδιαίτερα στο να δραστηριοποιούνται οι μαθητές περισσότερο και να εμπλέκονται δημιουργικά και ενεργά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Αναμφισβήτητα η χρήση των τεχνολογικών εργαλείων διευκολύνει και επεκτείνει τις δυνατότητες για εμπειρική έρευνα μέσα στην τάξη αλλά και στο πεδίο. Επιπλέον, οι ΤΠΕ βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στην ενεργοποίηση και στην εμπλοκή όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων µε ειδικές ικανότητες ή μαθησιακές δυσκολίες.
Οι μαθητές λοιπόν παρουσίασαν τα άρθρα τους και τα σχόλιά τους στον κοινόχρηστο τοίχο του padlet:
https://el.padlet.com/elenikioroglou456/fn6ufrqctlix2dmx
Όλη η δράση των μαθητών είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του σχολείου. http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]